Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. „Planșa“, film despre scrimă „Întotdeauna mă întorc la sentimentul acela poetic de film într-un oraș pustiu de la mare“ (galerie foto)

ro

17 Jul, 2020 00:00 3452 Marime text
  • Regizorul Andrei Gheorghe, constănțean, a practicat scrima în copilărie.  
  • Scrimeri profesioniști constănțeni, precum Dumitru Costrășuc sau Cristina Răceu, apariții în „Planșa“.
  • Horia Gheorghe, antrenor în realitate, antrenor și în film.
 
 
„Planșa“, lungmetrajul de debut, în 2014, al regizorului Andrei Gheorghe, și primul film românesc de după 1989 care descrie fenomentul scrimei, este și pe Netflix. Producția are puternice legături cu orașul Constanța. Aici au avut loc filmările (inclusiv la Clubul Sportiv Farul), iar regizorul Andrei Gheorghe este constănțean. Nu în ultimul rând, din distribuție au făcut parte actorul Marian Adochiței, de la Teatrul de Stat, și antrenorul de scrimă Horia Gheorghe (tatăl regizorului), iar în film au apărut și mai mulți sportivi constănțeni.  

Andrei Gheorghe a anunțat pe Facebook că, în prezent, filmul poate fi urmărit și pe Netflix. De asemenea, regizorul a avut și un mesaj emoționant în legătură cu „Planșa“, ce a reprezentat această producție pentru el. „Faptul că m-am aruncat acum 10 ani cu capul înainte într-un film de lungmetraj mi-a marcat cariera definitiv. Nu pentru că ar fi avut vreun succes, ci pentru că am rezistat efortului și stresului, pentru că am legat niște prietenii pe care le duc și acum cu mândrie, pentru că am rămas cu niște datorii morale față de unii oameni care mi-au oferit motivația de a face mai departe lucrurile cât mai bine. Și mai ales pentru că mi-a oferit un compas cu care să compar tot ce fac în domeniul ăsta. Oricâtă publicitate aș face, prin oricâte domenii aș fi trecut și oricâte lucruri aș fi învățat, întotdeauna mă întorc la sentimentul ăla poetic de film într-un oraș pustiu de la mare. 10 ani mai târziu, filmul ăsta are încă viață. Datorită lui Dan Chișu, este pe Netflix“, a fost mesajul lui Andrei Gheorghe.

„Am revăzut filmul cu mare plăcere“


„Abia aștept să îl văd! Tocmai am văzut «București Non-Stop» și m-a marcat realismul…“, „Awwww, ce fain! Țin minte că l-am văzut la Cinema Studio acum muuulți ani și a fost și un q&a, la care ai participat și tu după proiecție. Nu ne cunoșteam pe vremea aia, dar țin minte că mi-a plăcut mult filmul și cum ai răspuns tu la întrebări“, „Am revăzut filmul chiar vineri, cu mare plăcere. Mult succes în viitoarele proiecte!“ sau „Chiar sâmbătă l-am văzut și… mi-a plăcut. Felicitări, ție și actorilor!“, au fost câteva dintre comentariile prietenilor.

Și Andrei Gheorghe a făcut scrimă


Filmul independent „Planșa“ descrie atât pasiunea pentru scrimă a doi sportivi care dezvoltă o relație personală, cât și sacrificiile lor pentru sportul de performanță. Tatăl lui Andrei, Horia Gheorghe (fost sportiv, fost antrenor și fost președinte al Asociației Județene de Scrimă Constanța), are o carieră de 40 de ani în antrenorat, la CSS1 Constanța și CS Farul. Pasiunea sportivă a acestuia l-a atins și pe fiul său, Andrei (33 de ani), care, atunci când era mic, a făcut și el scrimă. Ulterior, s-a orientat către domeniul artistic, devenind regizor. În prezent, activează în domeniul publicitar, dar ca plan de viitor are și o revenire în lumea filmului.   

Horia Gheorghe, antrenor și în „Planșa“ 


„Andrei a făcut scrimă până pe la 14 ani, când și-a rupt piciorul. Îi plăcea, însă, în egală măsură, și filmul, iar, cum eu eram prieten cu Dan Chișu, a ajuns și băiatul meu pe acest tărâm mirific. De altfel, ulterior, cei doi au colaborat la filme“, a declarat Horia Gheorghe. Fiul său a semnat regia filmului „Planșa“, dar a fost și producător (alături de Dan Chișu), și scenarist (împreună cu Bogdan Ivașcu). „Toate filmările au avut loc, timp de o lună, la Constanța, în sala de scrimă de la CS Farul, în vestiarele acesteia, în diferite puncte din oraș și în port. Eu joc rolul unui antrenor. Pe lângă protagoniști (Olimpia Melinte și Silvian Vâlcu), a evoluat în film și Marian Adochiței, actor din Constanța. De asemenea, au avut apariții și scrimeri profesioniști constănțeni. Pentru a deprinde mișcările de scrimă, actorii au venit la Constanța cu o săptămână înaintea startului filmărilor și au exersat“, a declarat Horia Gheorghe. Scrimerii au fost Dumitru Costrășuc, Cristina Răceu, Laurențiu Gherman, Radu Chiperi și Horia Zugravu, iar ambarcațiunea „Corsarul“, cea pe care locuiește în film personajul Alex, în realitate este a fostului antrenor de gimnastică Matei Stănei.  

Filmul, promovat și cu ocazia „Caravanei Scrimei Românești“


În anul 2014, Federația Română de Scrimă a organizat în premieră o caravană de popularizare a scrimei din România, un turneu național, care s-a desfăşurat între 31 august şi 9 septembrie în 11 orașe din țară, printre care și Constanța. Cu ocazia „Caravanei Scrimei Românești“, în fiecare oraș în care a ajuns turneul, a fost promovat și filmul „Planșa“.

Sursa foto: Facebook (Andrei Gheorghe)        

Citește și:

Filmări la Constanţa Antrenorul Horia Gheorghe a jucat în filmul „Planşa“, regizat de fiul său, Andrei Gheorghe (galerie foto)

Campionii scrimei româneşti vin la Sala Sporturilor Filmul „Planşa“ va fi promovat şi la Constanţa

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii