Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:23 16 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clubul Artelor "Solteris" - unicul promotor al culturii locale din Mangalia

ro

20 Oct, 2008 00:00 2143 Marime text
1224439184.jpg

Putina, prigonita, eclipsata de manifestari de un indoielnic gust artistic, aceasta este cultura in Mangalia anului 2008. In centrul valului de evenimente cu gust de manea, din timpul verii, de la Mangalia, se afla cel mai longeviv club de arta din sudul litoralului: "Solteris".

Ajuns la cel de-al saptelea an de viata, Clubul Artelor "Solteris" isi datoreaza existenta, dar si incapatanarea supravietuirii, unui cerc de oameni inimosi, iubitori ai vietii literar-artistice de valoare, avand ca nucleu un om ce isi sacrifica fiecare minut culturii: Emilia Dabu. Clubul Artelor "Solteris" s-a infiintat in 2001, la initiativa scriitoarei Emilia Dabu, vicepresedinte al filialei dobrogene a Uniunii Scriitorilor din Romania si membru al Consiliului National al USR. Obiectivul clubului este promovarea talentelor culturale din Mangalia. Si acestea nu au fost putine. In paginile revistei lansate in 2002 si care poarta acelasi nume, "Solteris", au aparut poezii, eseuri, fragmente din carti ale membrilor clubului, picturi, gravuri ale unor autori precum Emilia Dabu, Ana Ardeleanu, Adina Lozinschi, Indira Abdulvoap, Ioana Terente, Dora Alina Romanescu, Mihaela Burlacu, Simona Iordache, Karl Robert Perko, Luiza Cala, Marcela Dabu, E. Atanasiu. In cei sapte ani de existenta, "Solteris" a publicat, in total, peste 70 de titluri de carte ale membrilor clubului, a organizat zeci de expozitii, de lansari de carte, recitaluri de muzica si poezie, conferinte. Printre invitatii clubului s-au numarat, de-a lungul timpului, prof. univ. dr. Nicolae Rotund, membru al Academiei Romano-Germane, Ovidiu Dunareanu, presedintele filialei Dobrogea a USR, pr. prof. dr. Cezar Vasiliu, din Montreal, scriitorul si fostul consul al Republicii China la Constanta Gao-Xing Suo (ultimii doi fiind membrii de onoare ai clubului), scriitorii Arthur Porumboiu, Ion Rosioru, Amelia Stanescu, Iulia Pan, Melfior-Ra etc.

"Vrem sa atragem tinerii catre cultura"

" se mai poate lauda si cu primele antologii de cultura si arta, in care au fost prezentati toti cei care duc mai departe lumina spirituala a Mangaliei, membrii clubului si prietenii colaboratori ai acestuia, care cred in destinul cultural al orasului. Speram ca, pe viitor, sa ne continuam menirea de a sprijini si promova cultura si arta locala si de a atrage cat mai multi tineri talentati spre partea de spiritualitate", ne-a declarat Emilia Dabu, presedintele Clubului "Solteris". Printre proiectele imediate ale clubului se mai numara continuarea manifestarii "Mari destine culturale romanesti", "Sa ne cunoastem scriitorii locali" (portrete literare, avand drept invitati elevi ai liceelor din localitate), promovarea Teatrului pentru Tineret "Magic", care va prezenta piesa "Soarele de la miezul noptii" (de Emilia Dabu), expozitii de pictura si grafica, expeditii culturale in Dobrogea. Membrii Clubului se reunesc, incepand cu luna aprilie, la Cercul Militar Mangalia, devenit cel mai activ centru cultural al orasului.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Iulian 10 Jan, 2011 13:32 "Obiectivul clubului este promovarea talentelor culturale din Mangalia". Nu stiu daca am talent dar ce am scris de la 20 ani(acum am 36) am scris din suflet pt suflete si scriu evident din placere. Desi am orientare catre mate-informatica; as vrea sa iau legatura cu dvs pentru detalii. Multumesc. Adresa e-mail, tel, adresa fizica!