Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:03 24 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lipsă de transparenţă la Primăria Constanţa Hotărâri de Consiliu Local, anexe şi contracte de concesiune peste care s-a aşternut tăcerea (documente)

ro

24 Jun, 2014 00:00 41313 Marime text
Nu mai este un secret pentru nimeni că una dintre cele mai opace instituţii publice este Primăria Constanţa, care perseverează în a ignora cererile constănţenilor întocmite pe Legea nr. 544/2001, prin care se solicită diverse informaţii de interes public. Ziarul ZIUA de Constanţa s-a confruntat, de nenumărate ori, cu această atitudine. Iată o ultimă speţă: în data de 15 mai 2014, am depus la Registratura Primăriei Constanţa patru adrese întocmite în baza legii amintite mai sus, prin care solicitam xerocopii după mai multe hotărâri de Consiliu Local, precum şi o xerocopie după un contract de concesiune. Este vorba despre hotărârea de Consiliu Local nr. 58, aprobată în şedinţa din data de 19.12.2001, hotărârile nr. 396 şi 397, aprobate în data de 28.09.2000, hotărârea nr. 389, aprobată în data de 22.09.2003, după toate solicitând inclusiv anexele aferente, precum şi contractul de concesiune nr. 40746/20.03.2002. Facem precizarea că toate aceste documente fac referire la terenul pe care a fost construit City Park Mall, teren care nu este străin de faimosul dosar al retrocedărilor.

Termenul legal de 30 de zile în care Primăria Constanţa ar fi trebuit să răspundă la aceste solicitări a expirat în data de 15 iunie 2014, aşa cum se precizează chiar pe site-ul instituţiei. Toate documentele apar ca fiind încă „în operare“, fără a fi indicată însă o dată la care ar urma ca Primăria să emită un răspuns în acest sens.
Am încercat să luăm legătura cu persoanele care, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei, se ocupă în prezent de respectivele adrese, numai că la numerele de telefon indicate nu a răspuns nimeni.
În acest sens, l-am contactat şi pe viceprimarul Decebal Făgădău, care ne-a comunicat că birourile la care se află cele patru adrese în lucru nu sunt în aria sa de responsabilitate.

În aceste condiţii, în mod normal, următorul pas ar fi ca ziarul ZIUA de Constanţa să acţioneze în instanţă Primăria Constanţa pentru a obţine xerocopii după documentele solicitate. Acesta este, de altfel, un drept al oricărui cetăţean din România, de a se adresa instanţei într-un astfel de caz. Însă atâta timp cât hotărârile de Consiliu Local sunt documente publice, care, în mod normal, ar trebui să se regăsească pe site-ul Primăriei cu tot cu anexe, la fel şi contractele, ele făcând parte din categoria informaţiilor de interes public, ne întrebăm de ce Primăria Constanţa le ţine ascunse. Vom proceda aşa cum ne-a recomandat viceprimarul Decebal Făgădău şi vom face reveniri la cele patru adrese pe care le vom înainta din nou Primăriei Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii