Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu de caz! Noul regulament al parcărilor din Constanța. Cât ar dura până la anularea sa de către judecători

ro

29 Jun, 2021 00:00 4482 Marime text

 
•        Consilierii locali din Constanța au adoptat vineri, 23 aprilie 2021, Proiectul de hotărâre privind Regulamentul parcărilor publice din Constanța.
 
•        Numărul de voturi pentru noul regulament a fost 19, existând și voturi împotriva acestuia.
 
Nici nu a fost pus în aplicare și deja există dorințe, cel puțin în mediul online, să se conteste în instanță! Vorbim despre Hotărârea nr. 43 din 23 aprilie 2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța.
 
Pe grupurile de socializare virtuală există intenții, din partea cetățenilor, de a demara o acțiune comună, în instanță, ce ar avea ca obiect suspendarea și, totodată, anularea noului Regulament al parcărilor publice din municipiul Constanța.
 
Date fiind procesele anterioare în care societatea civilă a solicitat și a obținut anularea vechilor regulamente, ZIUA de Constanța a calculat durata acestora în instanță, pentru a avea o privire de ansamblu asupra a ceea ce ar însemna o astfel de acțiune.
 
Regulament vechi, anulat definitiv
 
Amintim, Hotărârea nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța a fost contestată la Tribunalul Constanța, pe data de 03.01.2019.
 
Dosarul (24/118/2019) a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 01 aprilie 2019.
 
Pe data de 04 iunie 2019, instanța a admis cererea formulată, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Al Municipiului Constanţa.
 
Pe cale de consecință, Tribunalul a dispus anularea HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.
 
Pe data de 30 octombrie 2019, Consiliul Local al Municipiului Constanţa a contestat decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel Constanța.
 
Primul termen la recursului municipalității a fost stabilit pentru data de 05 februarie 2020.
 
După alte câteva termene de judecată, prin Hotarârea nr. 191/2020, din 25 martie 2020, judecătorii de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanța au respins recursul Consiliului Local al Municipiului Constanţa ca nefondat.
 
Decizia a fost definitivă.
 
Astfel, Hotărârea nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța a fost anulată definitiv.
 
Recapitulând, de la momentul inițierii acțiunii în instanță, privind anularea regulamentului parcărilor, și până la soluția finală a fost nevoie de un an și jumătate.
 

Regulament contestat în ziua intrării în vigoare

 
Totodată, ultimul Regulament al parcărilor, intrat în vigoare la data de 11 august 2020, în baza hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 279/30.07.2020, a fost și el contestat în instanță.
 
Acțiunea prin care s-a solicitat suspendarea aplicării acestuia, înregistrată sub numărul 4674/118/2020, a fost înregistrată la instanță chiar în ziua în care intra în vigoare regulamentul.
 
La data de 26 august 2020, Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță, că nu se impune suspendarea acestuia.
 
Totuși, hotărârea a fost răsturnată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, la data de 18 noiembrie 2020, a dispus în mod definitiv suspendarea regulamentului.
 
În paralel cu acest dosar, în cauza 5915/118/2020, în care s-a cerut anularea regulamentului, Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță, să admită cererea, la data de 16 februarie 2021.
 
Această hotărâre a Tribunalului este supusă recursului, caz în care procesul va ajunge la Curtea de Apel Constanța.
 

Un an și jumătate de așteptare

 
Așadar, de la primele demersuri în instanță în legătură cu Regulamentul parcărilor intrat în vigoare la data de 11 august 2020 a durat circa trei luni până la suspendarea acestuia definitivă, iar în ce privește anularea nu s-a pronunțat dosarul nu s-a terminat definitiv.
 
Cu alte cuvinte, până în prezent, s-au scurs aproximativ zece luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, care a fost suspendată după trei luni și nici până azi nu a fost anulată definitiv.
 
Astfel, în situația în care noul regulament al parcărilor din Constanța va fi pus în aplicare și, ulterior, contestat în instanță, până la o decizie finală va trebui să așteptăm aproximativ an și jumătate.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
”Dacă lipsește indicatorul, parcarea nu se plătește”:
Regulamentul Parcărilor din Constanța a fost adoptat
 
 
Regulamentul parcărilor publice din Constanța
Sunăm la poliție dacă a parcat altcineva pe locul pentru care am plătit?

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii