Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răsturnare de situație în dosarul lui Niculae Bădălău, fostul ministru al Economiei! Decizie definitivă

ro

08 Dec, 2022 17:24 9733 Marime text


 Niculae Bădălău, consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, rămâne în arest!

Decizia este definitivă și a fost luată azi de judecătorii de la Curtea Supremă a României.

Bădălău este suspectat de dare de mită, în formă continuată și trafic de influență.

Tot azi, Înalta Curte a decis arestarea preventivă și a Elenei Matache, plasată inițial în arest la domiciliu.

Decizia de azi este definitivă.

Oficial!

8232/2/2022 - Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A împotriva încheierii din data de 28 noiembrie 2022 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală.

Desființează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând:


În baza art. 226 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A cu privire la inculpata Matache Elena.

În temeiul art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatei Matache Elena, (......), pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 08 decembrie 2022 la 06 ianuarie 2023, inclusiv.

În baza art. 230 alin. (1) din Codul de procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare privind pe inculpata Matache Elena.

Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate.

Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Bădălău Niculae împotriva încheierii din data de 28 noiembrie 2022 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei  formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A., rămân în sarcina statului.

Obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimata-inculpată Matache Elena, în cuantum de 85 lei, rămâne în sarcina statului şi se plătește din fondul Ministerului Justiției.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi, 08 decembrie 2022.


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

    În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
     
    În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
     
    În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
    În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
     
    Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
     
    La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
     
    Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

     

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii