Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toți posesorii de mașini din Constanța, vizați! Judecătorii decid azi soarta regulamentului privind locurile de parcare

ro

18 Mar, 2020 00:00 26604 Marime text

Soarta hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța va fi decisă azi!


Judecătorii Curții de Apel Constanța se vor pronunța în dosarul în care Consiliul Local al Municipiului Constanța a contestat decizia Tribunalului Constanța prin intermediul căreia a anulat hotărârea mai sus precizată.
 

Criticile primei instanțe

În motivarea deciziei privind anularea regulamentului, Tribunalul Constanța arată, printre altele, că proiectul nu a fost publicat integral și într-un ziar de circulație locală și că actul, în ansamblul său, nu este coerent, regăsindu-se în conținutul acestuia definiții redundante, clasificări inutile, necuprinzând toate aspectele ce țin de organizarea și funcționarea parcărilor publice din municipiul Constanța.
 

„Regulamentul nu conține reguli clare“

Mai mult, instanța a consemnat că regulamentul nu conține reguli clare privind modul de exploatare a parcărilor situate lângă instituții/autorități publice al căror personal utilizează zilnic, cel puțin 8 ore, parcările situate lângă instituția în care își desfășoară activitatea.
 

Plata prin SMS

De asemenea, judecătorii arată că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deținerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

Tribunalul mai arată în motivare că maniera de exploatare a locurilor de parcare de reședință este discriminatorie, contrar prevederilor art.8 lit. a) din Regulament, în ce privește posesorii de abonament, dat fiind că aceștia plătesc pentru intervalul orar 17.00 - 08.00, interval în care restul locurilor de parcare publice sunt utilizate gratuit, dar și în raport cu beneficiarii parcărilor comerciale, care dispun de locurile de parcare închiriate fără limită de timp.
 

„Situație discriminatorie, nelegală și halucinantă“

În opinia instanței, este de neconceput ca beneficiarul locului de parcare, care achită un abonament anual, să nu poată beneficia de serviciul a cărui contravaloare a achitat-o (întrucât nu își poate bloca locul de parcare și, implicit, prin ocuparea acestuia de către o altă persoană, în intervalul 08,00 – 17,00, nu poate folosi locul de parcare cu privire la care posedă abonament), în timp ce persoana care a parcat pe locul respectiv în intervalul 08,00 – 17,00 beneficiază în mod gratuit de locul respectiv de parcare. Practic, se ajunge la situația discriminatorie, nelegală și halucinantă în care, cu alte cuvinte, persoana care a achitat un tarif anual nu are acces la loc, în detrimentul persoanei care nu a achitat niciun tarif, ceea ce contravine oricărui sistem de taxe legale, în care, odată achitată o taxă aferentă unui serviciu public, se beneficiază de acel serviciu“, potrivit motivării.

Hotărârea privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța a fost votată în ședința din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, șapte consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alți trei consilieri s-au abținut.


Citește și

Constănțeanul supărat
Tomis Nord. Au demolat garajele ca să facă loc unui bloc. Locuitorii se întreabă unde își vor muta mașinile (galerie foto)


Primăria Constanța vrea să rezolve problema parcărilor cu un soft nou. Cât va costa și ce va indica șoferilor

Primăria Constanța, expropriere pentru amenajarea zonei adiacente accesului principal în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (documente)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii