Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sânge rece“ Crimă într-un hotel din Mangalia! Judecătorii motivează sentința în cazul tinerei băgată în geamantan și apoi abandonată în parc

ro

11 Apr, 2024 17:00 672 Marime text
 
 
  • „Împrejurarea că inculpata, în vârstă de numai 18 ani, a putut decide şi acţiona în sensul uciderii prietenei sale din copilărie, care nu se putea aştepta la aceasta, chiar în pofida tensiunilor apărute în ultimul timp între ele, şi faptul că, ulterior înjunghierii, i-a pus victimei mâna la gură pentru a o împiedica să mai facă zgomot şi să se zbată, privind-o, practic, cum se stinge din viaţă, denotă un sânge rece neobişnuit, mai ales pentru o persoană atât de tânără“, potrivit motivării.  
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Tribunalul Constanța a motivat decizia prin care Loredana Atănăsoaie, principala suspectă în cazul crimei din Mangalia, din august 2023, a fost condamnată la 15 ani şi 3 luni.
 
În cauză, principala suspectă - Loredana Atănăsoaie - cercetată în stare de arest preventiv - a fost trimisă în judecată de procurori, fiind acuzată de omor, furt calificat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (două acte materiale), operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar și acces ilegal la un sistem informatic.
 
Loredana Atănăsoaie este acuzată că și-ar fi ucis prietena din copilărie, pe Alina, într-un hotel din Mangalia.
 
Victima ar fi fost ucisă şi băgată într-un geamantan, trupul fetei fiind apoi abandonat într-un parc, după cum spun anchetatorii.
 
La termenul de judecată din data de 26.03.2024 inculpata, prezentă personal în instanţă şi asistată de apărătorul desemnat din oficiu, a recunoscut săvârşirea faptelor şi au formulat cerere de judecare a cauzei pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
 
În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța reține, printre altele, că în procesul de individualizare a pedepsei instanţa a avut în vedere că „modul şi împrejurările de săvârşire a infracţiunii de omor imprimă acesteia un grad de pericol social deosebit de ridicat, superior celui inerent acţiunii însăşi de ucidere a unei persoane“.
 
„Sânge rece neobişnuit, mai ales pentru o persoană atât de tânără“
 

„Astfel“, arată judecătorii, „împrejurarea că inculpata, în vârstă de numai 18 ani, a putut decide şi acţiona în sensul uciderii prietenei sale din copilărie, care nu se putea aştepta la aceasta, chiar în pofida tensiunilor apărute în ultimul timp între ele, şi faptul că, ulterior înjunghierii, i-a pus victimei mâna la gură pentru a o împiedica să mai facă zgomot şi să se zbată, privind-o, practic, cum se stinge din viaţă, denotă un sânge rece neobişnuit, mai ales pentru o persoană atât de tânără“.

 
„Lipsă totală de empatie şi de mustrări de constiinţă“
 

„Sânge rece a dovedit inculpata şi prin modul în care a curăţat rapid locul faptei şi a acţionat în scopul debarasării de corpul neînsufleţit, sustrăgând cardurile victimei pentru a face rost de bani de transport şi chemând un taxi cu care s-a gândit iniţial să plece la (...) pentru a duce cadavrul acolo. Nu în ultimul rând, capacitatea inculpatei de a minţi organele de urmărire penală, negând iniţial săvârşirea faptelor, relevă o lipsă totală de empatie şi de mustrări de constiinţă. De altfel, instanţa are în vedere faptul că din Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 3336/175/A1 psihiatrie 2023 din 28.09.2023, întocmit de Serviciul Clinic de Medicină Legală Constanţa, rezultă că aceasta a dovedit inclusiv în faţa comisiei de evaluare lipsă de remuşcare şi empatie, găsind justificări pentru fapta comisă şi admiţând că nu regretă că şi-a făcut victima să sufere, simţind ură faţă de aceasta inclusiv la data evaluării“, potrivit motivării.

 
Acţiunea civilă
 
În cursul urmăririi penale mama victimei s-a constituit parte civilă cu suma de 200.000 de euro cu titlu de daune morale.
 
Ulterior, în cursul procedurii de cameră preliminară, aceasta a micşorat întinderea pretenţiilor la suma de 100.000 de euro.
 
Tribunalul Constanța a acordat 75.000 de euro cu titlul de daune morale.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
UPDATE. Imaginile durerii la Tribunalul Constanța!
Mătușa Alinei, tânăra ucisă la Mangalia, strânge la piept poza copilei (FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii