Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Persoane trimise în judecată pentru furturi din vagoanele Portului Constanța!

ro

22 Jan, 2024 16:51 570 Marime text

Cele mai noi informații puse la dispoziție Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța  aduc în atenție 22 de inculpați, care au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, complicitate la furt calificat și tăinuire.

Acuzațiile vizează sustrageri masive de mărfuri, între iulie și octombrie 2023, din vagoanele garate în triajul Portului Constanța.


Oficial de la Parchet 

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 16.01.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus prin rechizitoriu trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dintre care 4 în arest la domiciliu și 5 sub control judiciar, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C. Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. Pen. și art. 77 lit. a din C. Pen., complicitate la furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 48 alin. 1 din C. Pen., rap. la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C. Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. Pen., și tăinuire, prev. de art. 270 alin. 1 din C. Pen.
În esență, prin rechizitoriu s-a reținut că în perioada iulie-octombrie 2023, atât ziua cât și pe timpul nopții, cu o frecvență aproape zilnică, inculpații O.M., C.T. și O.I. au sustras din vagoanele garate în triajul Portului Constanța, prin forțarea sigiliilor de siguranță și deschiderea trapelor de descărcare, diferite mărfuri (cereale de diferite feluri, cocs, îngrășăminte), pe care le-au ambalat în saci și le-au ascuns pe platformele vagoanelor, pentru a le transporta în afara portului.
Autorii au fost sprijiniţi în activităţile lor infracţionale de inculpatul O.I., angajat al unei societăţi cu sediul în Portul Constanța, care îi anunța despre sosirea în port a vagoanelor încărcate cu marfă.

De asemenea, inculpații O.M., C.T. și O.I. au beneficiat uneori şi de contribuţia cu acte de executare a inculpatei C.M., care, împreună cu inculpata N.R.E., avea rolul de a asigura zona comiterii faptelor și de a-i anunţa pe autori despre eventuala prezenţă a organelor de poliţie.

După ce erau scoşi în afara Portului Constanţa, sacii cu mărfuri erau depozitați în curţile inculpaţilor S.A. şi P.M., situate în apropierea căii ferate. De la cele două imobile mărfurile erau vândute către diferiţi clienţi, ori transportate către alte persoane, cu autoturisme conduse de inculpații P.G. și B.A.C.

Astfel, autorii și-au dezvoltat o rețea de clienți, cărora le-au vândut mărfurile sustrase. Dintre aceștia au fost identificate 13 persoane, ce au fost inculpate întrucât cercetările au relevat că ele cunoşteau provenienţa ilicită a mărfurilor, iar frecvența cu care au cumpărat a fost de natură a-i încuraja pe autori să continue activităţile infracționale.

S-a reţinut că în perioada indicată inculpaţii au sustras peste 77000 kg de cereale și cărbuni, valoarea estimată a prejudiciului total cauzat mai multor societăți de transport marfă fiind mai mare de 121000 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorul de caz a instituit măsuri asigurătorii, iar prin actul de sesizare a instanţei a fost solicitată luarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse a sumelor de bani obținute în mod ilicit de către autori, de la începutul anului 2023.
Cercetările au fost efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția de Poliție Port, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie ai Grupului de Nave Constanța și al celor din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
          
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale. Trimiterea rechizitoriului la instanţa de judecată nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.- se arată în comunicatul pus la dispoziție de Parchet. 


Citește și:

Știri Portul ConstanțaCN Administrația Porturilor Maritime are de primit peste 240.000 de euro de la Direcția Regională Vamală București (MINUTA)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii