Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prim-procurorul Stanciu „Nicio faptă penală nu trebuie să rămână nepedepsită“ Parchetul Judecătoriei Constanța, locul II pe țară la trimiteri în judecată, la ceasul bilanțului!

ro

19 Feb, 2021 00:00 5127 Marime text
  • Cele 955 de trimiteri în judecată plasează Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pe locul doi la nivel național, în ceea ce privește trimiterile în judecată.
  • Locul I pe țară este ocupat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu 1.093 de rechizitorii.
  • Mihai Alexandru Stanciu, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța, crede că este necesar ca procurorii să procedeze la o analiză mai riguroasă a actelor procedurale întocmite.

Zilele trecute, la nivel național, au fost organizate activități specifice în vederea prezentării rapoartelor de activitate pentru anul 2020 a parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Potrivit lui Mihai Alexandru Stanciu, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța, anul 2020 a reprezentat un an dificil, întrucât măsurile luate în contextul pandemiei pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov2, s-au repercutat şi asupra activităţii unităţii de parchet, lucrătorii de poliţie angrenaţi în acţiuni pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov2.

În continuare, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu mai arată că, în ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală şi supraveghere, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a înregistrat o scădere de 4180 de dosare solutionate, de la 15485 în 2019, la 11305 în anul de referinţă.

„Din numărul total, în anul 2020 au fost soluţionate 32 de cauze la urmărire penală proprie şi 11273 la supraveghere, faţă de anul precedent, când au fost soluţionate 92 de cauze la urmărire penală proprie şi 15393 la supraveghere. Trebuie remarcat faptul că în anul 2020, în cadrul unităţii noastre de parchet, a fost înregistrată o medie de aproximativ 418 de cauze solutionate per procuror“, a mai completat Parchetului Judecătoriei Constanța.

Mihai Alexandru Stanciu mai arată că, în privinţa rechizitoriilor întocmite, s-a înregistrat o medie per procuror de aproximativ 37 de rechizitorii, remarcându-se o scadere faţă de anul 2019, când numărul a fost de 57 de rechizitorii per procuror.

Astfel, în anul 2020, instanţa de judecată a fost sesizată cu 955 de trimiteri în judecată, dintre care 26 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, faţă de anul 2019 când s-au întocmite 1085 de trimiteri în judecată, dintre care 52 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
 

Locul II pe țară

Cele 955 de trimiteri în judecată plasează Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pe locul doi la nivel național, în ceea ce privește trimiterile în judecată.
Locul I pe țară este coupat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu 1.093 de rechizitorii.

Revenind la activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în 408 de dosare s-a dispus renunţarea la urmărire penală, în 9942 de dosare s-a dispus clasarea şi în 3023 de dosare s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare, reunirea sau au fost preluate de parchetele ierarhice.

S-a înregistrat, de asemenea, un număr de 142 de propuneri de arestare preventivă cu un număr de 212 de inculpaţi, din care au fost arestaţi un număr de 160 de inculpaţi.


Cauze civile

„În cauzele civile, procurorii din compartimentul judiciar au participat în anul 2020 în 948 de cauze civile (având ca obiect puneri sub interdicţie, înregistrări tardive de naştere, declararea dispariţiei şi a morţii prezumate, anularea, completarea sau modificarea unor acte de stare civilă, ordine de protecţie etc.), punând concluzii în 548 dintre acestea. În perioada de referinţă au fost verificate, din punct de vedere al legalităţii şi temeiniciei, 458 de sentinţe civile ale Judecătoriei Constanta (din care un număr de 233 de cauze având ca obiect acordare personalitate juridică - asociaţii şi fundaţii, fără participarea procurorului), faţă de anul 2019 când procurorii au verificat 244 astfel de cauze. În anul 2020 au fost formulate 3 apeluri civile, dintre care 1a fost admis şi 2 au fost respinse“, potrivit lui Mihai Alexandru Stanciu, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța.

În cursul anului 2020 a fost înregistrat un număr de 95 de infirmări şi redeschideri ale urmăririi penale, faţă de anul 2019 când a fost înregistrat un număr de 163 de infirmări şi redeschideri ale urmăririi penale, astfel încât se constată o scădere de 68 cauze în care s-a dispus infirmarea şi redeschiderea urmăririi penale.

De asemenea, au fost formulate 160 de plângeri împotriva soluţiilor adresate Judecătoriei Constanta, 188 de dosare au fost soluţionate de către instanţa de judecată, 53 de plângeri fiind admise, 132 fiind respinse, două în care s-a dispus schimbarea temeiului şi una reţinută spre judecare.

Ponderea soluţiilor infirmate de 95 din totalul numărului de dosare soluţionate 11305 este de 0,84 %, având în vedere că în anul 2019 ponderea soluţiilor infirmate din numărul total de dosare soluţionate a fost de 1,05 %.


Indice de operativitate de 16,75 %

Potrivit indicatorilor statistici, din cele 11305 de cauze, ce reprezintă dosarele soluţionate, un număr de 1894 de cauze au fost soluţionate în mai putin de 6 luni de la sesizare, ceea ce reprezintă un indice de operativitate de 16,75 %.
Acest procent este de apreciat în condiţiile volumului ridicat de activitate al procurorilor. De asemenea, 1370 de cauze au fost soluţionate la peste 6 luni de la sesizare, 3522 de cauze au fost soluţionate la peste un 1 de la sesizare, iar 4519 de cauze au fost soluţionate după împlinirea termenului de prescripţie.
 

Achitări definitive

În anul 2020 s-au înregistrat 18 cauze în care s-au dispus achitări definitive cu 18 inculpaţi, din care 17 trimişi în judecată în stare de libertate şi 1 inculpat în stare de
arest preventiv.

În anul 2019 s-au înregistrat 18 cauze în care s-au dispus achitări definitive cu 20 de inculpaţi, din care 16 trimişi în judecată în stare de libertate şi 4 în stare de arest preventiv.

În concluzie, ponderea achitărilor este de 1.51 %, prin raportare la numărul total de 1322 de inculpati trimişi în judecată. fată de anul 2019 când ponderea achitărilor a fost de 1.45 %, prin raportare la numărul total de 1371 de inculpati trimişi în judecată. (...)

„Aşa cum am arătat anterior, potrivit indicatorilor statistici, din cele 11305 de cauze soluţionate în perioada de referinţă, un număr de 1894 de cauze au fost soluţionate în mai puţin de 6 luni de la sesizare, 1370 de cauze au fost soluţionate la peste 6 luni, dar până la un 1de la sesizare, 3522 de cauze la peste 1an de la sesizare, iar 4519 de cauze după împlinirea termenului de prescripţie“, potrivit lui Mihai Alexandru Stanciu.
 

Activitatea a îndeplinit criteriile de eficienţă şi calitate la un nivel ridicat

„În urma analizei expuse mai sus, se poate aprecia pertinent faptul că activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta a îndeplinit în anul 2020 criteriile de eficienţă şi calitate la un nivel ridicat. (...) Apreciem că în cursul anului 2021 este necesară menţinerea gradului de fermitate, cel puţin la nivelul anului 2020, pentru trimiterea în judecată a inculpaţilor, astfel încât nicio faptă penală să nu rămână nepedepsită. Este necesar ca procurorii să procedeze la o analiză mai riguroasă a actelor procedurale întocmite, inclusiv de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare, să manifeste o atenţie sporită în respectarea dispoziţiilor procedurale penale şi la o analiză temeinică a materialului probator, cu prilejul sesizării instanţei de judecată“, a conchis prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanța.

Raportul de bilanț poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.


Citește și

Urmează numirea în funcție. Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța a luat 10 la proiectul managerial

Parchetul Judecătoriei Constanţa, locul doi pe țară la numărul de trimiteri în judecată


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii