Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces atipic la Constanța! Doi copii, obligați să achite daune unei școli după ce ar fi provocat un incendiu

ro

22 Feb, 2023 00:00 3059 Marime text
Foto din timpul intervenției pentru stingerea incendiului de la Școala 38
  • Decizia acordării despăgubirilor a fost luată de Judecătoria Constanța, Secția Penală, care a admis în parte acțiunea civilă și i-a obligat pe cei doi copii la plata către partea civilă Școala Gimnazială Nr. 38 a sumei de 42.110,74 de lei, cu titlul de daune materiale.
  • Cei doi copii fuseseră anterior găsiți vinovați de distrugere din culpă, fiind răspunzători, potrivit instanței, pentru producerea incendiului de la școală din septembrie 2017.
  • Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
Școala Giamnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir“ din Constanța urmează să primească peste 42.000 de lei, echivalând cu peste 8.500 de euro, cu titlul de daune materiale, de la cei doi copii care au fost găsiți răspunzători pentru producerea incendiului de la școală din septembrie 2017.
 
Decizia acordării despăgubirilor a fost luată de Judecătoria Constanța, Secția Penală, care a admis în parte acțiunea civilă și i-a obligat pe cei doi copii la plata către partea civilă Școala Gimnazială Nr. 38 a sumei de 42.110,74 de lei, cu titlul de daune materiale.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Așa cum arătam în edițile anterioare, în anul 2019, cei doi au fost găsiți vinovați de judecători pentru provocarea incendiului din 2017.
 
Atunci, față de cei doi copii s-a luat măsura educativă a asistării zilnice, pe o durată de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă.
 
Săptămâna aceasta, Judecătoria Constanța a soluționat și latura civilă, hotărând să admită în parte acțiunea civilă, prin Decizia 239/2023.
 
Din motivarea deciziei de acordare a daunelor
 
În motivarea deciziei de acordare a celor 42.000 de lei, judecătorii au arătat că „în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în seara zilei de 23.09.2017, în jurul orei 21.00, în timp ce se aflau în curtea interioară a Şcolii Gimnaziale, nr. 38 «Dimitrie Cantemir», din mun. Constanța, folosindu-se de o brichetă, au incendiat un bluzon din material textil, fapt ce a condus la incendierea şi distrugerea din culpă a spaţiului destinat personalului de îngrijire din incinta unităţii de învăţământ şi a mai multor bunuri aflate acolo, cauzându-se astfel un prejudiciu de 111987.33 lei“.
 
Potirvit instanței, „prin sentința penală nr. 221/25.02.2019 a Judecătoriei Constanța pronunțată în dosarul nr. (...) def. prin neapelare la 25.03.2019, instanța a aplicat măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni față de inculpații minori (...), pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă, prev. de art. 255 alin. 1 C.pen“.
 
Au mai spus judecătorii în motivarea deciziei că „instanța observă că partea civilă a depus la dosar înscrisuri în dovedirea prejudiciului, respectiv contract de execuție lucrări nr. 142/10.11.2017 (...) însoțit de documente justificative de plată, facturi și deviz de reparații, precum și proces-verbal de recepție lucrări“.
 
„Pe de altă parte“, a arătat instanța, „în cuprinsul acestui contract este menționat că are ca obiect «lucrări de reparații generale și renovări – hol și săli clasă parter», pe când în rechizitoriu se menționează că incendiul provocat de cei doi inculpați a determinat distrugerea din culpă a «spaţiului destinat personalului de îngrijire din incinta unităţii de învăţământ şi a mai multor bunuri aflate acolo»“.
 
Totodată, instanța a analizat și raportul expertizei efectuate în cauză.
 
Au spus judecătorii că „prin urmare, este evident că lucrările de renovări contractate nu cuprind această încăpere afectată în mod direct de incendiu, astfel că nu există legătură de cauzalitate între prejudiciul solicitat de partea civilă în cuantum de 111.987,33 lei conform contractului“.
 
„În schimb“, a arătat instanța, „prin raportul de expertiză efectuat în cauză, expertul a stabilit costul lucrărilor necesare pentru reparațiile aferent spațiului afectat în mod direct de incendiu ca fiind în cuantum de 42.110,74 lei cu TVA“.
 
Așa cum am precizat anterior, decizia instanței poate fi atacată în apel, în termen de zece zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au fost găsiți vinovații pentru incendiul de la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” Constanța (video)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii