Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florin Mitroi a pierdut procesul cu ANI Primarul cere guvernanţilor să reglementeze situaţia printr-o ordonanţă de urgenţă

ro

23 Nov, 2012 01:35 3848 Marime text
02_mitroi_-_Florin_Mitroi.jpgIeri, la momentul inaugurării celei de-a doua etape a lucrărilor la canalizare, primarul Florin Mitroi a făcut cunoscut că a pierdut, în mod regretabil, procesul cu ANI judecat la Curtea de Apel Constanţa, mărturisind că, din păcate, cei care dau legi în Parlamentul României dau legi proaste.

„Am să vă dau şi o vestea rea", aşa şi-a început discursul primarul la momentul inaugurării lucrărilor de canalizare. „Din păcate, cei care dau legile în Parlament le dau proaste. Poate că mă întrebaţi de ce spun aceasta. Acum opt ani, am semnat, nu numai eu ca primar, ci majoritatea primarilor din judeţ, un contract prin care să ne reprezentăm comuna conform legii şi să fim acţionari la RAJA, dar nu noi primarii ca persoane, ci comuna, dar prin reprezentant. Pentru acest motiv, ANI a declarat că suntem incompatibili cu funcţia de primar", a explicat ieri Mitroi.

Mai avem o cale de atac la Curtea de Apel Bucureşti"

Mitroi a mărturisit că situaţia se poate reglementa printr-o ordonanţă de urgenţă care să clarifice cadrul legal. „Mai avem o cale de atac la Curtea de Apel Bucureşti, dar eu consider că trebuie să ne trezim cu toţii pentru că nu numai pe primarul Mitroi îl afectează ci pe toţi primarii din acest judeţ, şi nu numai, şi cred că această situaţie se poate reglementa printr-o ordonanţă de urgenţă pentru că legea nu a fost abrogată şi a fost dată o altă lege ANI care este de interpretat", a menţionat primarul.

Florin Mitroi este încrezător că situaţia se va rezolva

Şeful autorităţii locale crede că parlamentarii şi guvernanţii nu vor lăsa ca primari aleşi de popor să piardă funcţiile obţinute din cauza unei legi interpretabile. „De regulă nu prea am pierdut în viaţa mea. Însă noi primarii aflaţi în această situaţie trebuie să ne unim indiferent de culoare politică şi să vedem lucrurile cu adevărat viabile şi nu să avem ceva cu o persoană sau alta. Repet de vină este legea care este interpretabilă şi nu este corect ceea ce se întâmplă", a punctat Florin Mitroi.

Deşi exclude varianta pierderii mandatului de primar, Mitroi a precizat că dacă se va ajunge la un astfel de abuz el şi oamenii din localitate vor scoate primar la Valu lui Traian pe cine vor ei.

Senatorul Alexandru Mazăre interesat să facă lumină în acest caz

Prezent la inaugurarea lucrărilor de canalizare, unde primarul Florin Mitroi a făcut cunoscut acest abuz, senatorul Alexandru Mazăre s-a arătat interesat să soluţioneze situaţia în care se află primarul Florin Mitroi şi alţi 15 edili din judeţ, menţionând că problema este similară la nivelul întregii ţări.

Senatorul Alexandru Radu Mazăre a precizat că o să se gândească împreună cu cei de la Consiliul Judeţean Constanţa la o soluţie.

Senatorul ia în calcul să expună problema la nivelul Comisiei Juridice din Senat şi eventual să poarte o discuţie în acest sens şi cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, totul pentru a se găsi o soluţie de reglementare generală. „Trebuie găsită o reglementare care să soluţioneze toate cazurile. Nu discutăm particular de cazul domnului Mitroi, ci de o soluţie de reglementare generală", a punctat senatorul Alexandru Mazăre.

Remember

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, pe 3 iulie, că în urma procedurilor de evaluare a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către şase primari constănţeni, printre care se numără şi primarul comunei constănţene Valu lui Traian, Florin Mitroi: Vasile Delicoti (Poarta Albă), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Nicolae Anghel (Castelu) şi Mugur Mitrana (23 August). ANI a luat această decizie ca urmare a faptului că cei şase primari au fost, concomitent, în mandatul 2008-2012, primari şi reprezentanţi au unităţilor administrativ-teritoriale în AGA din cadrul SC RAJA SA.

În apărarea lor, cei şase primari declaraţi incompatibili de către ANI au explicat că au fost doar reprezentanţi ai comunităţilor locale în Adunarea Generală a Acţionarilor şi că decizia nu este, din punctul lor de vedere, legitimă.

În ceea ce-l priveşte pe primarul comunei Valui lui Traian, acesta a anunţat încă de atunci faptul că va ataca în instanţă decizia ANI. Florin Mitroi menţiona, la momentul respectiv, că nici în perioada în care a fost reprezentant al CL în AGA, dar nici ulterior nu a obţinut vreun venit care să decurgă din această calitate. „Consiliul Local nu a beneficiat de fonduri atrase sau alocate prin RAJA şi cu atât mai puţin eu personal", sublinia primarul prin intermediul unui comunicat de presă.

Şeful administraţiei publice locale din Valu lui Traian a explicat, vizavi de presupusa sa incompatibilitate: „La momentul lui 2007, atât proiectul de hotărâre de consiliu, cât şi hotărârea în sine ne-au fost înaintate deja redactate de către Consiliul Judeţean Constanţa, sub semnătura preşedintelui acestuia, Nicuşor Daniel Constantinescu. După aprobarea în şedinţa de Consiliu Local, hotărârea a fost doar semnată şi trimisă mai departe, exact în aceeaşi formă în care fusese primită pentru semnat - cu delegarea primarului ca reprezentant, aşa cum s-a trimis către toate primăriile din judeţ".

Pe data de 16 iulie, pe rolul Secţiei Contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat un dosar care are ca obiect suspendarea provizorie a executării deciziei ANI. Pe data de 25 iulie, magistraţii Secţiei a II-a de Contencios administrativ şi fiscal, Complet 8 Fond, au admis cererea formulată de Florin Mitroi şi au dispus suspendarea provizorie a executării. Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost, însă, atacată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primul termen de judecată în dosar a fost stabilit de magistraţii ICCJ pe data de 21 februarie 2013, ora 09.00.

Mitroi a mai înregistrat, însă, un dosar pe rolul Curţii de Apel Constanţa, pe data de 19 iulie 2012, Secţia Contencios administrativ şi fiscal. Primul termen în dosar a fost pe 1 noiembrie, s-a amânat pentru 14, iar de pe 14 noiembrie, pentru 21 noiembrie. Florin Mitroi a pierdut, dar va face apel la Curtea Supremă a României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii