Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varianta de ocolire a Constanței, în atenția judecătorilor din București. S-au formulat obiecțiuni la expertiză

ro

30 Nov, 2020 00:00 1222 Marime text
  • Este vorba despre cauza în care s-a decis în instanța de apel (la Tribunalul București), despăgubirea reclamantei, Anamaria P., cu o sumă de peste 680.000 de lei.
  • Judecătorii bucureșteni au ajuns la concluzia că femeia nu mai avea acces la proprietatea care îi rămăsese în urma exproprierii.
  • În cauză, a fost întocmită o nouă expertiză, iar acum părțile au formulat obiecțiuni cu privire la concluziile expertului.
Lucrările efectuate pentru construirea variantei de ocolire a Constanței sunt în centrul unui proces civil aflat pe rolul Curții de Apel București, cauză în care s-a descis acordarea de despăgubiri unei constănțence ce a rămas fără drum de acces la proprietate în urma exproprierilor.
 
La ultimul termen de judecată, magistrații din Capitală au amânat cauza pentru data de 19 februarie 2021, pentru a se răspunde obiecțiunilor aduse raportului de expertiză întocmit în proces.
 
Este vorba despre cauza în care s-a decis în instanța de apel (la Tribunalul București), despăgubirea reclamantei, Anamaria P., cu o sumă de peste 680.000 de lei. Iar asta, după ce judecătorii bucureșteni au ajuns la concluzia că femeia nu mai avea acces la proprietatea care îi rămăsese în urma exproprierii.
 
Cazul a fost înregistrat iniţial pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, însă instanța de apel, mai precis Tribunalul din Capitală, a fost cea care a decis să oblige „Statul Român prin CNAIR la plata sumei de 683.729 de lei către reclamantă, cu titlu de despăgubiri civile“.
 
Suma reprezintă „contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în perioada 19.05.2009-13.05.2012“.
 

Teren rămas fără acces

 
Astfel, la data de 17 mai 2012, constănţeanca s-a plâns magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti de faptul că, în urma exproprierii în vederea construirii variantei ocolitoare a municipiului Constanţa, a rămas fără acces la terenul proprietate personală ce îi rămăsese.
 
În raportul de expertiză dispusă anterior, la instanța de apel, document menționat în hotărârea Tribunalului București, la rândul său citată pe Jurindex, se arată că, în urma exproprierii „terenul (...) rămas în proprietatea reclamantei (...) se învecinează la nord cu monumentul istoric «Valu lui Traian», rămânând fără acces“.
 
Expertul a arătat că accesul pe terenul respectiv, în vederea efectuării expertizei, s-a făcut „doar cu piciorul (neexistând altă posibilitate)“. Concluziile expertului au fost că „terenul rămas în proprietatea reclamantei după expropriere nu are niciun acces, fiind cu totul izolat, şi având caracterul unui loc înfundat şi nici nu i se poate crea acces“.
 
Nemulțumite de decizia Tribunalului București privind despăgubirea constănțencei, autoritățile au declarat recurs, astfel că acum cazul se judecă la Curtea de Apel București.
 
La instanța de recurs a fost efectuată o nouă expertiză, iar acum procesul s-a amânat pentru a se putea discuta obiecțiunile formulate în legătură cu această nouă expertiză.
 
Citește și:

Drum existent doar pe hârtie?:
Constănţeancă despăgubită cu peste 680.000 de lei, în urma exproprierii pentru varianta Constanţei

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii