Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul agriculturii, prezent în județul Constanța. Deputatul PNL, Bogdan Huțucă dă asigurări fermierilor afectați de secetă că vor primi despăgubiri

ro

13 Apr, 2020 00:00 3339 Marime text

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost prezent sâmbătă în județul Constanța, în principal pentru a-i asigura pe fermierii dobrogeni afectați de secetă că vor primi despăgubiri.
“La întâlnirea pe care am avut-o cu ministrul, alături de prefectul George Niculescu specialiștii l-au informat care sunt problemele cu care se confruntă agricultura locală. Sunt aceleași pe care le-a întâlnit și în județul Tulcea, pe care l-a vizitat înainte de a veni la Constanța. Este cu atât mai grav cu cât fenomenul climatic sever se suprapune peste mari probleme datorate sistemului județean de irigații.

Adrian Oros a avut dialog cu mai mulți cultivatori constănțeni care au relevat că procedurile pentru subvenții trebuie elaborate foarte minuțios deoarece, în funcție de specificul soiului cultivat, investițiile se realizează diferit.

Concluzia este că pagubele vor trebui să fie evaluate de comitetele pentru situații de urgență, iar agricultorii să fie despăgubiți în funcție de pierderile înregistrate. Un astfel de sprijin poate fi implementarea măsurii 17.2 – Fonduri mutuale, prin care fermierii sunt despăgubiți pentru orice pierdere economică înregistrată din cauza unor fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor și plantelor, de infestare cu dăunători sau de accidente de mediu” , precizează deputatul PNL de Constanța Bogdan Huțucă.

Administrația Națională de Meteorologie ne-a avertizat, cu câteva zile în urmă, că seceta pedologică va persista în această parte a țării. La fel ca în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova, dar și în alte zone ale țării.

“Știm deja că Dobrogea este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Seceta i-a afectat puternic pe fermierii dobrogeni și anul trecut, când aceștia au avut producții cu 30-40% mai mici decât în 2018. Din cauza secetei, în toamna trecută, au avut mari probleme cu semănarea culturilor de toamnă. De exemplu, cultura de rapiță pe 2020 a fost total compromisă. După cum vedem, nici pentru acest an prognozele nu sunt bune, în condițiile în care seceta severă se prelungește. Vom face tot ce putem să-i ajutăm. Fermierii vor primi despăgubiri în baza legii”, conchide în intervenția sa,parlamentarul constănțean. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii