Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Implozia PSD Constanţa, şansa unei Opoziţii inutile

ro

16 Jun, 2015 00:00 2420 Marime text
Victor Ponta l-a suspendat, la finalul săptămânii trecute, pe Nicuşor Constantinescu din PSD. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa iese la atac şi îşi critică vehement colegii de partid, pe care-i acuză de laşitate pentru că nu au făcut zid comun în jurul său, al fostului primar Radu Mazăre şi al omului de afaceri Sorin Strutinsky. E, poate, primul semnal public, oficial, care indică fisurile din monolitul PSD Constanţa. E, poate, prima organizaţie PSD din ţară care nu are de suferit din cauza Opoziţiei, ci din cauza propriei sale disoluţii. Mai mult decât atât, social-democratul suspendat din partid avertizează: ar putea pune bazele unui nou partid, anume aşa-numitul partid al dobrogenilor. Vom face, în cele ce urmează, o trecere în revistă a celor mai importante evenimente care au afectat, în ultimele luni, „edificiul“ PSD Constanţa.

Începutul sfârşitului


Pe data de 22 mai, Radu Mazăre demisiona, din arest preventiv, din funcţia de primar al municipiului Constanţa, funcţie pe care o ocupa de 15 aniVreau să mulţumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanţa şi constănţenii au fost sufletul meu şi datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea verbal sau nonconformist, toată priceperea şi energia mea mi-am dedicat-o comunităţii. Pentru greşelile făcute îmi cer iertare în faţa tuturor. Dorinţa mea de a face bine oraşului şi locuitorilor săi nu justifică însă nedreptăţile, stresul şi chinul la care sunt supus de atâta vreme. Drept pentru care demisionez din funcţia de primar al municipiului Constanţa“, anunţa Mazăre, în urmă cu trei săptămâni. Tot la acea dată, fostul primar al Constanţei demisiona şi din PSD, partid pe care l-a slujit mai bine de un deceniu. Cumva, demisia lui Radu Mazăre din funcţia de primar şi ieşirea sa din politică, forţată de împrejurări, poate fi comparată cu începutul sfârşitului. Al unui sistem, al unei „epoci“ şi chiar al unui fel de a face politică.

„Ce face Nicuşor este o nebunie“

A urmat, în cursul săptămânii trecute, scandalul al cărui protagonist a fost Nicuşor Constantinescu, încă preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Suspendat din funcţia de preşedinte executiv de Biroul Permanent Judeţean al PSD Constanţa pe data de 24 aprilie - în baza rezoluţiei Consiliului Naţional al PSD, conform căreia membrii care nu corespund noilor principii ale partidului sunt (auto) suspendaţi din PSD -, Nicuşor Constantinescu a trimis, în cursul săptămânii trecute, o serie de adrese către organizaţiile PSD din judeţ, deşi nu mai avea calitatea necesară. Conducerea interimară a PSD Constanţa, asigurată de senatorul Nicolae Moga, a reacţionat, acesta din urmă declarând că „ceea ce face Nicuşor este o nebunie“, dar şi că niciuna dintre deciziile luate de acesta nu e statutară, dat fiind faptul că e suspendat din funcţia de preşedinte executiv. A urmat, vineri, suspendarea lui Constantinescu şi din funcţia de membru al PSD, lucru fără precedent pentru preşedintele CJC. Pentru prima dată după scandalul cu Petre Stancă, fost vicepreşedinte al CJC, un membru al PSD Constanţa este marginalizat de propriul său partid. Și nu orice membru, ci mai-marele judeţului. Cel care, alături de Radu Mazăre, a condus judeţul Constanţa şi PSD Constanţa aşa cum a crezut de cuviinţă, fiind considerat, nu de puţine ori, un lider extremist.

Urmaşul lui Mazăre

Nu mai puţin important, o problemă pentru PSD Constanţa rămâne faptul că, oficial, nu şi-a anunţat candidatul pentru alegerile locale din 2016 la mandatul de primar. Sigur, toată lumea îl dă pe Decebal Făgădău, actualul primar interimar, drept candidat sigur al partidului dar, aşa cum a declarat şi acesta din urmă, până la finalul acestui an, PSD nu va desemna aspirantul la conducerea administraţiei publice locale. Ceea ce, în mod evident, demonstrează o slăbiciune a Organizaţiei PSD Constanţa. Una care, în actualul context politic, nu este de neglijat şi nici nu trebuie subestimată.

Cât despre Decebal Făgădău, marea problemă a acestuia ţine de faptul că a fost, din 2009 şi până la acest moment, parte a unei administraţii locale extrem de controversate, care şi-a asigurat voturi din partea cetăţenilor provenind din categorii sociale defavorizate. Nu trebuie omis că de numele administraţiei Mazăre se leagă celebrul Dosar al Retrocedărilor cu cântec, dar şi, printre altele, politica umilinţei sociale, consolidată prin pachetele cu alimente distribuite pensionarilor cu venituri reduse. Decebal Făgădău a făcut, din primăvara acestui an, o serie de demersuri pentru a schimba atât imaginea Primăriei Constanţa, cât şi relaţia instituţiei cu cetăţeanul, în ideea de a nu-l mai umili pe acesta din urmă, deşi asta s-a întâmplat de-a lungul celor 15 ani. Aşadar, va fi greu pentru social-democratul lider al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa să se debaraseze de imaginea de secund al lui Radu Mazăre, mai ales atâta vreme cât sunt mulţi cei care îl consideră continuatorul fostului primar.

Unde e Opoziţia?

Între timp, Opoziţia din Constanţa nu face dovada faptului că ar fi perfect conştientă de realitate, anume că momentul electoral 2016 este, pentru ea, cel mai bun de până acum. Momentul optim. Momentul fără precedent. În continuare, Opoziţiei din Constanţa îi lipseşte un discurs închegat, un discurs solid, dar mai ales îi lipseşte o viziune pentru Constanţa şi pentru constănţeni. Dovadă e faptul că nici măcar în al douăsprezecelea ceas liberalii nu şi-au anunţat oficial candidatul la Primăria Constanţa. Cu excepţia poziţiilor consilierilor din Consiliul Local Municipal Constanţa faţă de diverse proiecte de hotărâre controversate, se poate spune despre Opoziţia din Constanţa că se complace în continuare într-o letargie dulce, aşa cum s-a obişnuit, de altfel, în ultimii 15 ani.

Revenind însă la PSD, dacă partidul va pierde, nu va fi din cauza liberalilor - despre care putem afirma orice, mai puţin că ar reprezenta o opoziţie de temut -, ci din cauza degringoladei care l-a surprins. Disoluţia PSD Constanţa vine după ce, timp de 15 ani, partidul s-a consolidat ca monolit, ca un partid în care libertatea de exprimare nu a fost deloc promovată sau permisă, singurele portavoce ale organizaţiei fiind Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Doar ei au polarizat discuţiile, doar ei au trasat liniile directoare. Rămâne de văzut cum va merge de acum înainte partidul, în contextul în care despre cei doi „piloni“ se vorbeşte deja la timpul trecut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii