Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ pentru un bloc de șase etaje, în cartierul Faleză Nord, în centrul unui proces de strămutare!

ro

17 Mar, 2023 00:00 1488 Marime text
  • Cererea de strămutare formulată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României vizează dosarul 8869/118/2021.
  • În această cauză, decizia inițială a Tribunalului a „reactivat“ PUZ-ul pentru blocul de șase etaje.

Curtea Supremă a fost chemată să decidă dacă se impune strămutarea unui dosar care vizează PUZ-ul unui bloc cu șase etaje, ce urmează a fi construit în cartierul constănțean Faleză Nord, aproape de Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța!


Cererea de strămutare formulată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României vizează dosarul 8869/118/2021.


În această cauză, decizia inițială a Tribunalului a anulat HCL Constanța 279/31.08.2021 pentru revocarea HCL 365/2020 privind „aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul delimitat de Bulevardul Mamaia, strada Renașterii și strada Patriei, inițiator Ștefan Stere“.


Practic, decizia Tribunalului a „reactivat“ PUZ-ul pentru blocul de șase etaje.

Ulterior, hotărârea Tribunalului a fost atacată și dosarul a ajuns astfel pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții, în urma recursului declarat de avocații Consiliului Local Constanța.


Acum, Curtea de Apel Constanța a decis amânarea judecării recursului până în luna mai, pentru ca, între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a României să judece cererea de strămutare a dosarului.


Cererea de strămutare a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții Supreme pe 9 martie 2023 și, la acest moment, se află în etapa procedurii prealabile, urmând ca primul termen să fie alocat ulterior.


Așa cum arătam în edițiile anterioare, PUZ-ul în discuție vizează un teren de peste 1.300 de metri pătrați, pe care se intenționează ridicarea unui bloc cu șase etaje, intenții ce i-au nemulțumit pe vecinii viitorului imobil.

Potrivit HCL 365/2020, PUZ-ul vizează teritoriul delimitat de strada Patriei, Bulevardul Mamaia, Strada Renașterii și Plaja Mării Negre.

În hotărârea de „reactivare“ a PUZ-ului, contestată la Curtea de Apel, Tribunalul a precizat printre altele, că „instanţa apreciază că Hotărârea nr. 279/31.08.2021 a fost adoptată cu încălcarea art. 1 al. 6 din Legea nr. 554/2004, discreţionar, cu nesocotirea principiului încrederii legitime şi al securităţii juridice - încălcat în cazul adoptării unor acte administrative de «revocare»/«încetare» a unor acte anterioare legale“.

„Astfel, în cauză, principiul securităţii juridice a fost încălcat prin adoptarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Constanţa nr. 279/31.08.2021, întrucât aprobarea revocarii a intervenit la o durată de timp care nu poate fi apreciată ca fiind rezonabilă“, se arată în decizia instanței.

În final, judecătorii au spus că „instanța apreciază întemeiată și critica reclamantei în sensul că Hotărârea Consiliului Local al municipiului Constanţa nr. 279/31.08.2021 este nelegală, întrucât documentaţia care a stat la baza adoptării sale nu a fost complet şi legal întocmită, fiind necesar ca «revocare» actului administrativ să urmeze procedura de la adoptarea actului administrativ, respectiv să se fundamenteze pe o documentaţie cuprinzând avize, acorduri, aprobări etc. ale structurilor de specialitate de aceeaşi natură cu cele care au stat la baza adoptării actului administrativ, aspect care nu rezultă din continutul actului contestat“.

Dacă judecătorii Curții Supreme vor respinge cererea de strămutare, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.

Dacă cererea va fi admisă, dosarul va fi trimis spre soluționare către o altă instanță egală în grad din țară, respectiv către o altă curte de apel, desemnată în acest sens de Curtea Supremă.

Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro


PRECIZĂRI

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

500 de locuri de parcare, 35 de etaje
Curtea de Apel Constanța tocmai a pus punct proiectului „Constanța Tower“ (MINUTA)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii