Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedia care a zguduit Constanţa! Cine va plăti pentru moartea Nicoletei Cengher, a Mihaelei Tucă şi a Nicoletei Vasiliţeanu? (galerie foto)

ro

12 Aug, 2017 00:00 37423 Marime text
George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, este suspectat de două infracţiuni de distrugere din culpă, una în formă agravată, de infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, de infracţiunea de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora - formă agravată, de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, de infracţiunea de construire fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, de infracţiunea de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum şi de 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Mara Isabella Iacob, magistrat al Judecătoriei Constanţa, a finalizat judecata în dosarul tragediei care a zguduit Constanţa! Este vorba despre cazul restaurantului Beirut, distrus de un incendiu, în data de 5 aprilie 2014, când şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta CengherMihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. Ieri, judecata în dosar s-a terminat, urmând ca pronunţarea să aibă loc, cel mai probabil, aproape de finele lunii viitoare.
 
Dosarul a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică. Restaurantul a fost distrus în seara zilei de 5 aprilie 2014. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Constanţa pe data de 5 august 2015. Până în prezent, procesul a avut 28 de termene.
 
Oficial, la data de 5 aprilie 2014, la ora 22.40, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ a fost anunţat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 de izbucnirea incendiului la restaurantul Beirut, aflat pe bulevardul Tomis, din municipiul Constanţa. Patru minute mai târziu (22.40), la faţa locului au ajuns trei autospeciale de stins incendii de la Detaşamentul Constanţa Oraş. Deoarece la sosirea forţelor de intervenţie incendiul era generalizat, au fost chemate în sprijin autospeciale din alte subunităţi ale ISU „Dobrogea“, însumând un număr de nouă autospeciale de intervenţie şi trei ambulanţe SMURD.
 
„Misiunea pompierilor s-a dovedit a fi îngreunată de vizibilitatea redusă cauzată de fumul dens, de condiţiile meteorologice nefavorabile (vânt extrem de puternic), precum şi de existenţa unei cantităţi mari de materiale combustibile la interior. Din nefericire, în urma incendiului s-au înregistrat şapte victime, dintre care trei au decedat şi patru au fost intoxicate cu fum. Cele patru persoane intoxicate au primit îngrijiri medicale de specialitate, una dintre ele fiind transportată la Bucureşti cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie“, conform ISU. Pompierii au fost obligaţi să ocolească zona restaurantului Beirut, pe bulevardul Mamaia, pentru că strada Tudor Vladimirescu era blocată de maşini. Acestea au fost parcate „după ureche“ de cei care participau la un concert susţinut în Legendary Pub, local distrus, de asemenea, de incendiul mai sus precizat.
 
„Apelul la 112 a durat circa 40 de secunde. În scurt timp s-a dat alarma. Oamenii (n.r. pompierii ISU „Dobrogea“) au ocolit, pe bulevardul Mamaia, pentru că strada Tudor Vladimirescu era blocată de maşini, fiind concert la Legendary Pub“, au declarat cotidianului nostru surse apropiate anchetatorilor, la câteva zile după tragedie.
 
În cauză, omul de afaceri George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, este suspectat de două infracţiuni de distrugere din culpă, una în formă agravată, de infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, de infracţiunea de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora - formă agravată, de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, de infracţiunea de construire fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, de infracţiunea de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum şi de 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În cauză au mai fost trimişi în judecată:
 
Constantin Pavel, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora, a infracţiunii de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
SC Tinel Cristi SRL, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora;
 
Dumitru Jurcă, pentru două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, pentru infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru trei infracţiuni de fals intelectual, precum şi pentru infracţiunea de uz de fals;
 
Gheorghe Nirlu, pentru 18 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
Sultana Nirlu, pentru cinci infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
Florentina Gica Coroianu, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
Florin Iordache, sub aspectul săvârşirii a 20 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Recent, judecătorii militari din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti au finalizat cercetarea specifică în dosarul în care rudele tinerelor moarte în incendiul de la restaurantul Beirut, din Constanţa, au criticat intervenţia la faţa locului a pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al Judeţului Constanţa. Pe scurt, rudele tinerelor decedate au atacat în instanţă soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din data de 17.02.2017 în dosarul penal nr. 693/P/2015 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi menţinută prin ordonanţele nr. 13/II/2/2017 şi nr. 14/II-2/2017, ambele din data de 10.04.2017, ale prim-procurorului militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
 
Pe data de 11 iulie, Tribunalul Militar Bucureşti a decis: „Admite plângerea petenţilor Buirencu Nicoleta (n.r. supravieţuitoare), Sarkany Mariana (n.r. mama Nicoletei Cengher), Cengher Nicolae, Sarkany Ferencz-Arpad şi Sarkany Ferencz-Arpad - prin reprezentant legal Sarkany Mariana, în contradictoriu cu intimaţii plt. maj. Abduraman Iugel, plt. maj. Costea Daniel, plt. adj. Zaruha Adrian, plt. maj. Dinu Constantin, plt.-maj. Băluţă Constantin, plt.-maj. Spânu Petrică Nicu, plt.-adj. Şerban Aurel, plt.-adj. Idriş Geaner, plt. maj. Bechişi Traian, plt.-maj. Lică Cosmin Mihai, col. Ion Vlăduţ, lt.-col. Palaghioi Radu, mr. Vârtej Iulian, lt.-col. rez. Iliescu Mircea Dan, cpt. rez. Nicolae George şi plt.-adj. rez. Mandache Alexandru (toţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Dobrogea» al Judeţului Constanţa), împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa din data de 17.02.2017 în dosarul penal nr. 693/P/2015 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi menţinută prin ordonanţele nr. 13/II/2/2017 şi nr. 14/II-2/2017, ambele din data de 10.04.2017, ale prim-procurorului militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti“.
 
Pe cale de consecinţă, judecătorii militari din cadrul Tribunalul Militar Bucureşti au desfiinţat „soluţia de clasare dispusă prin Ordonanţa nr. 693/P/2015 din 17.02.2017 emisă de procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi au trimis cauza la procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru a completa urmărirea penală“. Decizia este definitivă. Ea a fost examinată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică.
 
Citeşte şi: 
 
Exclusiv - Tragedie prevestită! Firma restaurantului Beirut, distrusă într-un incendiu cu câteva zile înainte de moartea celor trei fete (galerie foto)

„Băi, murim aici!“ Se cere audierea unui martor foarte important în dosarul Beirut. Ce a spus în timpul urmăririi penale
 
Exclusiv! Beirut, declaraţii cutremurătoare „Am văzut silueta unei fete. Stătea în picioare. Avea mâna stângă în flăcări“
 
Detalii neştiute din dosarul „Beirut“!
Scurt pe doi. Cum a ajuns George Karam chiriaşul lui Viorel Done

 
Exclusiv ZIUA de Constanţa! Noi detalii din dosarul Beirut! Moartea „îl încolţise“ în WC
 
Veste şoc pentru mai mulţi pompieri din Constanţa!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii