Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Codul Fiscal ne obligă să le indexăm cu 16%" Primarii se pregătesc de majorarea taxelor şi impozitelor locale

ro

14 Dec, 2012 02:55 1888 Marime text
Se discută aprins zilele acestea pe tema indexării taxelor şi impozitelor locale. Primul ministru Victor Ponta a anunţat că Guvernul are în lucru o Hotărâre de Guvern promovată în timpul mandatului de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu, conform căreia autorităţile locale „au dreptul să actualizeze taxele locale cu inflaţia".

„Taxele locale nu au mai crescut de 3 ani. Autorităţile locale, dacă vor să le mărească, bine, dacă vor să le scadă au dreptul să le scadă cu 4%, pentru că marja este plus/minus 20%", a precizat premierul.

Primarii din judeţ susţin că este timpul ca impozitele şi taxele să fie indexate. Iată şi explicaţiile acestora:

La Techirghiol, se ia în calcul o indexare de 10-12%

Techirghiol_Adrian_Stan.jpgPrimarul de la Techirghiol, Adrian Stan, vorbeşte de o posibilă majorare a taxelor şi impozitelor cu 10-12%. „În primul rând, aştept să văd cum sună Hotărârea de Guvern şi dacă textul legislativ lasă la latitudinea Consiliului Local această indexare şi cu cât. Noi, în şedinţa anterioară, am luat hotărârea să nu mărim aceste taxe şi impozite, dar dacă este vorba doar de o indexare cu rata de inflaţiei şi ţinând cont că de 3 ani de zile nu am mai făcut această indexare, o vom aplica şi noi. Eu sper să o putem face în jur de 10 maxim 12%", a explicat Adrian Stan. Şeful autorităţii locale susţine că în momentul indexărilor s-a observat o scădere a colectărilor, însă dat fiind că va fi vorba de o majorare rezonabilă, primarul de la Techirghiol speră să nu se confrunte cu probleme. „Sper să nu fie probleme, iar rata de absorbţie să se păstreze. Oricum, în ultimii ani, aceasta a fost micşorată, încasările din taxe şi impozite fiind în jur de 65%", a menţionat Adrian Stan.

Brăiloiu vorbeşte de o mărire cu 10%

Eforie_Ovidiu_Brailoiu.jpgPrimarul de la Eforie, Ovidiu Brăiloiu, este la rândul lui de părere că taxele şi impozitele trebuie indexate cu inflaţia. „La această dată, taxele şi impozitele sunt prea mici, acestea nu au mai fost majorate de ani de zile. Ca atare, taxele şi impozitele nu mai corespund necesităţilor pentru lucrările de gospodărire a oraşului. Sunt zone care s-au dezvoltat foarte mult între timp, întrucât am adus reţeaua de apă, canalizarea, iar acestea trebuie să se regăsească şi-n impozite", a afirmat Brăiloiu. Primarul de la Eforie a precizat că populaţia nu va asista la o majorare spectaculoasă. „Vorbim de o creştere de 10%. Nu ar trebui să avem probleme cu încasarea taxelor şi impozitelor", a subliniat primarul.

Medgidia va discuta majorarea în Consiliul Local

Medgidia_Marian_Iordache.jpgLa Medgidia, se va discuta despre majorarea taxelor şi impozitelor în şedinţa de Consiliu Local din data de 20 decembrie. „La Medgidia, taxele nu s-au mai modificat din 2007. Rămâne de văzut dacă indexarea este obligatorie sau va fi lăsată la latitudinea primăriilor. Cert este că nu va fi o creştere foarte mare, care să creeze probleme. Este necesară o indexare, având în vedere că a scăzut valoarea bugetului local", a precizat primarul oraşului Medgidia, Marian Iordache.

Cine îşi permite, nu apelează la indexări

Baneasa_primar_Ion_Marin.jpgPrimarul oraşului Băneasa va indexa şi el taxele şi impozitele. „Este lege şi trebuie să o respectăm. Codul Fiscal ne obligă să le indexăm cu 16%. Dacă sunt primării care nu indexează impozitele şi taxele, cu siguranţă sunt primării care se lăfăie în bani şi care nu au nevoie de majorare", a explicat primarul Ion Marin.

Şeful autorităţii locale a afirmat că persoanele care şi-au plătit până în prezent taxele, o vor face în continuare, întrucât acestea nu se vor majora substanţial. Ion Marin susţine că la această dată încasează 70% din taxele şi impozitele locale datorate de populaţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii