Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Lupta" pentru putere in interiorul partidelor

ro

24 Jan, 2005 00:00 692 Marime text

Alegeri in formatiunile politice

Birourile Nationale de Conducere ale partidelor de pe scena politica romaneasca au facut analiza rezultatelor alegerilor din 28 noiembrie 2004 si au stabilit masurile necesare care trebuie luate pentru continuarea muncii de restructurare a formatiunilor politice. In majoritatea cazurilor, congresele nationale vor avea loc in primavara acestui an, astfel incat alegerile interne din organizatiile comunale, orasenesti, municipale si judetene trebuie sa se organizeze pana cel mai tarziu in lunile martie-aprilie. Tot pana la acea data, toate organizatiile judetene trebuie sa faca o inventariere a efectivelor, sediilor si problemelor de functionare cu care se confrunta.

"Martisorul" va aduce un nou presedinte pentru PNTCD

Secretarul general al PNTCD Constanta, Tudorel Chesoi, a declarat ca la mijlocul lunii viitoare va fi organizata Conferinta Judeteana de alegeri, in cadrul careia se va avea in vedere stabilirea unei noi conduceri a filialei judetene a partidului. Conform ultimelor directive ale conducerii partidului, Conferinta Judeteana trebuie sa aiba loc in maxim trei luni de la alegerile generale, termen care expira la data de 12 martie. In acest context, taranistii constanteni au stabilit ca alegerile pentru conducerea filialei sa aiba loc "pe 20 sau 27 februarie, in functie de evenimentele care se vor derula la nivel national". Chesoi a anuntat ca noua conducere a PNTCD Constanta va fi desemnata pe baza punctajului obtinut de fiecare candidat in parte.

PSD va avea alegeri in 60 de filiale din judet

Cu experienta alegerilor interne din septembrie anul trecut, pesedistii sunt convinsi ca alegerile din acest an vor fi doar o reconfirmare a actului democratic care face legea in cadrul filialelor din judet. Acum, la inceput de an, organizatia judeteana a PSD Constanta se pregateste, din nou, de alegeri, nu numai pentru conducerea judeteana, ci la nivelul tuturor filialelor locale. Astfel, aproximativ 60 de organizatii comunale, orasenesti, municipale constantene sunt in fierberea alegerilor. In momentul de fata, se fac evaluari in toate filialele din judet in vederea stabilirii unui program de alegeri pentru fiecare organizatie in parte, deoarece trebuie sa fie prezent, in momentul votarii noului lider, cel putin un reprezentant din conducerea judeteana a partidului. Secretarul general al filialei judetene sustine ca responsabilii zonali vor avea o intalnire cu conducerea filialei pentru stabilirea datelor pentru organizarea scrutinelor interne. De asemenea, in urma centralizarii numarului total de membri de partid, va fi stabilita o medie de reprezentare pentru fiecare organizatie locala in parte, care va fi supusa aprobarii biroului central al PSD. Reprezentantii filialelor locale vor participa la conferinta judeteana a partidului, in urma careia se va alege noua structura de conducere si liderii organizatiei judetene. Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, Aurelian Arghir, alegerile pentru desemnarea conducerii judetene ar putea avea loc cel mai probabil in luna martie, inaintea Congresului partidului.La sfarsitul saptamanii, pesedistii s-au intrunit in cadrul unor sedinte in care au fost reconfirmate adeziunile depuse la partid in ultimele luni.

PUR isi alege liderul in luna aprilie

Andrian Mihei, presedintele interimar al organizatiei judetene umaniste, caracterizeaza atmosfera din sanul partidului drept una pozitiva si constructiva, mai ales dupa "succesul" repurtat in urma alegerilor. Plecat cu sanse minime in alegeri, PUR a reusit pozitionari din cele mai inspirate, mai intai in tandem cu PSD, apoi o intoarcere la 180 de grade alaturi de Alianta, miscari nu tocmai ortodoxe, dar care i-au adus ce n-a visat: grupuri parlamentare de sine statatoare in Camera si Senat, functii in Guvern, portofolii de secretari si stat si functii in institutiile deconcentrate.In plan judetean, organizatiile partidului se pregatesc de alegeri interne, care trebuie finalizate musai pana pe 7 mai, cand va avea loc Congresul partidului. Alegerile din filialele din judet vor incepe in luna februarie, iar la mijlocul lunii aprilie, Andrian Mihei isi va disputa, impreuna cu alti colegi, postul de presedinte al filialei judetene.

Congresul PNL are loc intre 4-6 februarie

Norma de reprezentare la Congresul PNL este determinata in mai mare masura de rezultatele in alegeri si mai putin de numarul de membri din filiale. Pentru eliminarea unor neajunsuri statutare, s-a preferat ca acele criterii prin care se stabileste numarul de delegati sa fie mai mult legate de performantele filialelor decat de numarul de membri inscrisi. Astfel, organizatiile judetene vor avea un delegat la 1236 de membri, iar in functie de rezultatul alegerilor, vor primi un delegat la fiecare procent de 2,4% obtinut la alegerea Consiliului Judetean si la alegerile parlamentare. Organizatia PNL Constanta va avea la Congresul partidului din 4-6 februarie un numar de 40 de delegati si va sustine pentru una dintre cele 13 functii de vicepresedinte al partidului pe liderul local, Puiu Hasotti.Vicepresedintele filialei municipale, Gheorghe Dragomir, a declarat ca alegerile interne ale PNL sunt conditionate de posibila fuziune dintre liberali si democrati. Cel mai probabil acestea vor avea loc in toamna acestui an.

PD a avut deja alegeri interne in 2003

Desi democratii vor avea si ei un Congres in primavara acestui an, in cadrul caruia ar putea fi reconfirmat in functia de presedinte al partidului, Emil Boc, PD nu va organiza alegeri interne decat in cazuri izolate, cum ar fi plecari masive din filiale sau decesul unor lideri de organizatii.Reprezentantii filialei judetene a democratilor sustin ca nu se pune problema unor alegeri interne pe litoral, deoarece, potrivit statutului partidului, organele de conducere sunt alese pentru un mandat de patru ani de zile. Astfel de scrutine au avut loc in anul 2003, atat la nivelul Biroului Permanent Municipal, cat si in cadrul Biroului Permanent Judetean. Totodata, in anul 2004, s-au mai organizat alegeri in cadrul unor filiale din judet, unde se impuneau schimbari ale conducerilor pe fondul unor divergente sau al neperformantei in munca de partid. Totusi in cazul realizarii fuziunii cu PNL, alegeri interne pentru desemnarea conducerilor judetene ar putea avea loc in cursul acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii