Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conservatorul Ion Minca a fost ales viceprimarul Mangaliei (galerie foto)

ro

02 Feb, 2009 03:41 1787 Marime text

sedintza_extra.jpgZece din cei nouăsprezece consilieri locali au reuşit, sâmbătă, să „salveze" Consiliul Local Mangalia de la dizolvare

Nu fără un scandal pe cinste, aşa cum Mangalia s-a obişnuit, deja, în ultimul an. Accesul în primărie a fost blocat de poliţiştii comunitari, iar consilierii - aleşii a patru partide politice - au fost nevoiţi să îşi desfăşoare şedinţa în holul instituţiei!

Ultima şedinţă ţinută de aleşii locali a avut loc la finele lunii noiembrie şi, potrivit legii, dacă timp de două luni consecutiv aceştia nu ar fi adoptat niciun proiect sau nu s-ar fi întrunit, consiliul ar fi fost dizolvat şi deciziile locale ar fi fost luate de primarul în funcţie, până la alegerile anticipate. Sâmbătă, consilierii Ion Anghel - PRM, Vasile Olan şi Ion Mincă - PC, Viorel Oleniuc, Vasile Iorga, Sorin Andrei şi Sorin Cucoranu - PNL şi Ioan Griguţă, Paul Foleanu şi Laura Condur - PD-L, au reuşit să organizeze o şedinţă de consiliu, în ciuda unui „munte" de piedici pe care le-au avut de înfruntat.
Cei zece consilieri au fost opriţi să intre în primărie de comunitarii de la poartă şi ţinuţi pe holul instituţiei. „Evenimentul" cu pricina, Forumul Naţional pentru Programul „Înscrieri Timpurii", se încheiase însă, primarul fiind în acel moment... la petrecere, la o cherhana din localitate! Cel puţin aşa au declarat reprezentanţii mass-media, care au declinat invitaţia edilului Tusac.
Vasile Olan, vicepreşedinte al PC Mangalia, a declarat, ironic, că actualul primar, Mihai Claudiu Tusac, nu numai că s-a răzgândit în privinţa uşii montate pe primărie, care a revenit la locul ei în câteva săptămâni, dar a şi montat, pe bani grei, un sistem de securitate atât de sofisticat, încât cetăţenii nu mai au nicio şansă să intre în instituţia publică, fără ordin „de sus". „Văd că Tusac a trecut-o nu numai pe „Elodia" în contul societăţii sale (referire la denumirea campingului deţinut de primar), ci şi Primăria Mangalia!", a afirmat Olan.
Deşi au invocat legalitatea şedinţei, dar şi a dreptului lor de reprezentanţi ai câtorva mii de cetăţeni care i-au trimis în Consiliul Local să îi reprezinte, cei doi cerberi de la uşă au fost de neclintit, mai ales că, pentru câteva minute, „celebrul" şef de la Poliţia Comunitară, Gheorghe Moldoveanu (cunoscut în media, dar şi în rândul cetăţenilor din Mangalia, drept „fiola" lui Nicuşor Constantinescu), şi-a făcut apariţia, pentru a lua... pulsul evenimentului!

Doi pedelişti au preferat să absenteze o dată cu consilierii PSD şi FD

Decişi să susţină şedinţa în orice spaţiu, consilierii şi-au amenajat o masă de lucru chiar în holul primăriei.
Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat alegerea unui nou preşedinte de şedinţă - Paul Foleanu, constituirea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Mangalia şi modificarea Regulamentului de funcţionare a acestuia, prelungirea contractelor de închiriere pentru sediile partidelor politice şi, în final, alegerea unui nou viceprimar. Convocatorul şedinţei are număr de înregistrare şi de la primărie şi de la Prefectură, astfel încât aceasta a fost perfect legală. Mai mult, consilierii sunt decişi să rezilieze contractul de muncă al Cameliei Năftică - jurist al primăriei -, aceasta ajungând, în momentul în care s-a dorit convocarea şedinţei, să alerge, sprinţară, prin primărie, pentru a nu fi nevoită să înregistreze convocatorul!
Preşedintele de şedinţă, Paul Foleanu, a cerut consilierilor să declare singuri dacă semnăturile lor de pe convocator sunt autentice, răspunzând astfel unei acuzaţii a lui Mihai Tusac, potrivit căreia trei consilieri nu şi-ar recunoaşte semnătura. Cei prezenţi au declarat că semnăturile sunt autentice, în afara a doi aleşi PD-L, Dan Moldovan şi Ioan Negrea, care se pare că s-au răzgândit şi au decis să absenteze, o dată cu colegii lor din PSD şi FD.
Modificarea comisiilor de specialitate, iniţiativa lui Vasile Olan, s-a dorit o echilibrare a „puterii" în Consiliul Local. Până acum, cei cinci pesedişti deţineau şi şefia celor cinci comisii, dar făceau parte, fiecare, şi din câte trei comisii, excepţii de la regulă!
În urma votului liber exprimat, cei zece consilieri au decis componenţa comisiilor de specialitate - Comisia de Urbanism, Juridică şi Turism, Comisia Economică, Buget, Învăţământ şi Sănătate şi Comisia Socială, Sport, Cultură. O altă decizie a consilierilor a fost aceea de a stabili un program fix pentru întâlnirile comisiilor, până acum aceştia fiind convocaţi, la plăcerea colegilor PSD, chiar şi cu numai două ore înainte de lucrări!



Liberalii au fost păcăliţi să îl facă primar pe Tusac

Consilierii au decis şi prelungirea contractelor partidelor politice, proiect cu caracter urgent, întrucât acestea expiraseră de ceva timp şi exista posibilitatea ca directorul ADPP, Mircea Emanuel, vicepreşedinte al TSD Mangalia, să nu mai agreeze prezenţa anumitor partide în sediile respective.
Un punct deosebit de important şi grabnic de pe ordinea de zi a fost cel al alegerii viceprimarului. Timp de aproape patru luni, municipiul Mangalia funcţionează şi fără viceprimar şi fără secretar al primăriei (stabilit prin concurs). „Am spus, la investire, că voi rămâne viceprimar atâta timp cât voi putea colabora cu Mihai Tusac", a afirmat Viorel Oleniuc, fostul viceprimar al Mangaliei.
În urma votului celor zece consilieri, majoritari în Consiliul Local Mangalia, drept viceprimar al oraşului a fost ales Ion Mincă, preşedintele PC Constanţa. „Pot să vă promit că eu nu mă voi apleca în faţa acestui primar. Voi proceda aşa cum a făcut-o şi el: nu voi avea uşă la birou, dar nu o voi monta la loc în câteva zile. Am auzit că deja mi-a pregătit un birou la Biobază, la câinii strânşi de pe stradă", a declarat noul viceprimar al oraşului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii