Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces atipic de ucidere din culpă, la Constanța! Cererea de liberare condiționată, respinsă

ro

06 Aug, 2022 00:00 19966 Marime text
 
  • Mașina urmărită și-a continuat deplasarea pe DJ 226 din direcția Năvodari, iar când au ajuns la intrarea în localitate, pe un drum betonat care face accesul către unitatea militară din zonă, șoferul a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers către dreapta.
  • De aici, autoturismul a virat pe un câmp, iar după ce conducătorul auto a stins luminile vehiculului, polițiștii nu au mai reușit să păstreze contactul vizual.
  • La scurt timp au găsit mașina urmărită în toată această perioadă, oprită pe câmp, iar după ce s-au apropiat, au constatat că pe bancheta din spate se afla o persoană în stare de inconștiență, cu o leziune împușcată la nivelul capului, polițiștii realizând că acestea s-a produs ca urmare a focurilor de armă executate de ei.
 
Tânărul de 35 de ani, din județul Constanța, condamnat definitiv la o pedeapsă totală de trei ani și două luni de închisoare, cu executare efectivă, pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului și ucidere din culpă, rămâne în spatele gratiilor!
 
Recent, Tribunalul Constanța i-a respins cererea de liberare condiționată, hotărârea instanței fiind una definitivă.
 
Tânărul a fost acuzat că, la jumătatea lunii decembrie 2019, a condus un automobil pe raza localității Năvodari, în care se aflau și alte persoane.  
 
Ajuns într-un filtru rutier, șoferul nu a oprit la semnalele polițiștilor, motiv pentru care oamenii legii au procedat la urmărirea în trafic a automobilului.
 
La un moment dat, agenții de poliție au tras focuri de armă spre autoturismul menționat, iar unul dintre gloanțele trase a lovit în cap un pasager din automobilul condus de inculpat.
 
În actul de sesizare a instanței, se arată că unul din polițiști a declarat în timpul urmăririi penale că a observat în mașina respectivă trei persoane de sex masculin, dintre aceștia reușind să descrie doar semnalmentele șoferului - anume că avea barbă și mustață, respectiv tenul mai închis la culoare.
 
Oamenii legii au pornit imediat în urmărirea autovehiculului, având în continuare semnalele acustice și luminoase pornite și au parcurs astfel o distanță de aproximativ doi km ajungând la un moment dat, din nou, pe bulevardul Năvodari.
 
Când au ajuns în zona Fabricii de Zahăr, polițiștii au solicitat din nou șoferului autoturismului să oprească, în mod explicit, prin intermediul sistemului de amplificare a vocii, demers rămas fără rezultat.
 
La acest moment, agent șef de poliție (...) a scos pistolul pe geam și a efectuat un foc de avertisment în plan vertical, autospeciala aflându-se în mers.
 
Autoturismul urmărit și-a continuat deplasarea, iar după parcurgerea unei distanțe de aproximativ 200 de metri, a întors pe linie dublă continuă, revenind pe sensul de mers către Năvodari.
 
Același polițist a efectuat un al doilea foc de avertisment în plan vertical, însă nici de această data conducătorul nu s-a conformat.
 
În continuare, s-a procedat la urmărirea autoturismului pe mai multe străzi din Năvodari, ajungând la un moment la trecerea la nivel cu calea ferată din apropierea zonei de unde are competență teritorială Poliția Lumina, la ieșirea din orașul Năvodari, ocazie cu care vehiculul nu a reușit să traverseze întrucât chiar la acel moment trecea un tren.
 
Polițiștii au oprit mașina și au coborât, crezând că ocupanții autoturismului vor coborî la rândul lor din vehicul, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
 
Dimpotrivă, șoferul a accelerat mergând în marșarier în direcția lucrătorilor, care, după ce au mai executat un foc în plan vertical, în momentul în care mașina a ajuns la aproximativ zece metri de ei, au tras mai multe focuri în direcția autoturismului, din declarațiile funcționarilor rezultând că intenția lor a fost de a lovi roțile vehiculului.
 
S-a stabilit în timpul urmăririi penale că, în total, polițiștii au tras șase cartușe.
 
Ambii polițiști au menționat că la acel moment au procedat de această manieră întrucât s-au temut pentru siguranța lor și au realizat că ocupanții autoturismului urmărit nu aveau de gând să se conformeze somațiilor legale. De asemenea, au indicat faptul că locul în care a avut loc acest al doilea episod, nu era luminat, așadar era întuneric.
 
Nu au realizat dacă în urma focurilor executate a fost rănită vreo persoană, iar conducătorul autoturismului a reușit să efectueze manevra de întoarcere a vehiculului și a trecut pe lângă ei, prin partea stângă, continuându-și deplasarea înspre Năvodari.
 
Urmărirea a continuat pe mai multe străzi din Năvodari, vehiculele deplasându-se cu o viteză ridicată, iar conducătorul autoturismului în cauză a efectuat multiple manevre periculoase, inclusiv pătrunderea pe contrasens pe mai multe străzi.
 
Mașina urmărită și-a continuat deplasarea pe DJ 226 din direcția Năvodari, iar când au ajuns la intrarea în localitate, pe un drum betonat care face accesul către unitatea militară din zonă, șoferul a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers către dreapta. De aici, autoturismul a virat pe un câmp, iar după ce conducătorul auto a stins luminile vehiculului, polițiștii nu au mai reușit să păstreze contactul vizual.
 
La scurt timp au găsit mașina urmărită în toată această perioadă, oprită pe câmp, iar după ce s-au apropiat, au constatat că pe bancheta din spate se afla o persoană în stare de inconștiență, cu o leziune împușcată la nivelul capului, polițiștii realizând că acestea s-a produs ca urmare a focurilor de armă executate de ei.
 
În continuare lucrătorii de poliție au sunat imediat la 112 și au solicitat sprijinul unei ambulanțe, aceasta preluând ulterior rănitul și transportându-l la spital.
 
La data de 19 decembrie 2019, victima a decedat în jurul orelor 04:00 la spital – conform procesului-verbal încheiat cu ocazia efectuării necropsiei, în corpul victimei – zona capului, au fost identificate două plăgi împușcate.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei, magistrații Judecătoriei Constanța au aratat că „inculpatul și-a asumat că, în urma manevrării total necorespunzătoare a autoturismului, fără să mențină o direcție dreaptă, pe timp de noapte, fără să aibă abilități minime privind conducerea unui autoturism, poate să pună în pericol pasagerii din mașină și că poate provoca decesul acestora, deoarece agenții de poliție urmau să execute focuri de armă spre autovehiculul în care se afla“, potrivit www.rolii.ro.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cazul fetei de 12 ani care a căzut în gol de la etajul 5 al unui bloc din Constanţa. S-a stabilit primul termen în apel
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii