Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Reacţia organelor de poliţie şi jandarmerie a fost disproporţionată şi incoerentă“ Vasile Grigorenco, trimis în judecată pentru ultraj, a fost achitat

ro

24 Jan, 2020 00:00 2465 Marime text

Trimis în judecată de Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru ultraj, Vasile Grigorenco a fost achitat de magistraţi. Judecătorii de la Judecătoria Constanţa au ajuns la concluzia că la dosar nu există probe din care să reiasă că inculpatul a săvârşit infracţiunea de care a fost acuzat. Cel în cauză a fost reţinut şi arestat preventiv de la 14 noiembrie 2016 la data de 4 mai 2017.
 
Decizia de achitare a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Constanţa. Dosarul a ajuns ieri la instanţa de apel, până în prezent nefiind stabilit primul termen.  
 
Vasile Grigorenco a fost acuzat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa că, pe data de 13 noiembrie 2016, ar fi ameninţat cu acte de violenţă un jandarm, totul petrecându-se în faţa unui fast-food situat pe bulevardul Tomis din Constanţa.
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanţa a consemnat, printre altele, că „este greu de imaginat că inculpatul, având în vedere că deţine o oarecare experienţă în interacţiunea cu organele judiciare (conform fişei sale de cazier, acesta a suferit condamnări anterioare, a fost arestat preventiv şi a executat în regim de detenţie pedepse cu închisoarea), ar fi făcut grava imprudenţă să adreseze ameninţări la modul real şi serios unui lucrător de jandarmerie în faţa unei mulţimi de poliţişti şi jandarmi“.
 
„În plus, este cunoscut faptul că practica judiciară a stabilit că infracţiunea de ultraj, indiferent sub ce formă a fost aceasta săvârşită, nu poate exista decât în contextul în care funcţionarul public NU are o conduită abuzivă (CSJ, secţia penală, decizia nr. 1564/1999). Ori, în situaţia de faţă, inculpatul avea convingerea că fratele său, martorul (...), a fost bătut de către persoana vătămată (...) în autospeciala cu care martorii (...) au fost transportaţi la sediul Secţiei 3 de Poliţie Constanţa“, potrivit motivării.
 
„Este adevărat faptul că inculpatul şi persoanele din grupul său au avut o atitudine nejustificat de ostilă, însă la fel de adevărat este şi faptul că reacţia organelor de poliţie şi jandarmerie a fost disproporţionată şi incoerentă prin raportare la modul de manifestare a celor implicaţi. Dacă, într-adevăr, în (...) IPJ Constanţa, în afara razei de acţiune a camerelor de supraveghere, inculpatul ar fi adus în mod real ameninţări cu moartea persoanei vătămate, atunci reacţia firească şi normală a organelor de ordine ar fi fost încătuşarea pe loc a inculpatului, iar nu îndepărtarea acestuia din curtea instituţiei, pentru ca ulterior, când spiritele se liniştiseră şi inculpatul se pregătea să plece, să se ia brusc decizia imobilizării acestuia, cu angrenarea în acţiune a tuturor poliţiştilor şi jandarmilor prezenţi şi cu utilizarea armamentului din dotare“.
 
„Pe lângă toate aspectele arătate anterior, această conduită a organelor de ordine, ce nu poate fi pusă pe seama lipsei de pregătire (avându-se în vedere experienţa celor implicaţi), nu poate conduce decât la concluzia că, poate, situaţia de fapt nu este cea reţinută în actul de sesizare, că inculpatul nu ar fi adresat ameninţări reale lucrătorului de jandarmerie (...), şi că decizia de imobilizare a inculpatului şi a celor prezenţi în faţa sediului IPJ Constanţa, ar putea avea la bază alte motive. Probele administrate în cauză în sprijinul vinovăţiei inculpatului nu stabilesc cu certitudine că a existat o acţiune de ameninţare, probele care dovedesc vinovăţia inculpatului şi cele care îi dovedesc nevinovăţia, având o pondere aproximativ egală“.
 
„Aceste probe creează, cel mult, o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii cercetate, însă în lipsa altor probe cu care să se coroboreze şi din care să rezulte certitudinea săvârşirii acestei infracţiuni, acuzaţia adusă inculpatului rămâne la stadiul de suspiciune, persistând îndoiala în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de către inculpat. Pentru aceste motive, instanţa, constatând că prezumţia de nevinovăţie nu a fost răsturnată, în baza art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin. 1 lit. c) Cod procedură penală, va achita pe inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1, 4 C.pen. rap. la art. 206 alin. 1 C.pen.  cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen“, conform motivării, potrivit rolii.ro.
 
Inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv de la 14.11.2016 la data de 04.05.2017.
 
Citeşte şi
 
Un deţinut din Penitenciarul Poarta Albă, amendat după ce a ameninţat cu moartea un gardian

Poliţist constănţean, ameninţat de un şofer. Condamnare definitivă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii