Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verdict final în cazul unui accident mortal din 2015. Căruțaș condamnat pentru moartea unui conducător auto

ro

04 Mar, 2021 00:00 1864 Marime text
  • Conform raportului de expertiză tehnică auto, starea de pericol a fost generată de către conducătorul autoturismului care nu trebuia să conducă sub influența băuturilor alcoolice cu o viteză neadaptată la condițiile din zona accidentului, precum și de conducătorul căruței care nu trebuia să se deplaseze pe timp de seară-noapte fără a avea căruța semnalizată corespunzător, pe un drum național.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis condamnarea definitivă a unui bărbat de 40 de ani, din Cernavodă, județul Constanța, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Cel în cauză a fost găsit vinovat de producerea unui accident rutier mortal înregistrat în 2015 pe DN3, dinspre Băneasa către Negureni.

Conform datelor aflate la dosar, aproape de finele anului 2015, un bărbat a condus un autoturism marca Land Rover, pe DN3, dinspre Băneasa către Negureni. În momentul în care a ajuns în zona km. 173, a lovit în partea dreapta spate un atelaj hipo, nesemnalizat, ce transporta lemne, condus de un bărbat de 40 de ani, din Cernavodă, județul Constanța, în aceeași direcție de mers.

În urma accidentului a rezultat decesul la fața locului al conducătorului auto, vătămarea corporala gravă a căruțașului, precum și vătămarea unei alte persoane, ocupant al locului dreapta față în autoturismul Land Rover Freelander.

Cu ocazia cercetării la fața locului s-a constatat că vehiculul cu tracțiune animală transporta grinzi de lemn și una dintre grinzile aflate în atelaj a fost proiectată prin parbrizul autoturismului Land Rover și l-a lovit în cap pe conducătorul auto care a decedat.

Examenul toxicologic al probelor recoltate de la cadavru, au pus în evidență alcool în sânge.
 

Starea de pericol

Conform raportului de expertiză tehnică auto, starea de pericol a fost generată de către conducătorul autoturismului care nu trebuia să conducă sub influența băuturilor alcoolice cu o viteză neadaptată la condițiile din zona accidentului, precum și de conducătorul căruței care nu trebuia să se deplaseze pe timp de seară-noapte fără a avea căruța semnalizată corespunzător, pe un drum național.

De asemenea, tot potrivit raportului de expertiză, cauza producerii accidentului a constituit-o condițiile de deplasare a autoturismului, starea conducătorului auto precum și condițiile de deplasare a căruței.

„Nu au fost respectate prevederile impuse de legislația privind deplasarea pe drumurile publice de conducătorul autoturismului precum și de conducătorul căruței. Posibilitățile de evitare a producerii accidentului au aparținut conducătorului auto precum și conducătorului căruței“, se mai arată în raportului de expertiză tehnică auto.


Decizia primei instanțe

În primă instanță, Judecătoria Medgidia a decis condamnarea căruțașului la pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Instanța a admis în parte acţiunea civilă şi l-a obligat pe inculpat la plata către partea civilă (...) a sumei de 6000 euro cu titlul de daune materiale și suma de 25.000 euro cu titlul de daune morale, la care se adăugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei. De asemenea, magistrații au admis în parte acţiunea civilă şi l-au obligat pe inculpat la plata către fiecare din parțile civile (....), trei la număr, a sumei de 35.000 euro cu titlul de daune morale, la care se adăugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei.

Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care ieri a menținut decizia primei instanțe.

Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Sursa text: rolii.ro


Citește și

Medic anestezist din Constanța, acuzat de moartea unei paciente. S-a stabilit un nou termen în instanță

Accident mortal în Tomis Nord! Șoferul, condamnat inițial, a fost achitat definitiv

Salvatorii de la ISU Dobrogea, anchetați de Parchetul Militar. Nu este prima dată. Să ne amintim de tragedia din aprilie 2014

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii