Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 23 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima condamnare Un autobuz care transporta militari americani la baza N.A.T.O de la Kogălniceanu implicat într-un accident mortal pe Autostrada A4

ro

28 Aug, 2021 00:00 56187 Marime text
  • Șoferul decedat oprise pe autostradă pentru a ajuta un alt conducător auto.
  • După identificare, în fața organelor de poliție, inculpatul a declarat că a condus autobuzul în cauză pe autostrada A4, efectuând o cursă de pasageri cu destinația baza militară N.A.T.O din localitatea Mihail Kogălniceanu, iar după debarcarea acestora a parcat autobuzul.
  • Judecătoria Constanța i-a aplicat inculpatului, în primă instanță, pedeapsa închisorii de doi ani şi opt luni cu executare.
 
Magistrații de la Judecătoria Constanța au soluționat în primă instanță dosarul unui accident rutier mortal înregistrat la data de 15 iunie 2019, pe autostrada A4 (Ovidiu - Agigea), eveniment în cadrul căruia șoferul unui camion a decedat. Acesta a fost lovit de un autobuz ce transporta militari americani la baza N.A.T.O de la Kogălniceanu, iar șoferul acestuia a părăsit locul accidentului fără a avea permisiunea organelor de anchetă.
 
Cu executare
 
Recent, Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatului la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă și la alți doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia. Instanța a contopit cele două pedepse stabilite prin prezenta şi i-a aplicat inculpatului pedeapsa închisorii de doi ani şi opt luni cu executare. Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Dinamica tragediei
 
Analizând materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale, instanța a reținut următoarea situație de fapt:
 
La data de 15 iunie 2019, în jurul orelor 14:00, organele de poliție din cadrul Biroului de Poliție Autostradă A2 București – Constanța, au fost sesizate prin 112 cu privire la faptul că, pe autostrada A4, pe sensul de mers Agigea - Ovidiu, în zona kilometrului 2, s-a produs un accident rutier soldat cu victime, conducătorul autovehiculului implicat în evenimentul rutier părăsind locul accidentului.
 
S-a constatat decesul la fața locului
 
La fața locului s-au deplasat organele de poliție și un echipaj S.M.U.R.D, fiind constatat decesul unei persoane implicate în accidentul rutier.
 
În fața organelor de poliție că, un martor (șofer) a precizat că, în data de 15 iunie 2019, în jurul orelor 13:40, a oprit pe banda de urgență, întrucât făcuse pană de cauciuc.
 
A pus în funcțiune luminile de avarie și a instalat triunghiurile reflectorizante pentru a fi observat de ceilalți participanți la trafic. A încercat să desfacă roată, dar era înțepenită, motiv pentru care a decis să facă semn autovehiculelor care treceau pe lângă el pentru a cere ajutor.
 
Decedatul a vrut să ajute un alt șofer
 
La aproximativ 5-7 minute, a oprit pe banda de urgență un camion, iar conducătorul acestuia a venit să-l întrebe ce s-a întâmplat. I-a spus ce s-a întâmplat și acesta a revenit la camion, de unde a luat un levier cu care au desfăcut roata, constatând că este parțial dezumflată.
 
Conducătorul auto s-a deplasat din nou la camion pentru a lua un furtun cu care să umfle roata cu ajutorul compresorului. În timp ce se afla la lada cu scule a camionului iar martorul se afla la portbagajul autovehiculului marca VW Passat, șoferul camionului a fost lovit de un autocar care și-a continuat deplasarea.
 
Destinație, baza militară N.A.T.O
 
Autocarul implicat în evenimentul rutier ar fi avut ca destinație baza militară N.A.T.O din localitatea Mihail Kogălniceanu.
 
Potrivit anchetatorilor, după accident, autocarul a intrat în baza militară pentru debarcarea pasagerilor - soldați americani.
 
După identificare, în fața organelor de poliție, șoferul a declarat că a condus autobuzul în cauză pe autostrada A4, efectuând o cursă de pasageri cu destinația baza militară N.A.T.O din localitatea Mihail Kogălniceanu, iar după debarcarea acestora a parcat autobuzul.
 
Avarii în partea dreaptă față
 
Autobuzul prezenta avarii în partea dreaptă față, respectiv bara fața fiind spartă în partea dreaptă, farurile sparte, prezentând urme de culoare brun roșcată.
 
Cu privire la aceste aspecte, șoferul a declarat că, în momentul în care se deplasa pe autostrada A4, sens de mers Agigea-Ovidiu, la un moment dat a trecut pe lângă un camion staționat pe banda de urgență și a auzit o bubuitură puternică, dar nu a realizat ce a lovit, continuându-și deplasarea până la unitatea militară din localitatea Mihail Kogălniceanu, unde au debarcat soldații americani, parcând autobuzul la locul arătat.
 
A mers la rutieră pentru dovadă
 
A precizat că a văzut avariile când a ajuns la baza militară, iar după ce a parcat autobuzul a luat legătura cu proprietarul autocarului, numitul (...), căruia i-a relatat cele întâmplate, acesta recomandându-i să meargă la Serviciul Rutier pentru a obține o dovadă.
 
Tot cu această ocazie, inculpatul  a condus organele de poliție la locul unde aruncase diagrama tahometru, un coș de gunoi din incinta societății unde parcase autobuzul.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii