Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:11 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru vicepreşedinte pe sud-est Îl face Oprişan knock-out pe Nicuşor Constantinescu?

ro

17 Apr, 2013 00:00 2126 Marime text
Social democraţii se reunesc, vineri, în cadrul congresului partidului, pentru a-şi alege conducerea. Este de aşteptat ca evenimentul să nu producă nicio surpriză, în sensul în care actualul lider al PSD, premierul Victor Ponta, are toate şansele să câştige un nou mandat, în timp ce preşedinte de onoare al partidului rămâne, previzibil, Ion Iliescu.
Interesantă va fi competiţia pentru cele 16 funcţii de vicepreşedinte. PSD Constanţa intră în această cursă prin candidatura preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, anunţată pe data de 8 aprilie. Este vorba despre funcţia de vicepreşedinte pe zona de sud - est, funcţie la care aspiră însă, deloc surprinzător, şi Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.
 
1 - 0 pentru Oprişan
 
Acesta ar putea fi punctul sensibil al aşa numitei lupte PSD care se va derula vineri. Asta pentru că Nicuşor Constantinescu a pierdut recent în faţa lui Oprişan, în contextul alegerilor pentru Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). De fapt, Nicuşor Constantinescu, prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa, nici măcar nu a mai apucat să intre în cursa propriu zisă, căci partidul său nu l-a vrut candidat pentru şefia UNCJR. Preşedintele CJC a pierdut chiar şi ocazia de a fi candidat pentru conducerea UNCJR din cauza faptului că a i-a adus public, în repetate rânduri, numeroase critici ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El nu a ratat nicio ieşire publică pentru a-l pune la zid pe ministru pentru scrisoarea privind arieratele, care a fost trimisă tuturor preşedinţilor de consilii judeţene. Mai mult, nu a ezitat să-l ameninţe pe ministrul delegat pentru Buget cu o eventuală demitere. De parcă PSD Constanţa ar fi condus Guvernul României. Asta l-a costat, premierul Victor Ponta atrăgându-i atenţia că n-are decât să se supere şi amintindu-i că singurul care poate schimba membri în Executiv este chiar el, primul ministru.
 
Ce ar însemna un eşec
 
Congresul PSD de vineri are, fără îndoială, o miză pentru social democraţii constănţeni. Un posibil eşec al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, ar atârna greu de „gâtul” organizaţiei constănţene care, ce-i drept, în ultima perioadă, a tot pierdut la capitolul imagine şi influenţă. Eşecurile PSD Constanţa au început cu fostul secretar de stat în ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Răducu Valentin Preda, cercetat penal pentru că în sarcina sa s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”. În aceeaşi zi, premierul Ponta l-a şi demis pe Preda, cel alintat de primarul Radu Mazăre „Valerică”.
„Picajul” PSD Constanţa a continuat, aşa cum am menţionat mai sus, cu intrarea în dizgraţia propriilor colegi de partid a lui Nicuşor Constantinescu, el nefiind dorit nici măcar în calitate de candidat pentru alegerile la conducerea UNCJR.

Ti-a placut articolul?

Comentarii