Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:23 16 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua „Z“ - cu sau fără mască în spațiile publice deschise din Constanța? Azi s-ar putea decide totul!

ro

05 Jan, 2021 00:00 2080 Marime text
  • Dosarul cu numărul 7332/2/2020 va fi apelat la ora 12.00, cu respectarea tuturor măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus.
  • Completul de judecată care va analiza dosarul este format din magistrații Iuliana Măiereanu, Florentina Dinu, Maria Hrudei, Denisa Angelica Stănișor și Gabriel Viziru.
  • Avocatul Minodora Ion, din cadrul Baroului Constanța, s-a plâns legat de obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice deschise din Constanța, prevăzută în ordinul contestat.
Un complet format din cinci judecători ai Curții Supreme vor analiza astăzi recursul Departamentului pentru Situații de Urgență în procesul ce vizează purtarea măștii în spațiile publice deschise din Constanța.
 
Dosarul cu numărul 7332/2/2020 va fi apelat la ora 12.00, cu respectarea tuturor măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus.
 
Din completul de judecată face parte chiar președintele Secției de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, magistratul Denisa Angelica Stănișor.
 
Astfel, completul de judecată care va analiza dosarul este format din magistrații Iuliana Măiereanu, Florentina Dinu, Maria Hrudei, Denisa Angelica Stănișor și Gabriel Viziru.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu numărul 7332/2/2020, în care avocatul constănțean Minodora Ion a solicitat anularea parțială a Ordinului nr. 4660427 din 17 decembrie 2020, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Prin respectivul act a fost prelungită măsura carantinării zonale pentru UAT Constanța, urmând ca aceasta să expire la data de 1 ianuarie 2021, ora 20.00.
 
Avocatul Minodora Ion, din cadrul Baroului Constanța, s-a plâns legat de obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice deschise din Constanța, prevăzută în ordinul contestat.
 

Minuta hotărârii primei instanțe

 
La data de 23 decembrie 2020, Curtea de Apel București, în completul prezidat de magistratul Ionuț Cristian Andreescu și format din magistrații Carmen Mihaela Voinescu și Cristina Petrovici, a decis să anuleze parțial ordinul respectiv.
 
Se arată în minuta hotărârii că instanța „admite cererea completatoare. Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei «…şi deschise»“.
 

Potrivit avocatului Minodora Ion, în motivarea acestei hotărâri, Curtea de Apel București „a stabilit că domnul Arafat nici măcar «nu avea competența de a stabili măsura obligării de a purta masca în spații deschise, în absența unui ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne care să prevadă această obligație»“.
 
În continuare, conform apărătorului din Constanța, instanța a stabilit, totodată, că Raed Arafat ar fi „încălcat unele prevederi legale cuprinse în acte normative de rang superior, respectiv Legea 55/2020 și Hotărârea de Guvern 1065/2020“.
 
Departamentul pentru Situații de Urgență a declarat recurs împotriva hotărârii Curții de Apel București, astfel că dosarul cu numărul 7332/2/2020 a fost trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 
Dacă Înalta Curte va respinge recursul DSU și va menține hotărârea Curții de Apel București, decizia Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial al României în 24 de ore de la pronunțare și va deveni executorie.
 
Citește și:

În Constanța, s-ar putea renunța, de la începutul anului, la măști în spațiile publice deschise. Ce judecători vor analiza dosarul
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii