Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:32 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O specie nouă de insectă, descoperită în județul Constanța, denumită în onoarea Simonei Halep

ro

20 Sep, 2021 13:50 2048 Marime text
  • Descoperirea a avut loc pe timpul unui studiu desfăşurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa.
 
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prin cercetătorii de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară), a anunţat descoperirea unei noi specii de insectă, în România, pe teritoriul judeţului Constanţa.

Noua specie a fost denumită „Phlebotomus simonahalepae“, în onoarea campioanei Simona Halep, care e de loc din Constanţa.

Descoperirea a avut loc pe timpul unui studiu pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România, desfăşurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa.

Reprezentanții USAMV au explicat că dedică descoperirea științifică Simonei Halep, pentru modul în care poartă numele României în întreaga lume și în semn de apreciere pentru performanțele sale sportive.

Jucătoarea de tenis din Constanța s-a declarat onorată de inițiativa universității clujene și și-a dat acordul ca noua specie de insectă să fie denumită după numele ei.  

Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării, a explicat coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare, conform unui comunicat de presă.

Rezultatele studiului au fost publicate în luna august 2021 în prestigioasa revistă Parasites & Vectors. 

La rândul său, cercetătorul științific Cristina Pop povestește despre descoperirea noii specii de insectă:

Printre câteva sute de flebotomi colectați în zona Canaraua Fetii din județul Constanța, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit. Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în țară. Au urmat apoi câteva investigații mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice și genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru știință. Având la dispoziție un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele și să încercăm să mai colectăm câteva exemplare. Am continuat astfel colectările în aceeași zonă timp de încă două sezoane, în 2019 și în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuși, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală și am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou.

Flebotomii sunt insecte hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele. În România, între anii 1910 și 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi.

Cercetările derulate în ultimii ani de specialiștii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezența a șase specii, plus această nouă specie pentru știință, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep. Astfel, numărul total de specii noi pentru știință descrise de cercetătorii de la colectivul Disciplinei de Parazitologie și boli parazitare al USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani a ajuns la 12.

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Simona Halep)

Ti-a placut articolul?

Comentarii