Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:48 18 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Care este procedura?

ro

17 Jan, 2020 00:00 799 Marime text

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat premierul Ludovic Orban. Constituţia precizează că executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Procedura angajării răspunderii implică două consecinţe: depunerea de către Parlament a unei moţiuni de cenzură sau nedepunerea de către Parlament a unei moţiuni.

O primă situaţie este cea în care Parlamentul depune o moţiune de cenzură în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă această moţiune este votată, atunci guvernul se consideră demis. În situaţia în care Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea se consideră adoptat.

A doua situaţie este cea în care parlamentarii nu depun moţiune de cenzură şi atunci proiectul de lege, programul sau declaraţia guvernului, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptate. Aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru guvern.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii