Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidul înființat de susținătorii primarului Chițac, amendat de Autoritatea Electorală Permanentă! Ce alte formațiuni au mai primit contravenții sau avertisment? (DOCUMENTE)

ro

16 Jan, 2023 00:00 2209 Marime text

 
 
  • Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale din cadrul Autorității Electorale Permanente a publicat lista cu sancțiunile aplicate formațiunilor politice în anul 2022
  • Controlul a vizat legalitatea veniturilor şi cheltuielilor
  • Autoritatea Electorală Permanentă a transmis partidelor politice notificări privind demararea misiunilor de control
  • Formaţiunile politice erau obligate să depună toate documentele solicitate la sediile AEP indicate în notificări
  • Cinci formațiuni politice locale au fost controlate iar patru dintre acestea au fost amendate pentru nedepunerea situațiilor financiare
  • Printre acestea, Partidul Constanța Altfel, numit aşa după Asociaţia Constanţa Altfel al cărui președinte a fost actualul primar, Vergil Chițac, Partidul Mișcarea pentru Medgidia condus de șeful ARR Constanța, Marian Butnaru sau Partidul Costineștiul Unit înființat de Ema Gavrilă, fosta iubită a lui Alexandru Mazăre

Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale din cadrul Autorității Electorale Permanente a publicat pe site-ul instituției lista cu sancțiunile aplicate formațiunilor politice în anul 2022.

Planul de control a fost anunțat și publicat încă din vara anului trecut, vezi secțiunea „documente”.

Misiunile de control ce s-au desfăşurat în anul 2022 au avut ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de către partidele politice în anul fiscal 2021, precum şi verificarea respectării dispoziţiilor Legii nr. 334/2006 şi a H.G. nr. 10/2016, în ceea ce priveşte obligaţia restituirii către candidaţi a sumelor rambursate de către AEP cu ocazia alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 27 septembrie 2020, a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 6 decembrie 2020, precum şi cu ocazia alegerilor locale parţiale din anul 2021.



Controlul legalităţii veniturilor şi cheltuielilor s-a realizat pentru toate cele 189 partide politice cuprinse în Planul anual de control al finanţării publice şi finanţării private a partidelor politice şi a campaniei electorale în anul 2022, formaţiuni politice înregistrate, conform datelor obţinute din surse publice, până la 31.12.2021, respectiv din Registrul partidelor politice de la Tribunalul municipiului Bucureşti şi din Registrul fiscal al partidelor politice gestionat de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis tuturor celor 189 de partide politice notificări privind demararea misiunilor de control, iar în termen de maximum 15 zile de la data primirii acestora, formaţiunile politice erau obligate să depună toate documentele solicitate la sediile AEP indicate în notificări.

Obiectivele acestor misiuni vizează transmiterea/depunerea de către formaţiunile politice a raportărilor obligatorii a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 5 alin. (4), art. 13 alin. (1) şi (2), art. 15 alin. (3), art. 16 alin. (3) şi art. 17 alin. (4), precum şi a rapoartelor şi a situaţiilor prevăzute de art. 49 alin.(1) şi alin. (3) din cadrul aceluiaşi act normativ, după cum urmează:Raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent, conform art. 49 alin. (1) din Legea nr. 334/2006; Situaţiile financiare anuale, conform art. 49 alin. (3) din Legea nr. 334/2006, în cel mult 15 zile de la înregistrarea la organul fiscal competent; Toate raportările obligatorii a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 51 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 și o copie a raportului de audit statutar efectuat asupra situaţiilor financiare anuale, în termen de 60 de zile de la data efectuării auditului, conform art. 45 alin. (2) din Legea 334/2006, în cazul partidelor politice care primesc subvenţii de la bugetul de stat.
 
Lista partidelor politice din județul Constanța controlate/ amendate de AEP pentru nedepunerea documentelor financiare


 
Partidul Makedonarmânilor din România, înregistrat conform Sentinţei Civile nr. 80/DEC/P, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă în dosarul nr.10348/3/2016, în şedinţa publică de la data de 10.05.2016, definitivă prin neexercitarea căii de atac, la data de 31.08.2016 și refondat în 2021.

Partidul are sediul central în Constanţa.

Sigla partidului este soarele stilizat şi este identic cu semnul electoral, inclus. Președintele partidului la nivel national este de anul trecut Stere Babu(n.r. tatăl fostului viceprimar al Constanței, Dumitru Banu iar de filiala de la Constanța, răspunde Stere Beca.

Partidul Makedonarmânilor din România a fost singura formațiune din Constanța controlată și neamendată de AEP.


 
Partidul Mișcarea pentru Medgidia, înregistrat conform deciziei Curtii de Apel Bucureşti - Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu minori şi de Familie – dosar 39119/3/2015, (551/2016) din data 04.04.2016 care a dispus admite apelul formulat de apelanţii – petenţi Marian Butnaru, Nicolae Buligescu, Ștefan Sorin, Gheorghe Ionuț Octavian și Cătălin Nazîru împotriva sentinţei civile nr. 83 din data de 17.12.2015, pronunţate de către Tribunalul Bucureşti – Secţia a III - a Civilă, în dosarul nr. 39119/3/2015. Prin decizia Curții se dispune înregistrarea partidului politic „Mișcarea pentru Medgidia”, cu sediul central în Medgidia, str. Republicii, nr.9, bl.G2, judeţul Constanţa, în Registrul Partidelor Politice.

Însemnul partidului este ”podul peste canalul Dunăre – Marea Neagră”. Comitetul de iniţiativă este provizoriu el fiind ales de către membrii fondatori ai MPM şi au drepturi depline până la alegerea de către Adunarea Generală a conducerii partidului conform statutului.

Astfel, a fost ales preşedinte al MPM în persoana lui Marian Butnaru ( n.r. șeful Autorității Rutiere Române, filiala Constanța.
Partidul Mișcarea pentru Medgidia a fost amendat cu 15.000 lei.


 
Partidul Costineștiul Unit, înregistrat conform dispoziţiilor Deciziei Civile nr. 478A pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a Civilă în dosarul nr.6862/3/2016, în şedinţa publică de la data de 21.06.2016, prin care s-a admis apelul formulat de formulat de apelanţii - reclamanţii Gavrilă Emanuela Dana, Giurgiu Laurenţiu Ion şi Grigore Larisa împotriva sentinţei civile nr. 35/DEC/P din 10.03.2016,.pronunţată de Tribunalul Bucureşti- Secţia a IV-a Civilă.

Prin decizia Civilă nr. 478A/2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a Civilă se dispune înregistrarea partidului politic Partidul Costineştiul Unit în Registrul Partidelor politice aflat la grefaTribunalului Bucureşti.

Partidul Costineştiul Unit dobândeşte personalitate juridică la data prezentei hotărâri.

Denumirea partidului este Partidul Costineştiul Unit, iar denumirea prescurtată este PCU, semnul permanent al Partidului Costineştiul Unit este reprezentarea grafică a Obeliscului, simbolul staţiunii Costineşti, ce are la bază înscrisă denumirea prescurtată - PCU. Președinte fondator este afacerista Gavrilă Diana Emanuela,fosta iubită a lui Alexandru Mazăre.

Partidul Costineștiul Unit a fost amendat cu 15.000 lei.
 
 
Partidul Eforie Rom, prescurtat EFOROM, înființat prin decizia civilă nr. 42/DEC/P pronunţată în dosarul nr. 109/3/2019 de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV a Civilă, în şedinţa publică de la 03.06.2019, cu sediul în oraşul Eforie Nord, str. B.P. Haşdeu, F.N., localitatea Eforie, judeţ Constanţa, în Registrul Partidelor Politice, ţinut de grefa Tribunalului Bucureşti. Președintele fondator este Vasile Gheorghe.

EFOROM a fost amendat cu 15.000 lei.


 
Partidul Constanța Altfel, (numit aşa după Asociaţia Constanţa Altfel al cărui președinte a fost actualul primar, Vergil Chițac) a fost înregistrat în Registrul partidelor politice prin sentinţa civilă nr. 12/DEC/P pronunţată în dosarul nr. 33770/3/2019 de Tribunalul Bucureşti -
Secţia a IV a Civilă, în şedinţa publică de la 19.05.2020.  Partidul a fost reprezentat la instanţă, pentru înregistrare, de avocata Cristina Toxin, asociata city-managerului Felicia Ovanesian, Bogdan Chircorian (n.r. membru și în Asociația Constanta Altfel și actual șef serviciu la Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța şi Roxana Gheorghe (n.r. fosta noră a primarului Chițac) în calitate de membri fondatori.

Chircorian figurează ca președinte fondator al partidului cu sediul la Constanţa, Str. Grozeşti nr. 82, acolo unde își are sediul și societatea civilă de avocați Ovanesian și Toxin.

Partidul Constanța Altfel a fost amendat cu suma de 15.000 lei.

 
Lista integrală a tuturor celor 189 de partide politice care au făcut obiectul misiunilor de control ale Autorității Electorale Permanente în 2022 și situația sancțiunilor aplicate, poate fi consultată în secțiunea „documente”.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise
 
 
Citește și:

#ConstantaAltfel ”Vrem să credem că nu am dezamăgit până acum”. Ce spune Bogdan Chircorian-președintele partidului

Partidul Makedonarmânilor se judecă la Constanța cu Autoritatea Electorală Permanentă

Fosta iubită a senatorului Mazăre vrea să extragă aur din Baia Arieș

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii