Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catană şi neimplicarea Prefectul Palaz, la prima audienţă în judeţ (video + document + galerie foto)

ro

21 Feb, 2011 02:39 3652 Marime text
cap_9.jpg„Îmi pare rău că mi-au ajuns la urechi informaţii că nu este ajutat un primar sau un altul pe criterii politice, ca să pună lumea în capul primarului. Astea-s mizerii!"

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a demarat programul de audienţe în teritoriu cu o întâlnire cu locuitorii comunei Oltina.

Căminul cultural s-a dovedit a fi neîncăpător, pentru că oamenii au înţeles cât de important este să-şi spună ofurile unei persoane care vrea şi poate să le ajute. Primarul Gheorghe Chirciu a început audienţa colectivă prin a-i explica prefectului judeţului unele dintre problemele cu care Oltina se confruntă. Printre acestea se află nenumăratele furturi de animale, dar şi de obiecte din gospodării, cabluri sau conducte, pe care răufăcătorii le comercializează ca fier vechi. Una dintre marile dureri ale primarului Chirciu este neimplicarea în combaterea criminalităţii din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, respectiv comisarul-şef Dumitru Catană. „În octombrie sau noiembrie anul trecut mi s-a promis că va veni la Oltina, iar eu chiar i-am solicitat dânsului să vină aici. A refuzat să vină, dar m-a invitat în decembrie, împreună cu şeful de post, la Băneasa, ceea ce nu mi s-a părut normal. În luna ianuarie l-am invitat din nou şi nu a dat curs invitaţiei", s-a plâns primarul Gheorghe Chirciu.

„S-a aplicat până s-a terminat campania electorală"

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz le-a explicat locuitorilor din Oltina importanţa prezenţei forţelor de ordine şi le-a promis că va interveni şi va trage semnale de alarmă până când numărul infracţiunilor va scădea. „Oamenii legii trebuie să stea mai mult în stradă. Fac apel la Poliţie să nu mai paseze motanul, să fie prezenţi în stradă şi îmi pare rău că mi-au ajuns la urechi informaţii că nu este ajutat un primar sau un altul pe criterii politice, ca să pună lumea în capul primarului. Astea-s mizerii!", le-a spus oamenilor reprezentantul Guvernului în teritoriu. În replică, comisarul-şef Adrian Rapotan, primul adjunct al comandantului IPJ Constanţa, a spus că astăzi a dispus un control în Oltina. Asta, în condiţiile în care şeful IPJ, Dumitru Catană, este în concediu.... din nou. Locuitorii comunei Oltina au avut ocazia să-şi spună problemele, să explice ce şi de ce îi deranjează şi au primit asigurări că în cel mai scurt timp vor primi răspunsuri la întrebări şi rezolvări la necazuri. De la pietruirea străzilor, inclusă în programul „Scoatem judeţul din noroi", până la furturi, împiedicarea crescătorilor de animale să-şi facă treaba sau probleme între vecini, cei din Oltina nu au ascuns nimic prefectului Palaz, care i-a ascultat şi a încercat să le ofere sfaturi şi modalităţi de rezolvare pentru problemele ridicate. Florentina Şoricel i-a povestit lui Palaz cum, mutată de câţiva ani în localitate, din Sulina, trebuie să „înoate" prin noroi, pentru că uliţa pe care locuieşte nu a fost pietruită, aşa cum ar fi trebuit, prin programul „Scoatem judeţul din noroi". Primarul Chirciu a intervenit, spunând că programul aparţine Consiliului Judeţean şi, din nou, criteriile politice au primat în faţa nevoilor oamenilor: „S-a aplicat până s-a terminat campania electorală. M-au lăsat şi cu datorii de 5 miliarde...".

Rateurile Enel

Digurile, locurile de păşunat, neînţelegerile cu vecinii, furturile sau refuzul celor care au concesionat balta Oltina de a-i lăsa pe localnici să pescuiască, „stăpânirea" consăteanului Savu sau o serie de presupuse ilegalităţi ale lui Constantin Ion au fost puncte arzătoare la ordinea zilei. Gheorghe Stănescu i s-a plâns prefectului Palaz că hoţii i-au otrăvit câinele, i-au furat buteliile, lingurile de inox, farfuriile, castroanele, două topoare şi trei toporişti... numai calul a scăpat, pentru că l-a luat cu el în casă. Însă Palaz le-a recunoscut oamenilor că furturile, chiar şi neînsemnate ca valoare a pagubei, pot fi traumatizante şi nu este normal ca vieţile să li se schimbe din pricina răufăcătorilor. Nici firmele Geotop şi Topocad nu au fost omise în timpul discuţiilor, primarul Chirciu spunând că planurile parcelare nu corespund şi că a plătit „două miliarde şi ceva pe două hărţi". Penele dese de curent reprezintă una dintre problemele foarte importante ale Oltinei. Oamenii sunt exasperaţi şi nu ştiu ce să mai facă. Numai în dimineaţa zilei în care s-au întâlnit cu prefectul Claudiu-Iorga Palaz curentul se oprise de cinci ori, acelaşi lucru întâmplându-se chiar şi în timpul audienţei. Reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a stabilit deja o întâlnire cu reprezentanţii Enel, pentru a vedea care sunt cauzele căderilor de tensiune, fapt care ar putea aduce prejudicii materiale locuitorilor din Oltina prin arderea electronicelor şi electrocasnicelor. Unul dintre bătrânii comunei a venit cu o propunere care a adus zâmbetul pe buzele tuturor: „Să-i aducă pe hoţi mai întâi aici, în faţa oamenilor, apoi să-i judece la Medgidia", spunând totodată că nelegiuiţii sunt mai mereu aceiaşi şi că, din cauză că nu au fost pedepsiţi, recidivează.

Stăpânii bălţii

Un alt of al oamenilor este faptul că nu pot pescui pe balta Oltina. Ba chiar, unul dintre bătrânii satului a povestit cum toată viaţa lui a pescuit în acel loc şi că acum „stau cu arma, stau cu bâte". Aici, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a readus în discuţie faptul că CJC-ul dorea să ia bălţile şi lacurile în administrare, însă a spus că el doreşte ca acestea să ajungă la autorităţile locale, care ştiu mai bine ce au de făcut cu ele. Din acest punct, discuţia a ajuns la concesionarii bălţii Oltina, firma bucureşteană SC Aquarom Elite Distributions. Cu sediul în capitală, pe strada Praga nr. 7, societatea îi are ca asociaţi şi administratori pe Lucian Dan Ruşan şi pe Gheorghe Negrea. Aquarom Elite Distributions are un punct de lucru la Crescătoria Oltina în conformitate cu contractul de asociere în participaţiune nr. 166 din 23.07.2004, încheiat pe 10 ani. Dacă Ruşan nu apare decât în Aquarom Elite Distributions, asociatul său este mare afacerist. Gheorghe Negrea deţine, potrivit Registrului Comerţului, părţi sociale în Intertrade Produse Alimentare, G&C Pro Solutions, Maica Teofana - Cimitir şi Pompe Funebre, ISG Media, Ecodelta, Piscicola Jurilovca, Piscicola-Tour, Turism şi Agrement, Ecofish, Danubiu Ro 2002, Aviprod, RFD Jurilovca KA, Green Power Motion şi Hotel Veneţia CO.

Întâlnirea prefectului cu locuitorii Oltinei s-a finalizat cu promisiunea din partea acestuia că orice problemă ar avea, va încerca să le-o rezolve. Mai mult chiar, numărul de telefon al reprezentantul Guvernului în teritoriu, cât şi pliante cu domeniile în care Prefectura le poate veni în ajutor şi cu datele de contact ale instituţiilor deconcentrate au fost împărţite la ieşire.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • 0 21 Feb, 2011 08:36 mai claudiu asta nu cumva e primarul ala cu care ai facut combinatia cu lacul....(mircea ZAHEU) AI BELIT-O GAGIULE ...LA DNA BUCURESTI NE VEDEM...
  • sergiu 21 Feb, 2011 00:37 Si PSD,si PDL sa ne lase romania si cetatenii in pace,sa plece din politica salbatica pe care au aplicat-o,romaniei timp de 21 de ani.Oare cit va mai rabda poporul roman abjectiile si aberatiile acestor doua partide politice EXPIRATE? Sa mergem la vot,si sa VOTAM cu PNTCD,si sa scapam tara de aceste doua partide politice care se fac direct vinovate de situatia dramatica in care a ajuns romania.