Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:34 27 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria şi construim viitorul“ Povestea imobilului ce adăposteşte BNR Constanţa, clădire readusă la viaţă de Aedificia Carpați

ro

30 Jun, 2020 00:00 1928 Marime text
  • Sediul BNR Constanța a fost inaugurat în luna martie 2019, după lucrările de reabilitare desfășurate de Aedificia Carpați.
  • Inițial, imobilul a adăpostit Hotelul Mercur, ridicat pe locul unde anterior trona Hotelul Gambetta.
  • În 1948 clădirea a fost naționalizată și a intrat în patrimoniul Băncii Naționale a României
Construcţiile sunt singurii martori ai istoriei care nu mint. Adesea, însă, trecerea timpului, alături de alți factori agresivi duc la amuţirea acestor martori sinceri, iar poveştile pe care ei le ştiu, dar nu le mai pot arăta, riscă să fie pierdute pentru totdeauna. Este o muncă titanică încercarea de a recupera istoria, salvând construcţiile unor vremuri apuse. Însă când o astfel de muncă este realizată de profesionişti, rezultatele vorbesc de la sine, iar clădirile şi imobilele ce păreau pierdute istoriei  îşi recapătă vocile.
Cazinoul din Constanța nu este singura lucrare de salvare a unei clădiri vechi întreprinse de firma Aedificia Carpați în oraşul de la malul mării. Sub deviza „Restaurăm istoria și construim viitorul“, nu mai departe de acum un an şi jumătate, societatea de construcţii a redat comunităţii sediul local al Băncii Naţionale Române.
Fost Hotel Mercur, sediul din Constanţa al Băncii Naționale Române este situat în Piaţa Ovidiu, aproape de graniţa cu marea, fiind ridicat pe faleza înaltă la poalele căreia se află Portul Turistic Tomis.
Autorizația de construcţie pentru imobilul ce avea să devină Hotelul Mercur, din Constanţa, a fost semnată în luna iunie 1913, iar noua clădire urma să fie ridicată pe locul ce înainte susţinea fostul hotel Gambetta.
Gametta fusese demolat cu un an înaintea emiterii autorizaţiei de construcţii pentru Hotel Mercur, dat fiind că fundaţia sa nu era solidă şi exista riscul prăbuşirii.

Hotelul a lăsat locul diferitelor sucursale bancare


Inaugurat în anul 1916, Hotelul Mercur deţinea cele mai moderne dotări tehnologice ale vremurilor sale, inclusiv apă caldă curentă, calorifere şi ascensoare.
Ulterior, hotelul a cedat locul diferitelor sucursale bancare ce şi-au găsit locul în imobil.
În cele din urmă, în 1948, clădirea a fost naţionalizată şi a devenit sediul Băncii Naţionale a României - Constanţa.
Sucursala Constanța a BNR a funcţionat în acest sediu fără întrerupere până în anul 1998, când au fost iniţiate ample lucrări de renovare şi consolidare.
După diverse poticniri birocratice, contestații şi licitaţii, în anul 2014, contractul privind renovarea şi consolidarea sediului BNR din Piaţa Ovidiu - Constanţa a fost atribuit antreprenorului Aedificia Carpaţi.
Lucrările au fost finalizate de Aedificia Carpaţi la finele anului 2018, iar sediul renovat al Sucursalei Regionale Constanţa a BNR a fost inaugurat în prezenţa autorităţilor pe data de 18 martie 2019, în anul în care s-au împlinit 125 de ani de operaţiuni bancare ale BNR în Dobrogea.
Imobilul este construit în stil eclectic şi are multe elemente decorative ce aparţin stilului neo-românesc. Acesta a fost inclus în lista monumentelor istorice din Constanţa, întocmită de Misterul Culturii.

Sursa foto: Primăria Constanța

Citește și:


Sediul Sucursalei Regionale a BNR Constanța, inaugurat în prezența guvernatorului BNR, Mugur Isărescu (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii