Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratiile lui Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, dupa reuniunea Comitetului Execu

ro

28 Jun, 2008 00:00 661 Marime text

Interviul a fost realizat de postul de televiziune Antena 3

Reporter: Adriana Ionescu


Nicusor Constantinescu: ... locale, sa fie birourile organizatiilor dizolvate si la conducerea acestora sa fie numiti interimari, pentru ca PSD astazi a facut un pas important pentru castigarea alegerilor generale din toamna. Se doreste si daca media judetelor care au pierdut alegerile locale ar fi fost aceea de la judetele care au castigat, la ora asta PSD avea peste 50% din sufragiile nationale in alegerile locale si respectiv peste 50% la alegerile generale. Dorim ca si organizatiile care au luat sub media organizatiilor castigatoare sa ridice procentul si sa castigam alegerile in toamna parlamentare.

Reporter: Dar sunteti multumit cu acest prag - 20%? Initial ati cerut 25.


Nicusor Constantinescu: Nu, acest prag este un calcul pur matematic pe care il faceti. Este jumatate din media obtinuta de organizatiile castigatoare, deci trebuia acest prag atins, jumatate, care ar fi dat acel 50% plus 1 pentru alegerile parlamentare si care il va da, pentru ca aceste organizatii vor fi reorganizate.

Reporter: Cine va asigura interimatul? Cine se va ocupa de aceste organizatii?


Nicusor Constantinescu: Conducerile interimare vor fi numite de conducerea PSD, de conducerea partidului, de Biroul Permanent National, iar validarea acestora se va face in conferinte judetene la acele organizatii care au sub pragul de 20%.

Reporter: Va asteptati sa va plece lideri importanti?


Nicusor Constantinescu: Deci liderii care pleaca si nu inteleg ca si a pierde... trebuie sa stii sa pierzi in viata. Daca pleaca nu sunt o pierdere pentru partid.

Reporter: Cum a fost votul? Tensionat?


Nicusor Constantinescu: Votul a fost foarte discutat, tensionat. Sunt, va dati seama, forul suprem al PSD. E prima oara cand se ia o decizie radicala in acest for si eu ma bucur ca am avut puterea ca organizatiile castigatoare ale acestor alegeri sa ne impunem punctul de vedere.

Reporter: Au fost doua propuneri: una...ati obtinut aceasta propunere?


Nicusor Constantinescu: Toti cei 17 presedinti de consilii judetene, membri PSD, plus alte organizatii care, chiar daca au pierdut primarul resedinta de judet sau presedintele consiliului judetean, au obtinut rezultate foarte bune la aceste alegeri.

Reporter: Domnule presedinte, au fost doua propuneri. Cea de-a doua, care a fost respinsa, presupunea o analiza interna cu rezultate pe date de 11 iulie la CEX-ul urmator. De ce nu ati fost de acord cu propunerea aceea?


Nicusor Constantinescu: Pentru ca e democratie in PSD. S-a votat, la propunerea de dizolvare au votat 38 de membri ai Comitetului Executiv National si, respectiv, 13 la a doua propunere. Deci nu mai e de comentat. Votul majoritar a hotarat.

Reporter: Domnule presedinte, veti reorganiza organizatia de Tulcea a PSD?


Nicusor Constantinescu: Nu, astea-s discutiile prin care organizatiile au castigat, vor putea, in limita timpului necesar, sa ajute organizatiile limitrofe in reorganizarea pentru alegerile parlamentare.

Reporter: S-a discutat si despre portofoliile de la ministere.


Nicusor Constantinescu: Nu s-a discutat. Acum se discuta de o oferta guvernamentala, pe care sa o facem, sa o adoptam aici, la Comitetul Executiv, si o vom prezenta in cursul zilei de astazi si, respectiv, a unui proiect de echipa care sa managerieze si care sa propuna ducerea la indeplinirea a programelor si a ofertei electorale.

Reporter: Propunerea domnului Iliescu, aceea in care si organizatiile care au peste 25%, dar au pierdut pozitii importante, va fi luata in calcul?


Nicusor Constantinescu: Bineinteles. Este o decizie tot a Comitetului Executiv si acolo unde s-au piedut presedintii de consilii judetene si respectiv primari resedinta de judet si au obtinut sub 25%, se vor analiza si acele organizatii si se vor lua decizii in consecinta. Insa important este ca am dat un semnal in tara ca cei care au pierdut fac un pas inapoi, cei care au castigat merg inainte si incearca sa recupereze si unde au pierdut acele organizatii.

Reporter: Vor fi premiate judetele care au castigat?


Nicusor Constantinescu: Ce oferta are PSD, oferta /.../ pentru ministere? Nicusor Constantinescu: Deci, discutam de foarte multe lucruri. Eu nu pot sa va spun acum un minister anume, pentru ca trebuie creionat viitorul guvern si modul in care va fi organizat guvernul daca va fi condus de PSD. Insa este clar ca una din componente este cea de turism, pentru ca Litoralul Marii Negre este in judetul Constanta si jumatate din capacitatea de cazare a Romaniei este aici, pe litoral, si deci daca putem discuta, discutam de turism. Discutam de asemenea despre mediu, mediul este o componenta importanta a tot ceea ce se dezvolta in judetele Constanta si Tulcea.

Reporter: ... de transporturi, domnule Constantinescu.


Nicusor Constantinescu: Si de transporturi, de infrastructura, care sigur ca e legat si de mediu, si de turism, si de dezvoltarea turismului - fara infrastructura nu poti sa faci turism, fara autostrada Cernavoda - Constanta nu poti sa faci turism.

Reporter: ... si transporturile?


Nicusor Constantinescu: Bineinteles. Depinde pe ce pozitie si ce rezultate vom avea.

Reporter: ...


Nicusor Constantinescu: O sa prezentam la momentul respectiv. Nu avem in momentul asta niste candidati. Eu in nici un caz nu o sa fiu nici un fel de ministru si nici Mazare.

Reporter: Ati vorbit de sanctiuni. De premieri?


Nicusor Constantinescu: Premieri am luat acum, am aprobat in Comitetul Executiv, dupa votul cu dizolvarea, un sistem de premiere pentru organizatiile, primarii, primaritele care au castigat alegerile si care merita sa fie premiati de Consiliul National al PSD.

Reporter: In ce constau aceste premii?


Nicusor Constantinescu: E vorba de niste diplome pur si simplu, o recunoastere in fata forurilor partidului pentru aceste rezultate. Tot este...

Reporter: Atat? Diplome, medalii si atat?


Nicusor Constantinescu: Atat.

Reporter: ... portofolii, premii sub forma de portofolii. De fapt, de la sedinta de astazi ce asteptati? Garantii din partea conducerii centrale /.../?


Nicusor Constantinescu: Nu e vorba de garantie, pentru ca acest comitet executiv a adoptat acest mod de a forma viitorul guvern daca vom castiga, in functie de rezultatul si de numarul voturilor aduse de fiecare organizatie.

Reporter: Domnule presedinte, Constanta a primit coronita?


Nicusor Constantinescu: Nu a primit nici o coronita. Constanta este castigatoarea acestor alegeri, s-a recunoscut faptul ca propunerea a plecat de la Constanta pentru votul uninominal la presedintii de consilii judetene. Chiar daca multi dintre colegii mei din acest comitet executiv nu au crezut ca votul uninominal va aduce castigarea alegerilor locale de catre PSD, iata ca astazi ne-au multumit ca am fost insistenti si de aceea au mers si pe propunerea pe care am facut-o pentru dizolvare.

Reporter: Conducerea centrala a fost de parere ca nu trebuie sa se recurga la masuri radicale impotriva organizatiilor codase. Dumneavoastra cum ati /.../ aceasta atitudine? Si cum ati reusit sa-i convingeti si pe liderii de la centru? Inteleg ca...


Nicusor Constantinescu: Daca atunci cand, stiti foarte bine, ca discutam de votul uninominal, eu si cu ceilalti colegi de la celelalte organizatii care am sustinut votul uninominal la presedintii de consilii judetene, ne-am impus punctul de vedere in fata conducerii, pentru ca multi din conducere nu erau de acord cu el si spuneau ca nu o sa castigam nici cinci judete sau trei judete, si am demonstrat prin vot ca noi am avut dreptate, ca am luat 17 judete pe votul uninominal si am trecut PSD-ul de pe pozitia a doua de la europarlamentare pe pozitia intai la alegerile locale cu prezumtia de a castiga alegerile generale in toamna, este clar ca vocea noastra, cuvantul nostru e prima oara cand s-a auzit si a fost ascultat de toti membrii de partid din conducerea partidului.

Reporter: Care a fost reactia celor care au fost dizolvati?


Nicusor Constantinescu: Eu nu discut de persoane sau de presedinti de organizatii. Eu am discutat de procente si de organizatii care au pierdut alegerile intr-un mod rusinos.

Reporter: Cum credeti ca va evolua partidul in perioada urmatoare? Vor fi framantari interne?


Nicusor Constantinescu: Nu, eu cred ca partidul evolueaza foarte bine de la alegerile locale incoace, va evolua pozitiv, pentru ca suntem din ce in ce mai credibili, inclusiv cu aceasta curatenie pe care ne-o facem singuri in casa naostra. Desi am castigat alegerile locale, atentie....

Scris de: {autor}RADOR{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii