Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prescripţie Tribunalul Constanța a încetat procesul penal împotriva lui Daniel Linteş, fostul director al SOCEP

ro

28 Dec, 2022 12:30 1586 Marime text


Tribunalul Constanța s-a pronunțat azi în dosarul în care Daniel Linteş, fostul director general al companiei SOCEP, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța.
 
Instanța a încetat procesul penal pornit împotriva lui Daniel Linteş pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, prev. de art. în formă continuată (176 acte materiale) (...) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Tribunalul a admis, în parte, acţiunea civilă.
 
Astfel, Linteş a fost obligat, către părţile civile Dănilă Ion, Manolescu Ionuţ Cătălin, Mircică Cosma, Duma Gheorghe, Ţurcanu Mihai, Botezatu Nicu, Andrei Ştefan şi Marina Mihai la plata a câte 8.000 lei şi către partea civilă Cadâr Metin la plata sumei de 2.000 lei ( cuantum indicat de către partea civilă ), cu titlu de daune morale.
 
Decizia nu este una definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de Mihaela Vlăşceanu, judecător al Tribunalului Constanţa.
 

Conform rechizitoriului, „în intervalul iulie 2012 - octombrie 2012, în contextul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti prin care SC (...) SA a fost obligată la plata către salariaţi a unor sporuri salariale, directorul general Linteş Daniel a constrâns 196 de angajaţi să renunţe la drepturile câştigate prin semnarea unor declaraţii autentice în acest sens“.
 

„Pentru atingerea acestui scop, inculpatul Linteş Daniel s-a folosit de prerogativele funcţiei sale privitoare la disponibilizarea salariaţilor şi i-a ameninţat pe aceştia că vor fi concediaţi şi, în anumite cazuri, evacuaţi din căminul de nefamilişti, dacă nu semnează declaraţiile de renunţare la drepturi“, conform rechizitoriului.

 
Anchetatorii mai arată, printre altele, că, „în cursul anului 2010, Sindicatul Personalului Operativ (...) a solicitat Tribunalului Constanţa, în numele membrilor de sindicat, obligarea SC (...) SA la plata unor sporuri salariale (condiţii speciale de muncă, condiţii nocive şi condiţii periculoase). Acţiunea a fost admisă, instanţa obligând angajatorul SC (...) SA să le plătească celor 345 de salariaţi reclamanţi diverse sporuri, cuantificate sub forma unor procente din salariul de bază brut. Sentinţa era definitivă şi executorie“.
 
 Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii