Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul primarului Cristian Radu, din Mangalia! Curtea de Apel Constanța, pronunțare pe solicitările acuzaților (MINUTA)

ro

26 Feb, 2024 12:48 1747 Marime text
  • După deliberări ce au durat mai multe zile, judecătorii au decis admiterea unora dintre aceste solicitări.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța s-au pronunțat astăzi, 26 februarie 2024, cu privire la solicitările formulate în dosarul în care Cristian Radu, primarul din Mangalia, a fost deferit instanței de procurorii DNA Constanța!
 
După deliberări ce au durat mai multe zile, judecătorii au decis admiterea unora dintre aceste solicitări.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în dosar primarul a fost trimis în judecată alături de alte persoane, printre acestea aflându-se Grimberg Andrei Costin, avocat în cadrul Baroului București, după cum se arată și pe portalul instanțelor de judecată.
 
Conform datelor noastre, la Curtea de Apel Constanța, cazul se află în atenția completului prezidat de magistratul Andreea Ianca, din cadrul Secției Penale și pentru cauze penale cu minori și de familie a Curții.
 
Iată minuta deciziei de azi, 26 februarie 2024, a instanței, cu privire la solicitările formulate în proces:
 
„Având în vedere Decizia Preşedintelui Curţii de Apel Constanţa nr.39/08.02.2022 prin care s-a stabilit procedura internă privind protecţia datelor cu caracter personal la nivelul acestei instanţe, trimite cererea formulată de inculpatul Grimberg Andrei Costin privind anonimizarea datelor cu caracter personal la mapa preşedintelui instanţei.
 
Admite cererea formulată de inculpaţii Radu Cristian şi Boiţă Petrina privind emiterea unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Constanţa pentru înaintarea unei copii a dosarului de urmărire penală nr.114/P/2015.
 
Admite cererea formulată de inculpata Boiţă Petrina privind copierea CD-urilor aflate în dosarul de urmărire penală: volumele 3, 25, 26, 37, 38, 39, 40, 52.
 
În temeiul art.100 alin.4 lit.a,b Cod procedură penală respinge celelalte solicitări de probatorii formulate de inculpaţii Radu Cristian, Boiţă Petrina, Călin Didi George, Dumitrana Romulus, Vlădescu Daniel şi Fotin Diana Ionela. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea ce se va pronunţa conform art.346 Cod procedură penală“.
 
Soluția de azi a Curții de Apel poate fi contestată.
 
Uremătoarea înfățișare în proces va avea loc la data de 27 martie 2024.
 
În acest dosar, Cristian Radu, primar al municipiului Mangalia, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Tot în acest dosar, pe lângă Cristian Radu, au mai fost trimiși în judecată, conform DNA, următorii:
 
Boiţă Petrina, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța, Dumitrana Romulus, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de primar, Călin Didi George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Vlădescu Daniel, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Fotin Diana-Ionela, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Negru Maria, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, avocat în cadrul Baroului București (nr. Grimberg Andrei Costin, potrivit portal instanțe de judecată), toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
 
 „În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte. În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus. Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“, potrivit DNA.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, la finalul procesului, aceasta va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Apel Constanța, termen nou în dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia! (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii