Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:52 25 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România va fi judecat la Tulcea

ro

04 Nov, 2020 00:00 1309 Marime text
  • Drogurile au o valoarea de piață de aproximativ 600.000.000 euro dacă ar fi fost vândută en detail.
  • Curtea de Apel Constanța va lua deciziile definitive în acest caz


Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România, denumit generic „Cocaina de la Marea Neagră“, va fi judecat la Tribunalul Tulcea! Și asta pentru că Tribunalul București, instanță investită inițial cu soluționarea cauzei, a declinat dosarul în favoarea instanţei competente material şi teritorial, respectiv Tribunalul Tulcea.

Încă de la început, se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România.
 

Deciziile definitive, la Constanța

Dosarul a fost înregistrat zilele trecute la Tribunalul Tulcea, însă până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată. Oricare va fi decizia judecătorilor din Tulcea, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.

În prezentul dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată.


Lista inculpaților

În prezenta cauză (dosar 16965/3/2020), inculpații sunt, conform datelor puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată: Nasrallah Eddine Nor Joseph, Popaene Constantin Cătălin, Duran Domenech Antonio, Bobîrnea Costinel Tudorel, Leon Palacios Edgar Juan, Şugar Bogdan Alin, Leon Palacios Ruben Pedro, Matei Iuliana, Calero Henares Alvaro Jesus, Şugar Iosif Augustin, Kirnos Rostyslav, Postolea Alexandru, Stojic Predrag, Manole Gabriel, Alexandru Claudiu, Sabater Nieto Juan Antonio, Pălăcean Silvius Augustin.
 

Operațiunea „Frații Grimm“

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că în cadrul operațiunii cu nume de cod atribuit „Grimm Brothers” (Frații Grimm – Jacob şi Wilhelm Grimm, cunoscuți pentru renumitele basme şi povestiri pentru copii) a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării cu destinație finală țări din Balcanii de Vest, dar și țări din Europa de Vest, Olanda, Belgia și Spania.


Povestea oficială - Sheik-ul

Gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.

Astfel, în perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „Sheik-ul” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea
plasării pe pieţele din Europa.


Citește și

„Cocaina de la Marea Neagră“
Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România a ajuns în instanță. Operațiunea a primit numele de cod „Frații Grimm“. Iată motivul

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii