Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:12 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse judiciare Preotul misionar Popa Gabriel, managerul mânăstirii Galeșu, din Poarta-Albă, a fost arestat preventiv

ro

23 Jul, 2017 11:08 1698 Marime text
Potrivit unor surse judiciare, judecătorii din cadrul Tribunalului Ilfov au dispus arestarea preventivă a preotului misionar Popa Gabriel, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuții de manager pentru mânăstirea Galeșu (loc. Poarta-Albă, jud. Constanța). Mai mult decât atât, instanţa a hotărât şi arestarea a altor două persoane Florin Badiu şi Constantin Cosmin Coman.

Mandatele de arestare preventivă nu sunt definitive. Ele pot fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti.

Amintim că la data de 21 iulie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au desfășurat ample activități într-un dosar penal în care sunt cercetate persoane bănuite de evaziune fiscală, în domeniul comerțului cu articole textile.
 
Cei în cauză, membrii unui grup infracțional, format din 13 persoane, cu atribuții bine determinate, a căror vârste sunt cuprinse între 27 și 57 de ani, au fost surprinși în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din județul Ilfov.
 
Pentru documentarea întregii activități infracționale a persoanelor implicate, ieri, polițiștii au efectuat 25 de percheziții domiciliare, în București și în județele Ilfov, Buzău și Constanța, la locuințele persoanelor bănuite (16), la societățile comerciale angrenate în activitatea infracțională (6), precum și la instituții. În urma perchezițiilor, s-au ridicat documente contabile, unități de calcul și aproximativ 200.000 de euro.
 
De asemenea, la data de 22 iulie a.c., în aceeași cauză, polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Poliției Capitalei și inspectoratelor de poliție județene Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava și Vâlcea efectuează 45 de controale operative, la punctele de lucru ale firmelor implicate în circuitul comercial.
 
Din cercetări a reieșit că, pe raza municipiului Bucureşti şi a județului Ilfov, s-ar fi dezvoltat o rețea infracțională de distribuție a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte și încălțăminte, fără documente legale, către comercianți din județul Ilfov, precum şi în judeţe din Moldova.
 
Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia și Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetățeni chinezi.
 
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit.
 
Polițiștii au pus în aplicare 9 mandate de aducere, iar până în acest moment, față de liderul grupării și alți doi membri, s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore.
 
Activitățile se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – A.N.A.F..
 
La acțiune participă și jandarmi.

Oficial de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București

În dosarul penal nr. 459/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București se efectuează urmărirea penală cu privire la infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată, constituirea unui grup infracțional organizat, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988, 90 lei reprezentând TV A și impozit pe profit. Din probatoriul aflat la dosarul cauzei a rezultat că, începând cu anul 2016 pe teritoriul României a fost inițiată și constituită o grupare infracțională alcătuită din mai multe persoane fizice, coordonate de un preot, care importă bunuri din Turcia și le comercializează în țară, fără documente legale.
 
La data de 21.07.2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București împreună cu lucrători de poliție judiciară ai Inspectoratului General al Poliției Române — Direcția de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenție 'VLAD ȚEPEȘ' a Jandarmeriei Române, au efectuat un număr de 25 percheziții în București, județele Ilfov, Buzău și Constanța, la sediile societăților comerciale implicate în activitatea infracțională, domiciliile persoanelor suspectate și sediile unor instituții publice, în vederea strângerii de probe necesare soluționării acestei cauze penale.

Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedura Penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii