Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac. „Unii constănțeni doresc să se aplice legea, că s-au săturat să vadă biserici construite ilegal”

ro

10 Jun, 2022 12:12 4330 Marime text
Vergil Chițac

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat, vineri, 10 iunie, în contextul discuțiilor pe tema demolării Bisericii „Izvorul Tămădurii” din zona Macul Roșu a municipiului că a fost rugat de preoții lăcașului de cult să amâne dărâmarea, în contextul sărbătorilor Pascale și ziua hramului bisericii. 
 

„Biserica aceasta a fost constriuită ilegal, fără acte, fără autorizație de construcție, fără proiect și nu spun eu asta, a spus-o instanța care, prin decizie definitivă și irevocabilă, a stabilit că biserica aceasta trebuie demolată.

Eu nu fac altceva decât să execut o decizie a unei instanțe. O decizie definitivă a unei instanțe are puterea unei legi, așa cum știe toată lumea. Eu sunt reprezentantul statului și pe domeniul meu de competență eu trebuie să apăr ordinea de stat. (...)

Printre altele, înseamnă a executa o decizie definitivă și irevocabilă a unei instanțe. Restul discuțiilor... sunt discuții colaterale”, a declarat primarul Vergil Chițac. 


De asemenea, edilul precizează că situația este una delicată, sfătuindu-i pe cei care slujesc la această biserică să își recupereze bunurile din interior înainte de ziua demolării.
 

„Eu am știut, din prima, de când a apărut această hotărâre definitivă, că situația este delicată. (...) Am intrat într-un modul de discuție cu preotul de acolo și chiar cu Prea Înaltul din Constanța.

La momentul acela, eram în postul Paștelui. Sigur că nu puteam să acționez în sensul ăsta în timpul postului Paștelui. Ne-am înțeles ca acest lucru să se întâmple după postul Paștelui, au fost de acord cu așa ceva.

Mai mult decât atât, eu i-am sfătuit să își recupereze bunurile din interiorul bisericii. (...) După ce s-a terminat Paștele, mi-au spus că în următoarea săptămână este hramul bisericii.

Am înțeles și lucrul acesta. După ce s-a terminat și hramul bisericii, mi-a spus preotul de acolo să mai am răbdare o lună de zile, că vor lua ei măsuri, că ei înțeleg că asta e decizia instanței. Am așteptat și luna aceasta de zile și acum probabil că s-a primit un ordin în care se face tărăboiul ăsta total gratuit”, spune primarul. 


Primarul Constanței a declarat, de asemenea, că nu este singura biserică ce a fost construită ilegal, iar constănțenii „s-au săturat” să vadă astfel de cazuri.

 

„E limpede că în Constanța, comunitatea e împărțită în două – unii care doresc să se aplice legea, că s-au săturat să vadă biserici construite ilegal, nu e singura, și alții care nu doresc. Cineva, în mod voit, din punctul meu de vedere, vrea să dividă această comunitate. Iar tot ceea ce se întâmplă acum se întâmplă în detrimentul comunității”, a precizat el. 


Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii