Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantinescu se opune interesului locuitorilor din Valu lui Traian

ro

17 Mar, 2009 02:25 1706 Marime text

sedinta_CJC.jpgŞeful CJC s-a împotrivit înfiinţării în comună a unui serviciu public de evidenţă a persoanelor

Se adună nori negri pe cerul parteneriatului coaliţiei PSD - PD-L de la Constanţa. Şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa, întrunită ieri, i-a repoziţionat pe reprezentanţii PD-L şi PSD în puncte diametral opuse.
Schimbul de replici în contradictoriu a început în momentul în care consilierul judeţean PD-L, Adrian Gheorghiţă, liderul grupului PD-L al aleşilor judeţeni, a venit cu propunerea să introducă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre pe care încercase şi anterior să-l supună votului colegilor săi. Este vorba despre înfiinţarea unui serviciu public de evidenţă a persoanelor în comuna Valu lui Traian. Consilierul judeţean a arătat că documentaţia necesară depunerii proiectului este completă, existând la dosar chiar şi avizul Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.
Preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, nu i-a căzut prea bine propunerea consilierului Gheorghiţă. El a obiectat necesitatea unui astfel proiect de hotărâre, argumentând că Direcţia Publică Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor cheltuieşte şi aşa destul de multe fonduri. Consilierul judeţean al PD-L a argumentat că înfiinţarea acestui serviciu în Valu lui Traian este absolut necesară, întrucât locuitorii comunei sunt arondaţi serviciului de evidenţă a persoanelor din oraşul Murfatlar, care se supraaglomerează în permanenţă. Adrian Gheorghiţă şi-a exprimat speranţa ca proiectul de hotărâre să fie sprijinit prin vot şi de către colegii de la PSD, având în vedere faptul că cele două formaţiuni au parafat un protocol la nivel central. Argumentul a fost persiflat de şeful CJC, care a declarat că nu este obligatoriu ca linia de vot a celor două partide să fie una şi aceeaşi.

sedinta_Consiliul_Judetean.jpgPSD a votat împotrivă

Toate argumentele aduse de Adrian Gheorghiţă nu l-au putut îndupleca pe Constantinescu, nici măcar cel referitor la faptul că dreptul comunelor de a înfiinţa acest tip de servicii publice este stabilit prin lege. „Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 84/2001, toate comunele au obligaţia să-şi înfiinţeze aceste servicii", a afirmat consilierul judeţean Adrian Gheorghiţă, iar Nicuşor Constantinescu, altfel un promotor al descentralizării, a declarat ironic că ar fi fost bine ca primarul (n.r. primarul comunei Valu lui Traian) să-şi facă şi Direcţie Agricolă. El i-a spus democrat-liberalului că, dacă ţine neapărat, proiectul va fi votat, dar votul pesediştilor va fi împotrivă. Aşa s-a şi întâmplat. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară, însă a fost respins, având doar şapte voturi „pentru", acordate de PD-L. Toţi consilierii PSD au votat „împotrivă", cum le-a dictat şeful Constantinescu, iar liberalii s-au abţinut. Împotrivirea categorică a social-democraţilor în ce priveşte sprijinirea proiectului propus de aleşii PD-L demonstrează că, la Constanţa, coaliţia între PD-L şi PSD este nulă.

„Aţi vorbit destul!"

Atmosfera s-a încins şi la aprobarea proiectului privind reconstituirea comisiilor de specialitate. Consilierul Gheorghiţă a declarat că, prin numărul de voturi obţinute la alegerile locale, PD-L are dreptul la zece locuri din totalul de 42, câte totalizează comisiile de specialitate. Acesta a propus conducerii CJC ca locul lui Gheorghiţă Corbu în comisia din care acesta ar fi trebuit să facă parte - Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului - să fie luat, până în momentul validării mandatului, de un alt coleg de partid. Constantinescu s-a opus şi acestei propuneri. Secundul său, Cristinel Dragomir, a precizat că locul lui Gheorghiţă Corbu, pe care pesediştii au refuzat să-l valideze, nu poate fi ocupat deocamdată de un coleg de partid, ci doar în momentul în care un democrat-liberal va primi mandatul ce îi revenea lui Corbu. Deşi îi dădea înainte cu valorile democraţiei, Constantinescu i-a spus lui Gheorghiţă, la un moment dat, să tacă. „Vă rog să luaţi loc! Aţi vorbit destul! Şedinţele le conduc eu. (...) Dacă continuaţi să găsiţi nod în papură, eu nu mai stau la discuţii. Termin şedinţa în cinci minute, vă garantez. Noi votăm, iar dumneavoastră ne atacaţi (n.r. în instanţă) de câte ori doriţi", a spus Constantinescu, enervat la culme. Lui Gheorghiţă nu i s-a mai acordat dreptul de a vorbi. „Aş dori să iau cuvântul", a spus acesta, însă Constantinescu s-a făcut că nu-l aude.
Pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind încetarea, prin demisie, a mandatului consilierului judeţean PD-L Ion Popescu. Avocatul, care s-a luptat prin instanţe să-şi valideze mandatul încredinţat de alegători şi refuzat de colegii de la PSD, a părăsit CJC. Acesta a fost înlocuit de democrat-liberalul Dionisie Culeţu, care a şi depus, ieri, jurământul la preluarea mandatului.

{mos_ri:Valu lui Traian}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii