Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde erau instalate camerele video Hotărâre definitivă pentru firma din Constanța sancționată pe motiv că și-ar fi supravegheat angajații

ro

05 Feb, 2022 00:00 4626 Marime text
  • Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce reprezentanții firmei au atacat decizia Tribunalului Constanța, prima instanță abilitată să judece cauza, de a le respinge plângerea împotriva amenzii.
  • Curtea de Apel a decis reducerea amenzii de la 10.000 de euro la 1.000 de euro și avertisment.
  • În decizia pronunțată în apel, Curtea de Apel, în completul C4A al Secției de contencios administrativ și fiscal, format din magistrații Ramona Poppa și Marilena Mircioi, a anulat în tot sentința civilă apelată.
  • Compania ce fusese sancționată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru spravegherea angajaților cu peste 30 de camere video.
  • Conform magistraților, camerele instalate în interiorul societății erau amplasate în biroul directorului general, birou marketing, hală reparații și producție, încăpere testare și reparații injectoare, magazie scule electrice, magazine echipamente protecție și materiale, magazine diverse materiale, compresor și generator, birou șef hală și director tehnic comun cu spațiu dulapuri metalice unde își țin salariații hainele de schimb, sală spălătorie și dulapuri pentru salariați.
 
Victorie în instanță pentru o firmă din Constanța ce fusese sancționată inițial cu circa 10.000 de euro pentru presupuse încălcări a unor dispoziții din Regulamentul General privind Protecția Datelor!
 
Curtea de Apel Constanța a decis reducerea amenzii de la 10.000 la 1.000 de euro și aplicarea unui avertisment pentru compania ce fusese sancționată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru spravegherea angajaților cu peste 30 de camere video.
 
 Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce reprezentanții firmei au atacat decizia Tribunalului Constanța, prima instanță abilitată să judece cauza, de a le respinge plângerea împotriva amenzii.
 
În decizia pronunțată în apel, Curtea de Apel, în completul C4A al Secției de contencios administrativ și fiscal, format din magistrații Ramona Poppa și Marilena Mircioi, a anulat în tot sentința civilă apelată.
 
Curtea a anulat prima sentință
 
În continuare, se arată că instanța de apel, „reţinând procesul spre judecare, admite în parte contestaţia“.
 
Astfel, Curtea „reduce sancţiunea amenzii în cuantum de 23.893 lei echivalentul în lei a sumei de 5.000 Euro, conform cursului valutar din data de 13.12.2019, stabilită la pct.2.1 din procesul verbal de constatare/sancţionare nr.28363/13.12.2019, la suma de 4.778 lei echivalentul în lei a sumei de 1.000 Euro, conform cursului valutar din data de 13.12.2019. Înlocuieşte sancţiunea amenzii în cuantum de 23.893 lei echivalentul în lei a sumei de 5.000 Euro, conform cursului valutar din data de 13.12.2019, stabilită la pct.3.1 din procesul verbal de constatare/sancţionare nr.28363/13.12.2019, cu sancţiunea avertisment“.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Amintim, Autoritatea Națională de Supraveghere a decis sancționarea unei societăți comerciale din Constanța pentru presupuse încălcări a câtorva dintre dispoziții din Regulamentul General privind Protecția Datelor.
 
Amenda în cauză ( de aproximativ 10.000 de euro) a fost aplicată în decembrie 2019 și contestată de compania sancționată la Tribunalul Constanța, instanță care, în luna iunie 2021, a menținut decizia Autorității Naționale de Supraveghere.
 
Pe scurt, conform datelor furnizate de Autoritatea Națională de Supraveghere, sancțiunele au fost aplicate ca urmare a unei plângeri prin care se reclama faptul că societatea comercială ar fi instalat camere de supraveghere audio-video în birourile angajaților, în vestiare și în sala de mese și că, în anumite locații (spații cu acces restricționat), accesul se realiza pe bază de amprentă.
 
De asemenea, s-a reclamat faptul că operatorul s-a folosit de identitatea unui fost angajat în transmiterea unor e-mail-uri în interes de serviciu fără ca acesta din urmă să fi fost informat în prealabil.
 
Așa cum menționam anterior, în primă instanță, Tribunalul Constanța hotărâse să respingă acțiunea firmei.
 
Ce hotărâse Tribunalul Constanța
 
În motivarea acestei decizii, document citat pe Jurindex, Tribunalul Constanța a arătat, printre altele, că „sistemul de supraveghere video - compus din 35 de camere video, dintre care 26 camere sunt instalate în interiorul societății, iar 9 camere în exteriorul acesteia - a fost instalat în anul 2015, scopul instalării acestui sistem fiind protejarea bunurilor societății, descurajarea furtului și a actelor de vandalism asupra autovehiculelor societății“.
 
Camerele de supraveghere instalate în interiorul societății sunt amplasate în următoarele locații, conform magistraților: birou director general, birou marketing, hală reparații și producție, încăpere testare și reparații injectoare, magazie scule electrice, magazine echipamente protecție și materiale, magazine diverse materiale, compressor și generator, birou șef hală și director tehnic comun cu spațiu dulapuri metalice unde își țin salariații hainele de schimb, sală spălătorie și dulapuri pentru salariați.
 
„Compania amendată a apreciat că, în cauză, camerele video poziționate în birourile menționate mai sus monitorizează angajații care își desfășoară activitatea în respectivele spații, această operațiune excedând, arată instanța, scopului declarat în anul 2015 pentru prelucrarea imaginilor prin intermediul sistemului de supraveghere video și că monitorizarea prin intermediul camerelor video a spațiilor utilate cu dulapuri metalice pentru depozitarea hainelor de schimb ale angajaților și care pot avea destinația de vestiare sau a spațiilor unde se poate lua masa fiind o măsură intruzivă în viața privată a angajaților, posibilele riscuri menționate de operator - descurajarea furturilor dintre angajați, neputând prevala asupra intereselor sau drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor vizate (angajați)“, au mai spus judecătorii.
 
De asemenea, potrivit sursei citate, „instanta retine că, raportat la principiile de prelucrare a datelor cu caracter personal prevăzute la art. 5 din RGPD, imaginile prelucrate prin intermediul camerelor video instalate în birouri și spații cu destinația de vestiare nu sunt colectate în scopuri adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate («reducerea la minimum a datelor»), scopul declarat de operator - descurajarea furtului putându-se realiza prin mijloace mai puțin intruzive pentru viața privată a angajaților. în acest sens, prelucrarea imaginilor captate de camerele video din birouri și vestiare nu este proporțională cu posibilele riscuri cu care s-ar confrunta operatorul“.
 
„În speță, operatorul nu a făcut“, arată instanța, „dovada unui interes legitim justificat care să prevaleze asupra intereselor sau drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor vizate, care necesită protejarea datelor lor cu caracter personal, potrivit prevederilor RGPD, nefacand nici dovada respectării prevederilor art. 5 din Legea nr. 190/2018, potrivit cărora, în cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator este permisă cu îndeplinirea unor condiții specificate în mod expres“.
 
„Operatorul nu a facut dovada unui interes legitim care să prevaleze asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate, a consultării sindicatului sau, după caz, a reprezentanților angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare, precum și a faptului că alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența“, potrivit motivării.
 
Despre amprentarea angajaților
 
Instanța mai reține că operațiunile de prelucrare a datelor biometrice prezintă riscuri speciale pentru drepturile și libertățile persoanelor și trebuie notificate de operatori cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de începerea prelucrării.
 
Mai mult, amprentarea angajaților aduce atingere vieții private a acestora și încălcă echilibrul între scopul urmărit și anume monitorizarea prezenței acestora la locul de muncă și respectarea drepturilor persoanelor angajate.
 
„În speță, angajații reclamantei, în număr de 37, sunt supravegheați permanent, având instalate în birouri camere de supraveghere, resimțind o presiune la locul de muncă, fiindu-le prelucrată imaginea și sunt monitorizați permanent, ceea ce le induce sentimentul unei supravegheri continue și le creează o stare de disconfort“, se mai arată în motivare.
 
În final, prima instanță a apreciat că „măsura luată de catre reclamantă, de instalare a acestor camere de supraveghere este disproporționată față de scopul urmărit și anume prezența angajaților la locul de muncă în raport de respectarea drepturilor fundamentale ale acestora privind dreptul la imagine, dreptul la viață și a prelucrării datelor personale ale acestora“
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța, Secția de contencios administrativ și fiscal, în completul prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan (președintele secției).
 
Potrivit platformei Confidas.ro, aceasta fiind consultată la data de 3 februarie 2022, firma în cauză are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Dezrobirii, se ocupă de „alte servicii de furnizare a forţei de muncă“, iar în trecut a încheiat mai multe contracte de achiziții publice (toate cu Ministerul Apărării Naționale) în valoare totală de 195.423,76 de lei.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise, respectiv Portalul instanțelor de judecată, rolii.ro și Confidas.ro.
 
Citește și
Primăria Constanța, „mustrată“ din cauza camerelor video folosite de polițiștii locali! S-a ajuns la proces
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii