Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:15 20 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cer despăgubiri pentru un imobil din Constanța veche, situat pe strada Callatis. Cazul a ajuns la Curtea de Apel

ro

08 Apr, 2021 00:00 695 Marime text
  • Moștenitorii de drept ai imobilului, Anton și Emanoil Gârbacea și Elena Valea, le-au cerut judecătorilor, în dosarul civil nr. 8243/3/2020 să oblige Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să le acorde despăgubiri.
  • Bunul revendicat nu mai poate fi restituit în natură.
  • Tribunalul Constanța a respins cererea moștenitorilor ca fiind prematură, dar aceștia s-au adresat Curții de Apel.
  • În prezent, cazul se află în etapa prealabilă stabilirii primului termen de judecată în apel.

Procesul privind două imobile situate în Constanța veche, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis continuă, la Curtea de Apel Constanța.

După ce Tribunalul Constanța a respins cererea moștenitorilor bunurilor privind despăgubirile ca fiind prematur introdusă, aceștia au atacat hotărârea Tribunalului, astfel că dosarul a fost trimis pe rolul Curții de Apel.

În prezent, cazul se află în etapa prealabilă stabilirii primului termen de judecată în apel.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, cauza vizează un imobil pentru care proprietarii de drept au purtat procese la diferite instanțe timp de ani buni.

Moștenitorii de drept ai imobilului, Anton și Emanoil Gârbacea și Elena Valea, le-au cerut judecătorilor, în dosarul civil nr. 8243/3/2020 să oblige Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să le acorde despăgubiri pentru bunul care nu poate fi restituit în natură.

Așa cum am precizat, magistrații Tribunalului Constanța au ajuns însă la concluzia că cererea ar fi fost prematur formulată și au respins-o ca atare.

Cazul a fost deschis inițial la Tribunalul București, însă judecătorii din Capitală au apreciat că este de competența colegilor de la Constanța să soluționeze cazul.
 

Se cere decizie de compensare

Potrivit Hotărârii nr. 1541/2020 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex, se arată că reclamanții au cerut „obligarea pârâtei (nr., CNCI) la emiterea deciziei de compensare în concordanță cu Sentința Civilă nr. 1685/2016 pronunțată de Tribunalul Constanța, Decizia Civilă nr. 87/C/31.05.2017 pronunțată de Curtea de Apel Constanța și Decizia Civilă nr. 845/2018, irevocabilă, a Înaltei Curți de Casație“, potrivit www.rolii.ro.

Astfel, prin Sentința nr. 1685/2016, instanța a obligat „pârâtul Primarul Municipiului Constanța să propună acordarea de măsurii compensatorii sub formă de puncte, potrivit Cap.III din Legea 165/2013, pentru reclamant și intervenienții în interes propriu“ cu privire la două imobile, situate în Constanța, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis.

În cursul anului 2019, s-a emis dispoziția prin care unul dintre imobile, care fusese între timp dat în administrarea Băncii Naționale a României, a revenit în administrarea Consiliului Local Constanța, pentru a fi restituit proprietarilor.

Acum, proprietarii au solicitat instanței să oblige CNCI să le acorde despăgubiri pentru cel de-al doilea imobil, însă Tribunalul Constanța a decis de curând că această solicitare ar fi fost prematur formulată și a respins-o ca atare.

În Sentința civilă nr. 87/2017 a Tribunalului Constanța, se arată că cel de-al doilea imobil revendicat este de asemenea situat în Constanța, fiind vorba despre fostul Careu 146, Lot 13, situat în aceeași zonă.


Locuință cu două camere

Potrivit dispozițiilor instanței, este vorba despre un imobil „compus din teren în suprafață de 289 mp și construcțiile formate din locuință cu două camere, cu suprafața construită de 127 mp și șopron cu balcon de lemn, cu suprafața construită de 83 mp“.

De menționat că oamenii s-au luptat pentru recuperarea acestor imobile începând cu anul 2001, când a intrat în vigoare Legea 10 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

De-a lungul a nenumărați ani și, totodată, nenumărate procese, reclamanții au arătat că imobilele fuseseră achiziționate de părinții lor încă din anul 1931, ulterior fiind preluate de către stat în baza Decretului nr. 111/1951.

Așa se face că, deși au notificat autoritățile locale încă din anul 2001 cu privire la imobilele ce le fuseseră luate abuziv în timpul regimului comunist, abia în anul 2019, în urma a mai multor procese, oamenii au recuperat o parte dintre acestea, fiind vorba despre un imobil ce fusese dat în administrarea Băncii Naționale a României.

În ce privește cel de-al doilea imobil, rămâne de văzut când se va stabili primul termen în apel și dacă hotărârea Tribunalului de respingere a acțiunii ca prematură va rămâne neschimbată.


Citește și:

„Băiași și masori speciali stau la dispoziția onoratului public“:
Cum se judecă moștenitoarele lui Morfi Papastavru pentru terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii