Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:02 17 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului Vasile Rusnac și Ionuț Cosmin Băcilă, condamnați

ro

12 Feb, 2021 00:00 2016 Marime text
  • Potrivit anchetatorilor, Vasile Rusnac și Ionuț-Cosmin Băcilă sunt acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Tribunalul Constanța l-a condamnat ieri, 11februarie 2021, peVasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.


Tot în prezenta cauză, Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al unei societăți comerciale, a luat tot doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.


Instanța a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Fondurilor Europene şi dispune obligarea inculpatului Rusnac Vasile, în solidar cu partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, la plata către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene a sumei de 346.903,32 lei şi a dobânzii legale până la achitarea integrală a debitului. De asemenea, Tribunalul a decis și obligarea inculpatului Băcilă Ionuţ Cosmin, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Sind Tour Operator SRL la plata către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene, a sumei de 125.640 lei, la care se adaugă dobânda legală până la achitarea integrală a debitului.


„Menţine măsurilor asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin Ordonanţa din 16.07.2018 emisă de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa faţă de inculpaţi şi părţile responsabil civilmente“, se mai arată în decizia magistraților.

Hotărârea Tribunalului Constanța nu este definitivă.


Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.


Potrivit anchetatorilor, Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, și Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al unei societăți comerciale, sunt acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (europene și de la bugetul de stat), denumit „Egalitate pe piața muncii - Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectului (Agenția Națională Antidrog) și Arhiepiscopia Tomisului Constanța a fost semnat un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (operator introducere, validare, prelucrare date - calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; patiser - cofetar) cu un număr de 230 de persoane vulnerabile. Responsabilul tehnic pentru implementarea proiectului din partea Arhiepiscopiei Tomisului a fost inculpatul Rusnac Vasile“.

„În scopul atingerii obiectivului prevăzut în acord, Arhiepiscopia Tomisului a externalizat o parte din cursurile de formare profesională, în meseria de patiser-cofetar, către societatea administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin.
În acest context, în perioada august – octombrie 2015, cei doi inculpați au folosit, cu rea-credință, în cadrul proiectului menționat, declarații și documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităților contractate în proporție de 100%, deși, în realitate, cursurile de pregătire practică, componentă majoră a cursurilor de formare profesională pentru meseriile de patiser-cofetar, nu avuseseră loc în fapt, aspecte pe care cei doi inculpați le cunoșteau.

Ca urmare a acestor demersuri, inculpații Rusnac Vasile și Băcilă Ionuț-Cosmin au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 472.543 lei (din care 346.903 lei - Arhiepiscopia Tomisului și 125.640 lei - societatea comercială administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin)“, potrivit DNA.

„Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor umane Regiunea București Ilfov din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a menționat că se va constitui parte civilă în cauză, fără însă a preciza cu ce sumă. Procurorii anticorupție au dispus luarea măsurilor asigurătorii constând în poprirea conturilor bancare deținute de inculpatul Rusnac Vasile și persoana/partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, precum și a conturilor bancare deținute de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin și societatea pe care o administrează, până la concurența prejudiciului“, potrivit anchetatorilor.


Citește și

Oficial de la Tribunal
Șase luni de închisoare cu amânare pentru Vasile Marcel Iftimie, fostul șef al Poliției Locale Eforie


Fostul ofițer de poliție Ştefan Mădălin Bucătaru, eliberat condiționat de Tribunalul Constanța

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii