Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri justiție Constanța Direcția Regională Vamală București a dat în judecată o constănțeancă, să-și achite taxele vamale! Ce au decis judecătorii (MINUTA)

ro

23 Aug, 2023 11:59 1066 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Direcția Regională Vamală București a intentat procesul pentru suma de aproape 2.500 de lei, la Judecătoria Constanța.
Direcția Regională Vamală București a deschis un proces civil la Judecătoria Constanța pentru a obliga o femeie din oraș să-și achite taxele vamale, suma totală ridicându-se la aproape 2.500 de lei.
 
Dosarul s-a aflat în atenția Secției Civile a Judecătoriei Constanța, având ca obiect o acțiune în răspundere delictuală și pretenții.
 
La finalul dezbaterilor, însă, judecătorii au ajuns la concluzia că Autoritatea Vamală Română nu are calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide un astfel de proces și au respins acțiunea.
 
Se arată în Hotărârea 5453/2023 a Judecătoriei Constanța că, prin cererea de chemare în judecată, Autoritatea Vamală a solicitat „obligarea pârâtei (nr., femeia din Constanța) la plata sumei de 2.405,58 lei, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA, a obligațiilor fiscale accesorii calculate de la data săvârșirii faptei până la data plății efective, precum şi a eventualelor cheltuieli de judecată“.
 
Cererea nu a mai fost însă analizată propriu-zis, judecătorii admițând excepția lipsei calității procesuale active, ce fusese invocată de instanță din oficiu.
 
Iată minuta hotărârii Judecătoriei Constanța:
 
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei invocată din oficiu. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta Direcţia Regională Vamală Bucureşti în contradictoriu cu pârâta N. M., ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa“
 
În motivarea acestei decizii, judecătorii din Constanța au explicat că „de vreme ce suma de 2.405,58 lei reprezintă valoarea prejudiciului cauzat de către pârâtă Statului Român, rezultă că nu există identitate, din perspectiva cadrului procesual activ, între subiectul activ al raportului juridic de drept substanțial şi subiectul activ al raportului juridic de drept procesual“.
 
În acest context, „instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei invocată din oficiu şi va respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta Direcția Regională Vamală București în contradictoriu cu pârâta (...), ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă“.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost atacată în apel, la Tribunal, de către reprezentanții Autorității Vamale.
 
Acum, cazul a ajuns pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească primul termen în judecarea căii de atac.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Captură impresionantă în vamă! Ce au găsit inspectorii vamali într-un container sosit din China în Portul Constanța (GALERIE FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii