Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimitere în judecată Ce avere are sefa serviciului economic din ARSVOM, contabil șef al firmei controlate de fostul director ARSVOM (DOCUMENTE)

ro

13 Jan, 2022 00:00 2565 Marime text
 
  • Carmen-Nina Anghel este acuzată de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
  • Surse judiciare arată că prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Carmen-Nina Anghel, la data faptei și în prezent șef serviciu economic în cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.). Inculpata este acuzată de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În cursul lunii ianuarie 2019, inculpata Anghel Carmen-Nina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pus la dispoziție unei persoane, fără drept, subiectele întocmite pentru concursul organizat de A.R.S.V.O.M. în vederea ocupării unui post de contabil, precum și rezolvarea acestora.
 
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea, de către persoana favorizată, a unei note finale care i-a permis să obțină postul respectiv.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 06 mai 2021, Carmen-Nina Anghel, șef serviciu economic în cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, a declarat că deține o parte dintr-un apartament, conduce un Ford Fiesta, auto fabricat în 2009.
 
În secțiunea destinată veniturilor salariale, Carmen-Nina Anghel a consemnat că a primit de la ARSVOM, ca și șef serviciu, suma de 55.357 de lei, iar în calitate de contabil șef al SC Andromeda Serv SRL a primit 40.159 de lei.    
 
Andromeda Serv SRL este controlată de Daniel Manole, fost director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.
 
Conform propriilor consemnări, Carmen-Nina Anghel nu are interese.  
 
În declarația de avere completată la data de 17 februarie 2020, Carmen-Nina Anghel a declarat, pe lângă apartamentul și auto marca Ford, că a primit de la ARSVOM suma de 48.388 de lei, iar de la Andromeda SRV SRL a primit 18.000 de lei.
 
Conform propriilor consemnări, Carmen-Nina Anghel nu are interese. 
 
În declarația de avere completată la data de 08 aprilie 2019, Carmen-Nina Anghel a declarat că a primit de la ARSVOM suma de 50.115 de lei, iar de la Andromeda SRV SRL a primit 18.000 de lei.
 
Conform propriilor consemnări, Carmen-Nina Anghel nu are interese. 
 
Disjungere din dosarul fostului director Daniel Manole
 
Surse judiciare arată că prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
De precizat că tot în acest dosar a fost cercetat și Petre Neacșa, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Recent, fostul director Petre Neacșa a fost trimis în judecată.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 14 ianuarie 2022, când va fi verificată măsura preventivă sub imperiul căreia se află inculpatul.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos“ au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Gabriela Stanciu și Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța, ultimul fiind șeful structurii anticorupție de la malul mării.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
DNA Constanța acuză - nave de salvare achiziționare cu fraudarea legislației!
Cine a fost trimis în judecată și când va avea loc primul termen

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii