Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma pesedistului Dobre, gata pentru „Laptele si cornul"

ro

25 Jul, 2009 01:55 2108 Marime text

cap_1.jpgConsiliul Judeţean caută, pentru programul guvernamental, o firmă cu un contract similar de furnizare şi distribuţie de produse lactate, finalizat în ultimii trei ani, iar firma lui Dobre se potriveşte perfect „descrierii"

Consiliul Judeţean este în căutarea unei firme care să asigure furnizarea laptelui şi cornurilor pentru elevii constănţeni, în următorii patru ani. De la începutul programului guvernamental şi până în prezent, lactatele şi produsele de panificaţie au fost asigurate numai de către firma SC Dobre şi Fiii SRL, aparţinând consilierului pesedist Mircea Dobre.  

Era normal ca moştenirea lui Năstase să ajungă tot la un pesedist. Nu am folosit întâmplător termenul „lactate", pentru că, în judeţul Constanţa, laptele destinat şcolarilor şi preşcolarilor a fost înlocuit ba cu brânză topită, ba cu unt. Programul „Lapte şi corn" s-a derulat, de-a lungul timpului, cu probleme în ceea ce priveşte livrarea la timp a produselor sau calitatea acestora. În unele localităţi din judeţ, produsele erau livrate cu întârziere şi ajungeau la copii câte patru-cinci pacheţele de unt odată, după ce livrarea fusese întreruptă câteva zile. Nu au fost puţine nici reclamaţiile de la părinţi sau cadre didactice cu privire la faptul că şcolarilor li s-a făcut rău după ce au mâncat produsele oferite de către stat şi livrate de către firma constănţeană. Deşi contractul de atribuire specifica faptul că nu se admit subcontractori, furnizorul Dobre şi Fiii a găsit în anii anteriori soluţii „interesante" pentru a-şi acoperi incapacitatea de îndeplinire a condiţiilor din contract, livrând biscuiţi de la o firmă din Brăila.

Autorităţile se reped la înţelegeri pe patru ani

Autorităţile judeţene şi locale au adoptat, de curând, o nouă practică de atribuire a contractelor: acordul-cadru. Încheierea acestui document nu implică obligaţia autorităţii contractante de a achiziţiona lucrările, serviciile sau produsele ce au făcut obiectul procedurii de achiziţie, ci doar posibilitatea încheierii în viitor au unui contract, fără a mai organiza altă procedură de achiziţie publică. Aşadar, dacă ai făcut o înţelegere bună de la început, nu trebuie să mai organizezi o licitaţie publică ulterior. Este şi cazul Consiliului Judeţean Constanţa, care, după ce a încheiat un acord-cadru pentru servicii de curăţenie pe patru ani, vrea să parafeze o înţelege similară şi în cazul furnizării laptelui şi cornului destinat copiilor. Este vorba despre încheierea unui acord-cadru privind furnizarea şi distribuţia de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII şi pentru copiii din grădiniţe, pe perioada 2009 - 2013.

conr_si_lapte_2.jpgPeste 600 de miliarde lei vechi pentru câştigător

Potrivit anunţului de intenţie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea estimată a acordului-cadru este de 51.303.360 fără TVA, adică de peste 610 miliarde de lei vechi. Un calcul rapid ne arată că valoarea anuală a contractului, pusă la bătaie de CJC, este de peste 150 miliarde de lei vechi. Potrivit anunţului din SEAP, se estimează că pe durata acordului-cadru, perioada 2009 - 2013, se vor furniza şi se vor distribui 52.190.600 de pachete cu lapte şi corn pentru elevi şi preşcolari. Garanţia de participare la licitaţie este de 300.000 lei. Deschiderea ofertelor va avea loc luni, 27 iulie, începând cu ora 12.00, la sediul CJC, din b-dul Tomis.

În anul şcolar ce tocmai s-a încheiat, tot SC Dobre şi Fiii SRL a obţinut contractul de furnizare a laptelui şi cornurilor, încasând de la CJC suma de 12.367.402 lei fără TVA.

Firma pesedistului, favorită

Având în vedere faptul că în caietul de sarcini întocmit de CJC se cere ca firma ce va participa la licitaţie să prezinte un contract similar de furnizare şi distribuţie de produse lactate şi produse de panificaţie cu valoare de minim 12.000.000 lei, finalizat în ultimii trei ani, este cert că SC Dobre şi Fiii este favorită, dintre firmele existente în judeţul nostru cel puţin, pentru că este singura care poate prezenta o astfel de experienţă. Precizăm că Mircea Dobre, patronul Dobre şi Fiii, este pesedist cu state vechi, fiind un apropiat al echipei Mazăre-Constantinescu.

{mos_ri:corn,lapte,SC Dobre si Fiii}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mircea 26 Jul, 2009 16:32 Se pot ataca prevederile documentatiei de atribuire, ca fiind restrictive si neconforme cu prevederile legislatiei privind achizitiile publice.