Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:56 16 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din categoria „lipsă de transparenţă“ Ministerul Transporturilor pune „lacăt“ informaţiilor de interes public (documente)

ro

04 Jun, 2014 00:00 2611 Marime text
Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public face referire la unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice. Cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut şi face în continuare numeroase solicitări pentru informarea corectă şi completă a cititorilor. Cu toate acestea, există autorităţi şi instituţii publice care nu răspund cererilor, obstrucţionând în acest mod liberul acces la informaţiile de interes public, ceea ce, fireşte, ne duce cu gândul la faptul că, poate, au ceva de ascuns.

În această ordine de idei, vom prezenta solicitările adresate de cotidianul ZIUA de Constanţa mai multor instituţii constănţene, în baza Legii 544/2001, solicitări la care însă nu am primit răspuns în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.
Pe data de 30 iulie 2012, am adresat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), condus la acea vreme de Ovidiu Silaghi, o adresă pentru punerea la dispoziţie a mai multor informaţii de interes public. Concret, am solicitat raportul de audit pentru perioada 2009 - aprilie 2012, din care rezultă că suma de 141,48 de milioane de euro a fost cheltuită fără respectarea legislaţiei sau în mod nejustificat de companiile din subordinea MTI.
Dat fiind faptul că nu am primit niciun răspuns la această adresă, am făcut, pe data de 31 august a aceluiaşi an, o revenire. Nici acest demers nu a avut vreun rezultat, aşa că am formulat, pe 8 octombrie, o nouă solicitare în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, pe aceeaşi temă. În total, Ministerul Transporturilor nu a răspuns la trei solicitări ale cotidianului ZIUA de Constanţa.
Precizăm că, potrivit articolului 2 lit. A din Legea nr. 544/2001, Ministerul Transporturilor intră în categoria autorităţilor şi a instituţiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informaţii de interes public.

Ti-a placut articolul?

Comentarii