Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:20 26 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se rejudecă procesul pentru blocul de cinci etaje de pe Primăverii, investiţie a Black Sea Design Concept SRL

ro

25 Nov, 2019 00:00 923 Marime text
Răsturnare de situaţie în cazul imobilului cu cinci etaje ce se doreşte a fi construit pe strada Primăverii şi al cărui beneficiar este Black Sea Design Concept SRL. După ce Tribunalul Constanţa a respins iniţial, în primăvară, acţiunea locuitorilor din zonă ce încercau să blocheze ridicarea noului bloc, Curtea de Apel Constanţa a decis recent rejudecarea întregului caz.
 
După cum arătam în ediţiile anterioare, mai mulţi locuitori de pe strada Primăverii, cot la cot cu Prefectul Constanţei, au dat în judecată în cursul anului trecut Consiliul Local Constanţa. Reclamanţii le cereau judecătorilor să anuleze două hotărâri de consiliu local ce stau la baza ridicării unui posibil nou bloc în zonă. Concret, oamenii cereau anularea HCLM 546/2004 şi, respectiv, a HCLM 268/2008. În baza celor două acte contestate în instanţă, investitorul actual, SC Black Sea Design Concept SRL, intenţionează să ridice un imobil 2S+P+5E+ terasă circulabilă – locuire colectivă, pe strada Primăverii.
 

Scurt istoric al terenului

 
Terenul pe care se doreşte ridicarea imobilului cu pricina provine, aşa cum arătam în ediţiile anterioare, din retrocedări. Concret, în HCLM 546/2004 sunt menţionaţi ca proprietari Sorin Plăcintescu şi Creta Danda pentru lotul 1, iar pentru lotul 2 sunt menţionaţi proprietarii Georgică Giurgiucanu, Maria Măriuţă, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA şi Mihai Camboianu. Ca o paranteză, la ora actuală, proprietarii din 2004 ai lotului 2 au fost condamnaţi definitiv în dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Până la condamnarea finală a acestora, însă, HCLM 268/2008 menţiona ca proprietari pentru lotul 2 al terenului de la adresa respectivă SC Corsa Company SRL.
 
În cele din urmă, suprafaţa a ajuns la SC Black Sea Design Concept SRL care, aşa cum am menţionat mai sus, are în plan să investească într-un imobil cu cinci etaje şi terasă circulabilă.
Pentru a reveni la procesul intentat de locuitorii din zonă Consiliului Local Constanţa, este de menţionat că, în această primăvară, judecătorii Tribunalului Constanţa au respins acţiunea oamenilor.
 
Concret, alături de Prefectul Judeţului Constanţa, reclamanţi în cauză mai sunt Elena Vasile, Violeta Cocârţă, Nica Butcaru, Spasia Barde, Adriana Laura Damgalin, Gina Nicolescu, Adrian Nicolescu, Cătălin Nicolescu şi Laura Cezara Nicolescu. De partea cealaltă a baricadei se situează Consiliul Local Constanţa, în calitate de pârât, dar şi SC Black Sea Design Concept SRL, care a făcut cerere de intervenţie în dosar, alături de Consiliul Local.
 

Acţiunea, introdusă prea târziu

 
În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a decis să respingă acţiunea reclamanţilor, pe motiv că ar fi fost tardivă. Astfel, a fost admisă excepţia tardivităţii formulării acţiunii pentru anularea celor două hotărâri de consiliu local şi a fost admisă, în acelaşi timp, excepţia prescripţiei acţiunii în cazul celei formulate de Prefectul Constanţei. Una peste alta, cazul era respins şi HCL-urile atacate rămâneau în picioare.
 
Surpriza a venit însă la Curtea de Apel Constanţa, unde judecătorii au admis în parte recursurile declarate în proces. Mai exact, a fost respins recursul Prefectului ca nefondat, la fel şi cel declarat de reclamanta Elena Vasile, dar au fost admise cele declarate de ceilalţi locatari din zonă. „Admite recursul declarat de Cocârţă Violeta, Butcaru Nica, Barde Spasia, Damgalin Adriana Laura, Nicolescu Gina, Nicolescu Adrian, Nicolescu Cătălin, Nicolescu Laura Cezara. Casează în parte hotărârea recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe pentru rejudecarea capătului de cerere privind anularea HCLM 546/2004 şi HCLM 268/2008. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate“, se arată în minuta instanţei.
 
Cu alte cuvinte, procesul trebuie să se reia la Tribunalul Constanţa pentru a se discuta efectiv dacă se impune ori nu anularea celor două hotărâri de consiliu atacate. Hotărârea Curţii de Apel privind rejudecarea cazului este definitivă.

 

Citeşte şi:

 

Teren din retrocedări

Constănţenii de pe strada Primăverii au dat în judecată Consiliul Local. Cer anularea HCL-urilor şi a investiţiei Black Sea Design Concept (documente)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii