Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vila Regală din Mamaia ar putea reveni statului român! Judecătorii au stabilit data exactă

ro

09 Aug, 2021 00:00 2948 Marime text

 
  • Surse judiciare au precizat pentru ZIUA de Constanța că discuțiile ar urma să aibă loc la data de 27 octombrie 2021, de la ora 11.00.
  • Vila Regală din Mamaia a ajuns în atenția Curții Supreme după ce judecătorii din Constanța au decis, la cererea Ministerului Culturii, anularea contractului de vânzare-cumpărare a monumentului istoric.
  • Mamaia SA a atacat la Curtea Supremă anularea contractului de vânzare a Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit data la care vor analiza soarta Vilei Regale din Mamaia, Palatul Reginei Maria – monument istoric vândut unei societăți private și ajuns acum în paragină!
 
Surse judiciare au precizat pentru ZIUA de Constanța că discuțiile ar urma să aibă loc la data de 27 octombrie 2021, de la ora 11.00.
 
Vila Regală din Mamaia a ajuns în atenția Curții Supreme după ce judecătorii din Constanța au decis, la cererea Ministerului Culturii, anularea contractului de vânzare-cumpărare a monumentului istoric.
 
Palatul Reginei Maria din Mamaia fusese vândut în urma contractului încheiat între societatea deținută majoritar de statul român Mamaia SA și firma Light System SRL.
 
La data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a constatat nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a faptului că Vila Regală din Mamaia este un monument istoric și nu a fost respectată procedura specială prevăzută de lege pentru vânzarea unui astfel de bun.
 
Mai exact, completul prezidat de magistratul Adriana Mihaela Vasile a constatat că nu a fost parcursă procedura dreptului de preemțiune, înaintea vânzării, al Statului Român, conform Legii 422/2001.
 
Hotărârea aceasta a fost atacată în apel de Mamaia SA, companie deținută cu peste 96% de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
 
Apelul a fost însă respins de Curtea de Apel Constanța, în noiembrie 2020, instanța apreciind că acesta este nefondat.
 
Din motivarea Curții de Apel Constanța
 
Astfel, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat, în hotărârea prin care a fost respins apelul, că „pe de o parte, nici nu s-a solicitat, iar prima instanță nici nu a dispus repunerea părților în situația anterioară“.
 
Totodată, judecătorii Curții au arătat în continuare că „pe de altă parte, eventuala imposibilitate de repunere a părților în situația anterioară nu poate acoperi ori înlătura cauza de nulitate absolută, provenind din încălcarea prevederilor legale imperative mai sus enunțate, atâta vreme cât cauza de nulitate se raportează la momentul încheierii contractului, iar repunerea părților în situația anterioară se evaluează la un moment ulterior, cel al constatării cauzei de nulitate al contractului“.
 
„De altfel, constatarea nulității unui contract nu poate fi condiționată de posibilitatea repunerii părților în situația anterioară“, au mai precizat judecătorii Curții de Apel, în Hotărârea 206/2020.
 
„Din cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare rezultă că nu a fost parcursă procedura notificării dreptului de preempțiune, înaintea vânzării, conform dispozițiilor art. 4 din Legea 422/2001. Sancțiunea nerespectării acestei obligații este, conform dispozițiilor art. 4 alin. 4 din Legea 422/2001, nulitatea absoluta a actului de vânzare. Toate părțile au recunoscut neparcurgerea acestei proceduri, fiind invocată în apărare – în esență – împrejurarea că această procedură nu era aplicabilă în speță“, au arătat judecătorii Curții de Apel.
 
De asemenea, instanța de apel a mai arătat că „în ceea ce privește susținerea apelantei Mamaia SA că decizia vânzării bunului a aparținut Statului Român, fiind permisă de legislația privatizării, după cum a reținut și prima instanță, deși Ministerul Turismului a aprobat vânzarea bunului din Patrimoniul Mamaia SA, Statul Român, ca persoană juridică de drept public este distinct de Ministerul Turismului, fiind vorba despre persoane juridice diferite“.
 
Acum, cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce aceeași companie deținută majoritar de statul român a declarat recurs împotriva anulării vânzării monumentului istoric.
 
Dosarul are indicativul 5533/118/2018 și va fi analizat de judecătorii Curții Supreme la finele lunii octombrie 2021.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa motivare Hotărâre 206/2020 – www.rolii.ro.
 
Citește și:

ZIUA LIVE. Dincolo de verdictele instanțelor de judecată, recuperarea Palatului Regal din Mamaia se poate realiza doar prin voința politică a USR PLUS și PNL
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii