Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:11 22 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amatorism și un cadou pentru sponsorii PSD George Niculescu (PNL) - „Declarațiile făcute de ministrul Teodorovici aruncă în haos bursa din România!“

ro

20 Dec, 2018 00:00 831 Marime text
Consilierul județean și membrul Comisiei Naționale de Energie a PNL George Niculescu vorbește despre haosul de pe bursa de la București, după declarațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teorodovici, pe care liberalul de califică drept  „iresponsabile”. La câteva ore de la prezentarea noilor măsuri, toți indicatorii bursieri sunt mult pe minus. Chiar și unele companii care au o activitate comercială bună în mod constant au fost zdruncinate de propunerile lui Teodorovici, apreciază George Niculescu.
 
„Stabilirea unui plafon privind prețul la gaze este altă măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici, cât și mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii în diferite sectoare de activitate arată foarte clar un dispreț, putem spune, față de ce înseamnă economia din România, un comportament, desigur, în baza unor legi existente, un comportament incorect față de ce înseamnă economia din România, unde aceste companii și-au găsit proiecte, dezvoltă proiecte, dar care, prin diferite metode, cum e cazul sectorului de gaze, să spunem, aplică prețuri sau sunt diferențe foarte mari între ce înseamnă prețul de producție și prețul pe care consumatorul final îl plătește.
 
Așa că se propune o limitare de 68 lei pe Mwh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, astfel încât prețul de achiziție plătit de furnizori pentru gazele din producția internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienților finali și consumatorilor casnici din industrie nu poate depăși valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător“ (sursa - economica.net).
 
„Ministrul Teodorovici reclamă un comportament al companiilor de gaze care arata dispreț față de consumator. Ministrul uită probabil că în România există doar două companii producătoare de gaze naturale, și anume: Romgaz - unde statul controlează 70% din acțiuni și OMV Petrom - unde statul mai deține o participație de 20%. Deci, practic, atunci când aceste companii fac profit, ele varsă dividende în contul statului român.
 
Să impui o limită a prețului la gazele naturale în condițiile în care tu, stat roman, deții participații importante în singurele companii de profil, este o gravă greșeală de management și arată amatorismul de care dau dovadă actualii guvernanți”, afirmă liberalul.
 
Pe de altă parte, Niculescu este de părere că „plafonarea prețului la gaze este o intervenție grosolană în mecanismele de formare a prețului pe piața liberă, concurențială, iar ministrul Teodorovici a intrat într-o operație pe cord deschis înarmat cu un topor, nu cu un bisturiu. Să nu uitam că aproximativ 65% din consumul de gaze naturale se tranzacționează pe bursă. Deci modalitatea de formare a prețului este una foarte transparentă, bazată strict pe cerere și ofertă”, susține reprezentantul PNL din Comisia pentru Energie.
 
George Niculescu consideră că unul dintre primele efecte ale acestei măsuri va fi o scădere drastică a lichidității pieței de gaze naturale. „Ministrul vrea plafonarea prețului la valoarea de 68 de lei per MWh, în condițiile în care media de tranzacționare a anului a fost de 94 de lei/MWh. Și vrea acest lucru de dragul consumatorilor casnici. Am auzit acest tip de populism ieftin de nenumărate ori. Adevărații beneficiari ai acestei masuri sunt de fapt 4 mari companii: INTERAGRO - Ion Niculae, contributor serios la campaniile PSD-ului, ALRO, companie din Slatina - de unde vine Darius Valcov, ArcelorMittal Galați sau AZO Mureș. Aceștia sunt principalii consumatori de gaze naturale din România, iar această măsură le asigura lor gazul redus cu 30%. Doar InterAgro consumă în medie 3 miliarde de mc de gaz natural pe an. Acesta este cadoul de Crăciun pe care PSD îl face acestor companii”, conchide liberalul.
 
În ceea ce privește impozitarea furnizorilor de energie electrică cu 3% din cifra de afaceri, George Niculescu opinează că această măsura va face ca de pe piața de energie electrică să dispară rapid toți furnizorii mici și medii, majoritatea firme românești.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii