Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța azi Scene șocante la Oltina, tentativă de omor! Prima condamnare (MINUTA)

ro

07 Aug, 2023 12:32 1512 Marime text
Suspect dus la arestare. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Scandalul s-a produs pe 22 august 2020, în jurul orelor 22.00, două persoane fiind rănite în timpul altercațiilor.
  • Judecătorii au dictat în total 33 de ani și șapte luni de închisoare și 16.000 de euro daune morale.
  • În motivarea hotărârii de condamnare, judecătorii de la Tribunal au vorbit despre „modalitatea inacceptabilă a inculpaţilor de a-şi face dreptate singuri, comportament violent şi periculos, care putea avea urmări fatale“.
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
Tribunalul Constanța, Secția Penală, a pronunțat primele condamnări în dosarul care vizează o tentativă de omor comisă în Oltina, în timpul unui scandal cu bastoane telescopice metalice, în luna august 2020.
 
Judecătorii au dictat în total 33 de ani și șapte luni de închisoare și 16.000 de euro daune morale.
 
Amintim, potrivit anchetatorilor, pe fondul unei situaţii conflictuale şi al consumului de băuturi alcoolice, la data de 22 august 2020, în jurul orelor 22.00, în cursul unei altercaţii ce s-a produs între membrii a două familii din comuna Oltina, judeţul Constanţa, inculpaţii le-ar fi agresat pe cel puţin două persoane vătămate, prin aplicarea de lovituri repetate cu pumnii, picioarele şi obiecte contondente (bastoane telescopice metalice), astfel încât una dintre victimele agresiunii a suferit grave leziuni cranio-cerebrale, care i-au pus viaţa în primejdie, prin şoc hemoragic, iar cealaltă victimă leziuni uşoare.
 
Potrivit deciziei de acum a Tribunalului Constanța, inculpații C.G. și C.V. au fost condamnați la câte nouă ani de închisoare, inculpatul C.C.D. la opt ani și șapte luni de închisoare, iar inculpatul C.F. a primit șapte ani de detenție.
 
Toate pedepsele se execută în regim de detenție, potrivit deciziei Tribunalului Constanța.
 
În plus, față de toți cei patru suspecți, judecătorii au decis ca, la eliberarea din penitenciar să li se preleveze probele biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.
 
Instanța a decis acordarea de daune morale către cele două victime, una dintre ele urmând să primească 16.000 de euro, iar cea de-a doua – 4.000 de euro, cei patru inculpați urmând să achite sumele în solidar.
 
Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În motivarea aplicării acestor pedepse, judecătorii au arătat că „la stabilirea şi individualizarea pedepselor ce va fi aplicată inculpaţilor, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de artr.74 C.pen., respectiv dispoziţiile părţii generale a codului penal, limitele de pedeapsă prevăzute de partea specială, fiind tenativă limitele de pedeapsă se vor reduce la jumătate, se are in vedere atitudinea victimelor dinaintea conflictului, care nu a fost una neapărat pacifistă, dar nu reprezintă nicio provocare care să atargă vreo circumstanţă atenuantă, însă, aşa cum s-a detaliat anterior, are capacitatea de a determina orientarea pedepselor spre minimul special prevăzut de lege, instanţa va avea în vedere pericolul foarte ridicat al faptei, tenativă la omor calificat/ tenativă la omor, modalitatea inacceptabilă a inculpaţilor de a-şi face dreptate singuri, comportament violent şi periculos, care putea avea urmări fatale, se va remarca că inculpatul (...)  a colaborat la urmărire penală cu ancheta, chair dacă la final şi a dat dovadă de sinceritete, va mai reduce din pedeapsa ce o va aplica acestuia, dar se va ţine seama că inculpaţii, sub aspect subiectiv nu au dat dovadă de o asumare a faptelor, pe care aceştia nici nu le-au recunoscut in faza urmăruirii penale, aspecte cumulate care impun aplicarea unor pedepse acestora intre limitele speciale, orientate însă spre minimul special prevăzut de lege, se au în vedere şi numărul zilelor de îngrijiri medicale necesare victimelor, aspectul că una dintre victime a fost agresată mai puţin, fiind mai norocoasă“.
 
Iată minuta Hotărârii 302/2023 pronunțată de Tribunalul Constanța:
 
„Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt:
1.În baza art.32 raportat la art.188 alin.1 C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor (persoană vătămată D.F.) condamnă pe inculpatul C.F. – (....), la pedeapsa de 7(şapte) ani închisoare. În baza art.67 alin.1 şi alin.2 Cod penal, aplică inculpatului C.F. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, pe o perioadă de 5 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal interzice inculpatului C.F. exerciţiul drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, ca pedepse accesorii. Pedeapsa principala se va executa in regim de detenţie conform art.60 C.pen. În baza art.399 alin.1 C.p.p.: Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul C.F.. Respinge cererea de revocare măsură controlului judiciar faţă de inculpatul C.F., ca nefondată În baza art.72 C.P.: Deduce din pedeapsa închisorii de 7 ani inchisoare aplicată inculpatului C.F. perioada reţinerii şi arestării preventive de la 27.08.2020 la 23.02.2021, inclusiv. In baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de la inculpatul C.F., la eliberarea din penitenciar a probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în S.N.D.G.J.
 
2.În baza art.32 raportat la art.188 – 189 alin.1 lit.f C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat (persoane vătămate D.F. şi J.M.) condamnă pe inculpatul C.G. – (......), la pedeapsa de 9(nouă) ani închisoare. În baza art.67 alin.1 şi alin.2 Cod penal, aplică inculpatului C.G. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, pe o perioadă de 5 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal interzice inculpatului C.G. exerciţiul drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, ca pedepse accesorii. Pedeapsa principala se va executa in regim de detenţie conform art.60 C.pen. În baza art.399 alin.1 C.p.p.: Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul C.G. Respinge cererea de revocare măsură controlului judiciar faţă de inculpatul C.G., ca nefondată În baza art.72 C.P.: Deduce din pedeapsa închisorii de 9 ani inchisoare aplicată inculpatului C.G. perioada reţinerii de la 21.09.2020 la 22.09.2020, a arestului la domuiciliu de la 22.09.2020 la 01.10.2020 şi a arestului preventiv de la 02.10.2020 la 15.06.2021, inclusiv. In baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de la inculpatul C.G., la eliberarea din penitenciar a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic in S.N.D.G.J.
 
3.În baza art.32 raportat la art.188 – 189 alin.1 lit.f C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat (persoane vătămate D.F. şi J.M.) condamnă pe inculpatul C.C.D. – (..........), la pedeapsa de 8(opt) ani şi 7(şapte) luni închisoare. În baza art.67 alin.1 şi alin.2 Cod penal, aplică inculpatului C.C.D.pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, pe o perioadă de 5 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal interzice inculpatului C.C.D.exerciţiul drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, ca pedepse accesorii. Pedeapsa principala se va executa in regim de detenţie conform art.60 C.pen. În baza art.399 alin.1 C.p.p.: Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul C.C.D.. Respinge cererea de revocare măsură controlului judiciar faţă de inculpatul C.C.D., ca nefondată În baza art.72 C.P.: Deduce din pedeapsa închisorii de 8 ani şi 7 luni inchisoare aplicată inculpatului C.C.D.perioada reţinerii şi arestării preventive de la 28.10.2020 la 15.06.2021, inclusiv. In baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de la inculpatul C.C.D., la eliberarea din penitenciar a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic in S.N.D.G.J.
 
4.În baza art.32 raportat la art.188 – 189 alin.1 lit.f C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat (persoane vătămate D.F. şi J. M.) condamnă pe inculpatul C.V. – (........), la pedeapsa de 9(nouă) ani închisoare. În baza art.67 alin.1 şi alin.2 Cod penal, aplică inculpatului C.V. pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, pe o perioadă de 5 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal interzice inculpatului C.V. exerciţiul drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal, ca pedepse accesorii. Pedeapsa principala se va executa in regim de detenţie conform art.60 C.pen. În baza art.399 alin.1 C.p.p.: Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul C.V.. În baza art.72 C.P.: Deduce din pedeapsa închisorii de 9 ani inchisoare aplicată inculpatului C.V.perioada reţinerii de la 27.08.2020 la 28.08.2020. In baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de la inculpatul C.V., la eliberarea din penitenciar a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic in S.N.D.G.J.
 
În baza art.397 alin.1 coroborat cu art.19 şi art.25 Cod proc.pen. rap.la art.1357, art.1381şi art.1391 Cod civil: Admite acţiunea civilă şi obligă in solidar pe inculpaţii C.F., C.G., C.C.D. şi C.V. la plata sumei de 4,737.88 lei către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”Sf. Apostiol Andrei” Constanţa, reprezentând daume materiale, c/valoarea serviciilor medicale ocazionate cu victima D.F.(spitalizare şi cheltuieli medicale).
 
Admite în parte acţiunea civilă şi obligă in solidar pe inculpaţii C.F., C.G., C.C.D. şi C.V. la plata sumei de 12000 euro in echivalent lei la data plăţii către partea civilă D.F., reprezentând daune morale şi obligă in solidar pe inculpaţii C.F., C.G., C.C.D. şi C.V. la plata sumei de 4000 euro în echivalent lei la data plăţii către paretea civilă J.M., reprezentând daune morale şi respinge restul pretenţiilor civile(morale) formulate de părţile civile D.F. şi J.M..
 
Conform art.162 alin.3 C.p.p., Rămân ataşate la dosar următoarele corpuri delicte: plic nr.1- urmă biologică, plic nr.2 - o pereche de papuci, plic nr.3 - urmă biologică, plic nr.4 - o pereche de papuci, plic nr.5 - o pereche de sandale, plic nr.6 - urmă biologică, plic nr.7 - urmă biologică, • plic nr.8 - tricou + maiou, plic nr.9 - recipient sticlă, plic nr.10 - cheie, plic nr.11 - îmbrăcăminte + încălţăminte, plic nr.l2 - şapcă, plic nr.l3 - obiect contondent, plic nr.14 - bâtă ciobănească, plic nr.l5 - obiect contondent, depuse la Camera de Corpuri Delicte a Tribunalului Constanţa cu nr.202/2021, la data de 04.03.2021, până la soluţionarea definitivă a cauzei. In baza art.272 C.p.p., Onorariu avocat oficiu-Georgescu Mihaela – in cuantum de 1663 lei se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa. În baza art.275 alin.2, 4 Cod proc. pen. obligă inculpaţii C.F., C.G., C.C.D. şi C.V.  la plata sumei de câte 1168 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei, pentru procuror, inculpat şi partea vătămată. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04 august 2023.
Document: Hotarâre  302/2023  04.08.2023“
 
Sursa documentare: Portalul Intanțelor de Judecată, Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Doi bărbați din Oltina, bănuiți de tentativă la omor calificat, aproape liberi. S-a constatat neregularitatea rechizitoriului
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii