Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majoritatea parlamentarilor sunt mai bogati decat prim-ministrul

ro

23 May, 2003 00:00 916 Marime text

Senatorii si deputatii de Constanta au, in total, 26 de locuinte

De departe, social-democratul Traian Rece pare a fi cel mai bogat, el detinand nu mai putin de 26 de hectare agricole, jumatate de hectar intravilan, 66 spatii comerciale, doua autoturisme Mercedes, un apartament si o casa, societate comerciala, depozite, creante si obligatii si bunuri producatoare de venituri de peste 10.000 euro * Si conducerea Consiliului Judetean si-a facut publica averea * Cel mai bogat dintre reprezentantii acestei institutii pare a fi vicepresedintele Radu Comanici * Acesta poseda un apartament, o casa de locuit, trei autoturisme, un Cielo si doua Tico, depozite, creante, obligatii si alte bunuri producatoare de venituri, societate comerciala si desfasoara si alte activitati producatoare de venituri care depasesc echivalentul a 10.000 de euro * De asemenea, Comanici detine si bunuri si servicii provenite cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol

Potrivit Legii anticoruptie, demnitarii, magistratii si asimilatii acestora, functionarii publici, alesii locali si alte persoane cu functii de conducere si-au declarat, pana la data de 20 mai, imobilele, terenurile si bunurile mobile pe care le detin. Ei au fost obligati sa precizeze daca au depozite, in lei sau in valuta, la banci din tara sau strainatate, cu sume mai mari de 10.000 euro, daca au creante sau inregistreaza datorii in valoare de peste 10.000 euro, daca sunt actionari sau asociati la diferite societati comerciale si daca au primit, in cadrul activitatilor de protocol, cadouri in valoare de peste 300 euro fiecare. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Stelian Dutu, si-a depus, alaturi de toti membrii cabinetului sau, declaratia de avere, conform prevederilor Legii anticoruptie. Lui i s-au alaturat, vicepresedintii Diane Vancea si Radu Comanici si secretarul general Mariana Belu, precum si corpul functionarilor publici care-si desfasoara activitatea in cadrul institutiei, in numar de 132. Declaratiile pot fi vizualizate pe pagina de web a CJC -www.cjc.ro, accesand link-ul declaratii de avere. Potrivit declaratiei de avere, presedintele CJC, Stelian Dutu, detine un apartament, un autoturism Renault Megane din anul 2001, are depozite ce depasesc 10.000 de euro, creante si obligatii in echivalent cu aceeasi suma, alte bunuri provenite din venituri sau parti sociale, precum si venituri din alte activitati cu scop lucrativ. Dutu detine si bunuri si servicii primite cu titlul gratuit in cadrul unor activitati de protocol in exercitarea mandatului si functie in echivalent cu suma de 300 euro. Diane Vancea, vicepresedinte al CJC, detine, la randul sau, un apartament si o casa de vacanta, un autoturism Dacia si un depozit ce depaseste 10.000 de euro, la o banca din Romania. Cel mai instarit personaj din cadrul conducerii CJC, potrivit declaratiei de avere publicate pe Internet, este Radu Comanici, care poseda un apartament, o casa de locuit, trei autoturisme, un Cielo si doua Tico, depozite, creante, obligatii si alte bunuri producatoare de venituri, societate comerciala si desfasoara si alte activitati producatoare de venituri care depasesc echivalentul a 10.000 de euro. De asemenea, Comanici detine si bunuri si servicii provenite cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol. Din numarul total de 67 de unitati administrativ-teritoriale, doar doua - Lipnita si 23 August - si-au depus declaratiile de avere, fiind deja introduse pe site-ul CJC. Probabil, in urmatoarele zile, primariile care detin pagina de web vor proceda la publicarea declaratiilor de avere.

Senatorii, instariti

Ieri a fost ziua in care a venit si randul parlamentarilor sa-si faca cunoscute averile. Daca cele ale senatorilor au putut fi vizionate inca de miercuri seara, declaratiile deputatilor au putut fi accesate abia ieri. Potrivit declaratiilor, senatorii constanteni sunt persoane destul de instarite, mai putin peremistul Ion Carciumaru, care nu detine decat o casa si un apartament. De departe, social-democratul Traian Rece pare a fi cel mai bogat, el detinand nu mai putin de 26 de hectare agricole, jumatate de hectar intravilan, 66 spatii comerciale, doua autoturisme Mercedes, un apartament si o casa, societate comerciala, depozite, creante si obligatii si bunuri producatoare de venituri de peste 10.000 euro. Liberalul Mircea Iustian detine un cont ce depaseste 10.000 euro, iar senatorul Dan Rahau poseda o casa, jumatate dintr-o casa de vacanta, patru autoturisme, dintre care un Nissan Patrol. Pe locul al doilea, dupa Rece, se afla un alt senator, democratul Marian Pana, care detine trei apartamente, o casa de locuit si un Mercedes din 1996. Nu are in proprietate pamant, decat o concesiune pe trei terenuri, in schimb, detine depozite bancare de peste 10.000 euro, dar si obligatii cu o valoare ce depaseste aceeasi suma. Pana este beneficiarul si al altor bunuri producatoare de venituri, mai are o casa prin indiviziune si un leasing pentru un Land Lover.

Deputatii, la fel de "saraci"

Deputatii constanteni sunt la fel de "saraci" ca majoritatea politicienilor care si-au transferat averile pe numele sotiei/sotului sau copiilor etc. De pilda, Gheorghe Ariton, apropiat al familiei presedintelui PRM, se poate lauda doar cu un tractor si un Mercedes, in timp ce social-democratul Stefan Giuglea detine teren intravilan in valoare de peste 1,5 miliarde lei, un apartament, o casa de vacanta, un autoturism Dacia, un Opel Corsa si un Renault 5. Mai tanarul sau coleg de la PRM, Gelil Eserghep, are terenuri agricole de 90 milioane de lei, un apartament dobandit in 1997, un autoturism Audi din 2001, detine depozite, creante si obligatii in echivalent de peste 10.000 euro si este asociat sau actionar la societate comerciala, valoarea actiunilor depasind 10.000 euro. Aurel Daraban, PSD, are terenuri agricole, un apartament, casa de vacanta in constructie, detine depozite de peste 10.000 euro.Metin Cerchez, din partea minoritatii turce, are 140 mp de teren agricol, un apartament, un Chrysler din 1992. Deputatul Tudor Balta este unul dintre cei mai instariti parlamentari, care poseda si teren agricol si intravilan, un apartament, o casa de vacanta dobandita, depozite si creante ce depasesc 10.000 euro, societate comerciala. El desfasoara si alte activitati cu scop lucrativ, ale caror venituri depasesc suma de 10.000 euro. Balta sustine ca terenurile sunt mosteniri de la parinti. Liberalul Puiu Hasotti detine si el 2.381 mp de teren agricol si 117,6 mp intravilan, o casa de locuit dobandita, un Audi A4, depozite care depasesc 10.000 euro. Pesedistul Octavian Mitu nu are decat creante si obligatii si alte activitati care produc un venit anual de peste 10.000 euro. Liana Naum detine un teren agricol si trei apartamente si un autoturism Dacia. Varujan Pambuccian, din partea Uniunii Armenilor, nu are terenuri, dar detine doua apartamente si o Dacia Solenza. Mircea Stoian, de la PRM, a trecut in declaratia de avere terenuri agricole si intravilan, doua apartamente, teren pentru constructia unei case de vacanta, patru masini Mercedes, Opel, Dacia si ARO, are creante si o societate comerciala. Marian Motoc, de la PSD, are terenuri agricole, doua autoturisme Audi si Nissan, depozite, creante si este asociat la o societate comerciala. Proaspatul deputat al PSD Constanta, Bogdan Niculescu-Duvaz, detine si el terenuri agricole, casa de locuit, casa de vacanta, un Audi din 2001, iar Sali Negiat, din partea Uniunii Turco-Tatarilor Musulmani, detine spatii comerciale, o casa de vacanta, una de locuit, un apartament si terenuri agricole si intravilane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii