Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:35 08 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru toți iubitorii Constanței vechi A fost constatată nulitatea absolută a contractului prin care a fost vândută Vila Regală din Mamaia. Minuta instanței

ro

02 Jul, 2020 00:00 1348 Marime text
  • Tribunalul a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003, prin care Vila Regală.
  • Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
  • Vila Regală se află în posesia SC Light Systems SRL.
Veste nesperat de bună pentru toți cei ce iubesc Constanța veche și pentru toți cei pe care îi întrista soarta Vilei Regale din Mamaia. Judecătorii Tribunalului Constanța au constatat, ieri, nulitatea absolută a constractului de vânzare-cumpărare prin care palatul fusese înstrăinat unor particulari.

Decizia a fost pronunțată în procesul în care Ministerul Culturii a dat în judecată SC Light Systems SRL și a revendicat Vila Regală.
Trebuie menționat că hotărârea poate fi atacată în apel, ceea ce înseamnă că procesul va continua la Curtea de Apel Constanța, în cazul în care se va exercita această cale de atac.
 

Cererea fostului director, respinsă

„Admite cererea. Constată nulitatea absoluta a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat sub nr. 672/27.06.2003 de către Biroul Notarial Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenție accesorie formulată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanța, sub sancțiunea nulității. Pronunțată astăzi, 01.07.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței“, este minuta oficială a hotărârii pronunțate ieri de judecătorii Tribunalului.

Cu alte cuvinte, magistrații au respins și cererea de intervenție formulată în proces de Dan Lucian Victor, fost director general al SC Mamaia SA.
După cum arătam în edițiile anterioare, la momentul de față, Vila Regală din Mamaia se află în proprietatea SC Light System SRL, în urma contractului încheiat cu SC Mamaia SA.
În procesul aflat pe rolul Secției civile a Tribunalului, părțile sunt Ministerul Culturii, în calitate de reclamant, SC Light System SRL şi SC Mamaia SA, în calitate de pârâţi, dar şi Dan Lucian Victor, fost director general al SC Mamaia SA, în calitate de intervenient în numele altei persoane.
 

Ce a solicitat Ministerul

În cererea de chemare în judecată înaintată Tribunalului, Ministerul Culturii solicita „constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.

Astfel, în acest proces, Ministerul Culturii a cerut ca Vila Regală să revină în proprietatea statului.
„Ministerul Culturii a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare“, susţine Ministerul.

Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, la momentul deschiderii acțiunii în instanță: „Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“.
Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, caz în care procesul va continua la Curtea de Apel.Citește și:

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia se reia anul viitor. S-au respins excepţiile invocate
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii